Altında yeni rekor geldi

Altında yeni rekor geldi

Zayıflayan dolar ve faiz indirimi beklentileri, ons altını bugün yüzde 0,5'lik artışla 3.659,36 dolarlık yeni rekoruna taşıdı.

Küresel piyasalarda "güvenli liman" olarak görülen altın, ABD ekonomisine yönelik artan endişeler ve Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine başlayacağı beklentisinin kuvvetlenmesiyle rekor serisine devam ediyor. Zayıflayan doların da etkisiyle ons altın fiyatı bugün 3.659 doları aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Değerli metaldeki bu ralliye, 2011'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşan gümüş de eşlik ediyor.

REKORLARIN ARKASINDAKİ ÇOK YÖNLÜ BASKI

Altının son dönemdeki kesintisiz yükselişinin arkasında birden fazla faktör yatıyor. Jeopolitik riskler yatırımcıları güvenli varlıklara yönlendirirken, en belirleyici etkenler ABD ekonomisinin kendi iç dinamiklerinden kaynaklanıyor. Piyasalar, Fed'in yıl sonuna kadar toplamda 75 baz puanlık bir faiz indirim döngüsüne gireceğini fiyatlarken, ABD'nin 37 trilyon doları aşan devasa borç yükü de ülkenin ödeme gücüne ilişkin eleştirileri artırıyor. Bu durum, geleneksel olarak en güvenli yatırım aracı sayılan ABD tahvillerinin cazibesini azaltarak altına olan talebi körüklüyor.

Altının ons fiyatı, sadece bir hafta içinde yaklaşık yüzde 5'lik bir artış gösterdi. Son bir aydaki değer kazancı yüzde 9'u bulurken, yıl başından bu yana artış oranı yüzde 38'i aştı. 2024 yılını yüzde 27'lik bir artışla kapatan değerli metal, geçen hafta Salı, Çarşamba ve Cuma günleri de rekor kırarak Nisan 2025'ten bu yana ilk kez 3.500 dolar eşiğini geride bırakmıştı.

FED BEKLENTİLERİ VE ZAYIFLAYAN DOLAR

Piyasalardaki ana beklenti, Fed'in bu ay başlayacak bir gevşeme döngüsüne gireceği yönünde. ABD'de açıklanan son istihdam verilerinin iş gücü piyasasında bir soğumaya işaret etmesi, bu beklentiyi güçlendirdi. Para piyasalarındaki güncel fiyatlamalar, Fed'in Eylül, Ekim ve Aralık aylarındaki toplantılarda 25'er baz puan olmak üzere toplamda 75 baz puanlık bir indirim yapacağını öngörüyor.

Düşük faiz beklentisi, dolar ve tahvil getirilerini baskı altında tutarak, faiz getirisi olmayan altının cazibesini artırıyor. Bu durumun en net göstergesi olan dolar endeksi, bu yıl yüzde 10'dan fazla düşüşle 97,36 seviyesine geriledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN