Dünya Posta Günü nedir?

Dünya Posta Günü nedir?

Dünya Posta Günü, 9 Ekim 1969 tarihinden bu yana çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. İşte, tarihin başlangıcından bu yana farklı şekillerde yürütülen posta hizmetinin öneminin vurgulandığı Dünya Posta Günü hakkında merak edilenler…

Evrensel Posta Birliği'nin (UPU) kuruluş tarihinde kutlanan Dünya Posta Günü, özel pul koleksiyonları, çalıştaylar ve daha pek çok farklı etkinliklerle dünyanın hemen her yerinde kutlanmaya devam ediyor. Artık çalışmaların dijitale dönmesiyle farklı bir görünüm kazanan Dünya Posta Günü hakkındaki detaylar haberimizde…

DÜNYA POSTA GÜNÜ NEDİR?

Tarihin ilk zamanlarından beri, "posta hizmetleri" uzun mesafeleri yaya veya at sırtında seyahat eden haberciler şeklinde var olmuştur. 1600'lerde ve 1700'lerde birçok ülke ulusal posta sistemleri kurdu ve ülkeler arasında posta alışverişi için ikili anlaşmalar yaptı. 1800'lerin sonlarında, uluslararası postanın dağıtımını karmaşık, şeffaf olmayan ve verimsiz hale getiren büyük bir ikili anlaşma ağı vardı.

1863'te Amerika Birleşik Devletleri Genel Müdürü Montgomery Blair, 15 Avrupa ve Amerika ülkesinden temsilcilerin katıldığı bir konferans düzenledi. Bu konferans sırasında delegeler, uluslararası posta hizmetleri konusunda karşılıklı anlaşmalar için bir takım genel ilkeler belirlediler, ancak uluslararası bir posta anlaşması yaratmadılar. 15 Eylül 1874'te, Kuzey Almanya Konfederasyonunda (şu anda Almanya, Polonya ve Rusya'nın bazı kısımlarını oluşturan bir bölge) kıdemli bir posta yetkilisi olan Heinrich von Stephan, İsviçre'nin Bern kentinde 22 ülkeden delegelerle bir konferans açtı. 9 Ekim 1874'te delegeler Bern Antlaşması'nı imzaladı ve Genel Posta Birliğini kurdu.

9-ekim-dunya-posta-gunu-h97195-45d5e.jpg

Genel Posta Birliğine üye olan ülkelerin sayısı hızla arttı ve birliğin adı 1878'de Evrensel Posta Birliği olarak değiştirildi. 1948'de Evrensel Posta Birliği, Birleşmiş Milletler'in uzmanlaşmış bir ajansı oldu. 16. Evrensel Posta Birliği Kongresi 1 Ekim - 16 Kasım 1969 tarihleri ​​arasında Japonya'nın Tokyo kentinde düzenlendi. Bu konferans sırasında delegeler her yıl 9 Ekim'i Dünya Posta Günü olarak ilan etmek için oy kullandı.

Evrensel Posta Birliği'nin çalışmaları, dijital iletişim çağında bile küresel iletişim ve ticaret için çok önemli olmaya devam ediyor. Dijital iletişime yüksek düzeyde erişime sahip bölgelerde ve topluluklarda posta hizmetleri, İnternet mağazalarından satın alınan malların dağıtımı için önemlidir. Dijital iletişime daha düşük erişim seviyelerine sahip topluluklarda, posta hizmetleri bilgi ve malların dağıtımı için hayati önemini koruyor. Dışarıdaki alanlara posta göndermek için kullanılan postaneler ve kamyonlar da dijital iletişimi çok daha fazla kişiye ulaştırmak için hizmet noktaları haline geliyor. Ayrıca sendika, Orta Doğu ve Kuzeydoğu Afrika'daki ülkelerdeki kırsal alanlara elektronik para transferi hizmetleri getirmenin yolları üzerinde çalışıyor.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN