Asgari ücretlinin zammı netleşiyor! Müjde bayramdan önce geldi: O tarihe dikkat

Asgari ücretlinin zammı netleşiyor! Müjde bayramdan önce geldi: O tarihe dikkat

Yeni asgari ücret rakamı netleşti! 5 zam yapılması kararlaştırıldı. Asgari ücretlilere bayram öncesi sevindirici bir müjde verilmiş oldu. Detaylar haberimizde...

Asgari ücret, memur zammı ve emekli zammı gibi konuların ardından şimdi de asgari ücretliler için zam beklentisi büyüyor. Engelli maaşı, yaşlı, yetim ve dul aylığı alanları da ilgilendiren bu zam kararı merakla bekleniyor. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun yaptığı toplantılar sonucunda net bir rakam ortaya çıkacak. Önceden yapılan tahminlerin ardından ise yeni bir tahmini rakam ortaya çıktı. Peki, yeni zamlı asgari ücret ne zaman açıklanacak ve ne kadar olacak? Engelli maaşı, yaşlı, yetim, dul aylığı artacak mı ve ne kadar artacak? İşte son dakika gelişmeler:

EN GEÇ 30 HAZİRAN'DA..

2

Asgari Ücret Komisyonu'nun ilk toplantısının ardından TÜRK-İş heyeti başkanı Veli Solak, hızlı bir şekilde sonuçlanmasını ve Türkiye'nin yüzyılına yakışır bir rakamın belirlenmesini istediklerini belirtti. TİSK Başkanı Akkol ise sürecin hızlı ve 3'lü mutabakatla tamamlanması arzusunda olduklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da asgari ücret zammıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini ve Temmuz ayında sonuçlanacağını belirtti.

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem ise olası zam oranları hakkında bir açıklama yaptı. Yasal olarak üç toplantı sonucunda belirleneceğini belirten Erdem, en geç 30 Haziran'da asgari ücretin Resmi Gazete'de yayımlanması gerektiğini ifade etti. Bu tarih, Kurban Bayramı'na denk geliyor ve hükümetin süreci hızlandırması durumunda önümüzdeki hafta asgari ücretin açıklanabileceğini söyledi.

Enflasyonun en önemli veri olduğunu vurgulayan Erdem, son 10-15 yılda enflasyonun biraz üzerinde bir artış yapıldığını belirtti. Ayrıca asgari ücretin sadece bir geçim ücreti olmadığını ve işverenin durumunun da dikkate alındığını ifade etti. Erdem, tahminine göre asgari ücretin yüzde 30-35 arasında bir zam alması ve 11.058 TL ile 11.484 TL arasında bir rakama ulaşması beklediğini söyledi. Geçmiş dönemde enflasyon kadar refah payının da eklenmesiyle belirlendiğini belirtti.

Asgari ücret zamıyla birlikte engelli maaşı, yaşlı, yetim ve dul aylığı alanlarının ödemelerinin de artması bekleniyor. Şu anda engelli aylığı yüzde 40-69 oranında engelliler için 1738 TL, yüzde 70 ve üzeri oranında engelliler için ise 2.609 TL olarak uygulanıyor. Tahmine göre yüzde 25 zam olması durumunda yüzde 40 ve üzeri engelliler için 2.172 TL, yüzde 70 ve üzeri engelliler için 3.261 TL, yüzde 30 zam olması durumunda yüzde 40 ve üzeri engelliler için 2.259 TL, yüzde 70 ve üzeri engelliler için 3.391 TL, yüzde 35 zam olması durumunda ise yüzde 40 ve üzeri engelliler için 2.346 TL, yüzde 70 ve üzeri engelliler için 3.522 TL ödeme yapılması bekleniyor.

65 yaş aylığı da yeni asgari ücret belirlendikten sonra hesaplanacak. Şu anda 65 yaş aylığı 2.604 TL olarak uygulanıyor. Yüzde 30 zam olması durumunda bu tutar 3.385 TL'ye yükselecek.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN