Dünya Romanlar Günü nedir, ne zaman kutlanıyor? İşte ortaya çıkış hikayesi...

Dünya Romanlar Günü nedir, ne zaman kutlanıyor? İşte ortaya çıkış hikayesi...

Roman halkının karşılaştığı sorunlara karşı farkındalığın artırılması amacıyla her yılın 8 Nisan tarihi Dünya Romanlar Günü olarak kutlanıyor. Dünya genelinde 90'lı yıllardan beri kutlansa da ülkemizde yeni yeni bugüne özel etkinlikler düzenlenmeye başladı. İşte, Dünya Romanlar Günü tarihçesi ve kutlama mesajları...

Romanların sorunlarının ve bunlara çözüm önerileri en üst düzeyde ele alınmasının hedeflendiği Dünya Romanlar Günü, ülkemizde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından çeşitli organizasyonlar çerçevesinde kutlanıyor.

DÜNYA ROMANLAR GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Başta eğitim, istihdam ve iskan sorunları olmak üzere; Romanların sorunlarının çözümüne hız verilmesi, her türlü ayrımcılık zeminin ortadan kaldırılmasına yönelik yapılan çalışmaların değerlendirilmesi ve Roman kültürünün korunarak yaşatılması amacıyla her yıl 8 Nisan tarihinde Dünya Romanlar Günü kutlanıyor.

1990 yılında düzenlenen Dünya Roman Kongresi'nde alınan kararla kutlanmaya başlanan Dünya Romanlar Günü, 1971 yılında İngiltere'de ilk kez gerçekleşen Uluslararası Roman Kongresi onuruna ilan edildi.

bjjdgbfghhz.jpeg

DÜNYA ROMANLAR GÜNÜ MESAJLARI VE SÖZLERİ

* 8 Nisan Dünya Romanlar Günü kutlu olsun, ayrımcılık son bulsun.

* Dünya Romanlar Günü'nde 'anlatsak Roman olursunuz...'

* Renkli dünyalarıyla fark yaratan romanların tüm dünyada, bu özel günü kutlu ve mutlu olsun.

* Dil, din, ırk ayrımı yapmadığımız mutlu bir dünya olsun. Dünya Romanlar Günü kutlu olsun.

* Bugün Dünya Romanlar Günü... Yaş, cinsiyet fark etmeksizin bugünü en insani duygularla analım.

* İnsanlık merhamet üzerine kuruludur. Dünya Romanlar Günü kutlu olsun.

ROMANLAR KİMDİR, KÖKENİ NE?

Çingene olarak da adlandırılan Romanlar aslen Kuzey Hindistan kökenli olup günümüzde ağırlıklı olarak Avrupa'da yaşayan göçebe bir halktır.

Türkçede Roman sözcüğü de sıklıkla Çingene anlamında kullanılır. Hindistan'ın Pencap-Sind (Pakistan, Karaçi) nehir havzası boyunca Pakistan ve Afganistan'ın da içinde bulunduğu bölgelerden MS 420 yılı civarında İran ve Anadolu üzerinden dünyaya yayılmış bir Hint-Avrupa halkıdır.

qrraqeeccrx.jpeg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN