Uluslararası Af Örgütü skandalı ortaya koydu: İran’da idam mahkumlarına işkence

Uluslararası Af Örgütü skandalı ortaya koydu: İran’da idam mahkumlarına işkence

İran’da aylardır devam eden ateşli protestolara karşı devletin sert baskısıyla ilgili kan donduran raporlar artmaya başlıyor. Yeni bir rapor yayınlayan Uluslararası Af Örgütü, idam cezasına çarptırılan protestoculara işkence yapıldığını ortaya çıkardı.

Ölüm cezasıyla karşı karşıya kalan İranlı üç gence işkence yapıldığı iddiası, Uluslararası Af Örgütü'nün ülkenin yargı sistemi hakkında derin endişelere yol açan bir raporunda açıklandı.

CİNSEL İSTİSMARA VARAN İŞKENCELER

22 yaşındaki Mahsa Amini’nin gözaltında hayatını kaybetmesinden sonra patlak veren protestoların başlangıcından beş gün gün sonra tutuklanan 19 yaşındaki Mehdi Mohammadifard, 18 yaşındaki Arshia Takdastan ve 31 yaşındaki Cevat Ruhi, idam cezasına çarptırıldı.

Uluslararası Af Örgütü, Ruhi'nin şiddetli dayak ve kırbaçlara maruz kaldığı ve testislerine buz konulduğu bilgisini elde ettiğini söyledi. Af Örgütü, Takdastan'ın da defalarca dayak yediğini söyledi. İnsan hakları grubu, Mohammadifard'ın gardiyanlar tarafından cinsel istismara uğradığını ve ciddi şekilde dövüldüğünü açıklarken, tedavi gerektirecek şekilde yaralandığını ekledi.

‘SUÇLAMALARI DÜŞÜRÜN’ ÇAĞRISI

Uluslararası Af Örgütü'nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu yetkilisi olan Diana Eltahawy, “İran yetkilileri derhal bu gençlerin mahkumiyetlerini ve ölüm cezalarını bozmalı ve protestolara katılımlarıyla ilgili tüm suçlamaları düşürmeli. Ayrıca, işkenceden sorumlu olduklarından makul şekilde şüphelenilen herkesi adalete teslim etmek için hızlı, şeffaf ve tarafsız bir soruşturma emri vermeli” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN