Akaryakıta üst üste 8. zam: Artık kontak çevirmek cesaret ister

Akaryakıta üst üste 8. zam: Artık kontak çevirmek cesaret ister

ABD ve İngiltere'nin Rusya'dan petrol ürünlerinin ihracını yasaklamasıyla birlikte, ham petrol fiyatları 130 doları da aştı. Küresel ölçekte artan petrol fiyatları Türkiye'de akaryakıta her gün zam olarak yansıyor. Dolar/TL kurunun da yüksekliği Türkiye'de akaryakıt ürünlerine gelen zammı katlıyor. Perşembe gününden geçerli olmak üzere motorinin ve benzinin litre fiyatına yüksek bir zam daha geldi. Yeni zamla birlikte kontak çevirmek artık iyice zorlaşacak.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle birlikte zaten yükselmekte olan ham petrol fiyatları, katlanarak artmaya başladı. Dün de ABD Başkanı Joe Biden, ardında da İngiltere Başbakanı Boris Johnson Rusya'ya yönelik yeni yaptırımları açıkladı. Buna göre iki ülke Rusya'dan petrol ürünlerinin ihracını yasakladı. Yasak kararının ardından petrol piyasaları karıştı, brent petrolün varili 131 dolar sevilerine çıktı. Ham petrolün her gün yükselmesi Türkiye'de araç depolarının alev almasına neden oldu.

Benzinin litre fiyatına gece yarısından geçerli olmak üzere 79 kuruş, motorinin litre fiyatına ise 2 lira 25 kuruş zam geldi. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) alınan bilgiye göre, Ankara'da ortalama 20,44 liradan satılan benzinin litre fiyatı 21,23 lira olacak. Benzinin litresi İstanbul'da 20,35 liradan 21,14 liraya, İzmir'de 20,46 liradan 21,25 liraya çıkacak.

ÜST ÜSTE 8. ZAM

Motorin dün 1.59, benzinde 1,07 kuruş zamlanmıştı. Akaryakıt fiyatlarına 2 Mart Çarşamba gününden bu yana her gün zam gelmesi araç sahiplerinin bütçesini sarstı. Bugün yapılacak zamla birlikte akaryakıta üst üste 8. kez zam yapılmış olacak.

BENZİN 23'E MOTORİN 25 LİRAYI AŞTI

Benzinin litresine 79 kuruş, motorinin litresine ise 2 lira 25 kuruş zam geldi Enerji piyayası kaynaklarından öğrenilen bilgiye göre bu zamla birlikte, benzinin litre fiyatı İstanbul'da 21,61; motorinin litre fiyatı ise 25 lirayı da aşarak 25,05 olacak.

EPGİS: BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) 1-8 Mart arasındaki akaryakıt zamlarına ilişkin dün sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Twitter'dan yapılan açıklamada "1-8 Mart tarihleri arasında akaryakıt fiyatlarında baz aldığımız Genova/Lavera’da; Motorin +398 USD/TON, benzin +256 USD/TON artış göstermiştir" denildi. EPGİS, kısa süre içerisindeki bu artış için "Bu kadar kısa sürede böyle bir artış daha önce görülmedi" açıklamasında bulunmuştu.

"AKARYAKITTAN VERGİLER KALDIRILSIN"

Muhalefet partileri ve esnaf temsilcileri, akaryakıt ürünlerine gelen zamların başta nakliye olmak üzere, maliyetleri artıracağı gerekçesiyle vatandaşlara enflasyon olarak yansıyacağı görüşünde. Uzmanlar, akaryakıta gelen zamların KDV ve ÖTV matrahından karşılanması gerektiğini ileri sürdü.

2021/11/19/benzin-haber-ici.jpg

AKARYAKIT KUYRUKLARI TÜRKİYE'NİN YENİ GERÇEĞİ OLDU

Akaryakıt ürünlerine gelecek zam öncesi vatandaşların petrol istasyonlarında oluşturduğu uzun kuyruklar da Türkiye'nin yeni gerçeği oldu. Hemen hemen her gün gelen zamlar öncesi araç sahipleri, akaryakıt istasyonları önünde uzun kuyruklar oluşturmaya başladı. Bu durum başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerde trafiğin de tıkanmasına neden oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (57)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
57 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN