3600 ek gösterge nedir, hangi meslekleri kapsıyor? İşte toplu sözleşmede son durum

3600 ek gösterge nedir, hangi meslekleri kapsıyor? İşte toplu sözleşmede son durum

6 milyon memur ve memur emeklisinin merakla beklediği zam görüşmelerinde taraflar ikinci kez bir araya geldi. Hükümet 2022 yılı için ilk 6 ay için yüzde 5, ikinci 6 ay için yüzde 6 ve enflasyon farkı. 2023 ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 6 ve enflasyon farkı teklifini sundu. Uzlaşı olursa 22 Ağustos'ta zam oranı belli olacak. İşte, 3600 ek gösterge hakkında bilgiler...

Memur ve memur emeklilerin 2022 maaş zamları için sendika ile hükümet arasındaki görüşmeler sürüyor. Öğretmen, polis, hemşire ve din görevlileri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki ek gösterge cetvelinin yeniden düzenlenmesini bekliyor. Ek göstergenin 3600'e çıkarılmasıyla memurların emekli aylıkları ve ikramiyeleri artacak.

2022 MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Memur ve memur emeklisinin zam oranının belirleneceği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde ikinci toplantı yapıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "3600 ek gösterge verilmesinin görüşülmesini kabul ediyoruz. 2022 yılı için ilk 6 ay için yüzde 5, ikinci 6 ay için yüzde 6 ve enflasyon farkı. 2023 ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 6 ve enflasyon farkı" diye konuştu.

Görüşmelerde bu aşamadan sonra müzakere sürecine geçilecek. Ek göstergenin 2200'den 3600'e çıkmasıyla 25 yıl hizmeti bulunanların emekli ikramiyesi 82 bin 345 liradan 103 bin 279 liraya yükselecek.

3600 EK GÖSTERGE NEDİR?

Ek gösterge, devlet memurlarının maaşlarını, emekli ikramiye ve maaşların hesaplanmasında uygulanan bir hesaplama metodudur. Hesaplama metodu olan ek gösterge rakamları, unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık gösteriyor. Ek gösterge maaşı, ek gösterge puanının aylık katsayısı olarak belirlenir.

Ek göstergenin devlet memurlarının aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde önemli bir yeri var.

Ek göstergelerin yüksek olması emekli aylığı ve ikramiyesinin de yüksek olması anlamına gelir. Bu nedenle memurlar bulundukları unvanların birinci derece kadroları için belirlenen ek gösterge rakamlarının yüksek olmasını istiyorlar.

Ek gösterge maaşı, ek gösterge puanının aylık katsayısı olarak belirlenir. Ek göstergesi 3600 olan bir memur, göstergesi 2 bin 500 olan bir memurdan emeklilikte daha fazla maaş ve ikramiye alabiliyor.

Kamuda görev alan memurların maaşları, emekli ikramiyeleri ve emekli maaşlarının hesaplanmasında uygulanan bir hesaplama metodu olan 3600 ek gösterge unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık gösteriyor.

Ek gösterge yürürlüğe girdiği andan itibaren, mevcut emeklilerin aylıklarına yansıyacak. Emekli ikramiyeleri emekli olunan tarihteki ek gösterge üzerinden ödendiği için geriye doğru ek ödeme söz konusu olmayacak.

3600 EK GÖSTERGE HANGİ MESLEKLERİ KAPSIYOR?

Memurların ekonomik koşullarını iyileştirecek olan 3600 ek gösterge için heyecanlı bekleyiş sürüyor. 3600 ek gösterge yasası, kamuda çalışanlarını (polis, öğretmen, hemşire, din görevlisi, emekli) yakından ilgilendiriyor.

Memuriyette 30 hizmet yılını dolduran ve 1. derecenin 4. kademesine ulaşmış olan yükseköğretim mezunu personel arasında ek göstergeden yararlanmayan ya da ek göstergesi 3600'dan düşük olanların ek gösterge rakamlarının 3600 olarak belirlenmesi durumunda aylık ücretlerinde ve emekliliğe ilişkin haklarında değişiklik oluşturuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN