Bankalar mevduatta faiz yarışına girdi! Yüzde 65 faiz veren bile var: Bankaya yatıran bakın aylık ne kadar alıyor?

Bankalar mevduatta faiz yarışına girdi! Yüzde 65 faiz veren bile var: Bankaya yatıran bakın aylık ne kadar alıyor?

Bankalar mevduatta resmen faiz yarışına girdi! Vadeli mevduat hesapta yüzde 65 faiz veren bile var! Ev almak yerine parasını bankaya yatıran bakın aylık ne kadar alıyor? İşte ayrıntılar...

Bankacılık sektöründe yaşanan yoğun rekabet, TL mevduat faizlerinde ciddi bir artışa sebep oluyor. Son verilere göre, bankalar arasındaki rekabet, Türk Lirası mevduatında sunulan faiz oranlarını önemli ölçüde yukarı çekiyor. Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, bir aydan uzun ve altı aya kadar olan vadelerde sunulan en yüksek faiz oranı yüzde 65'e kadar ulaştı.

Özellikle son altı ayda ekonomi yönetiminin politika faizini kademeli olarak artırmasıyla birlikte, mevduat ve kredi faizlerinde hızlı bir yükseliş gözlemleniyor. Merkez Bankası'nın Kur Korumalı Mevduatın tasfiyesi yönündeki direktiflerinin ardından, klasik TL mevduatına olan talep ve bankaların kaynak toplama yarışı hız kazandı.

Öne çıkan verilere göre, sektör ortalaması olan yüzde 50'lik faiz oranları, özellikle bir aydan uzun ve altı aya kadar olan vadelerde yüzde 65'e kadar çıkabiliyor. Bu, toplam 55 bankanın faiz politikalarını kapsasa da, bankaların fiilen uyguladığı azami faiz oranları, Merkez Bankası'nın verilerinin üzerinde seyrediyor.

AYLIK 39 BİN TL GETİRİ SAĞLIYOR

kredi-1.webp

Örneğin, bir aya kadar vadede yüzde 50, altı aydan bir yıla kadar vadelerde yüzde 60, bir yıl ve daha uzun vadelerde ise yüzde 57 gibi yüksek faiz oranları sunuluyor. Bu yüksek faiz oranlarıyla hesaplanan getiriler dikkat çekiyor. Bir aylık vadede %50 faiz ile 30 gün sonundaki getiri 39 bin TL'ye ulaşırken, bir yıl boyunca bu faizle birikimli getiri 583 bin 406 TL'ye kadar çıkabiliyor.

Dünya Gazetesi'nden Naki Bakır yazısında, mevduat hesaplarındaki kazancı örneklendirerek şunları söyledi:

"Merkez Bankası verilerine göre bankalarca TL mevduata uygulanan en yüksek faiz oranları baz alınırsa, aynı faiz ve vade ile çevrilme durumunda en yüksek kazanç 3 aya kadar olan mevduatta.

Bir aya kadar vadede uygulanan en yüksek yıllık faiz olan yüzde 50 oranı baz alındığında, bunun aylık brüt faiz oranı yüzde 4,1 ve yüzde 5’lik stopaj düşüldükten sonra aylık net faizi yüzde 3,9, vade (30 gün) sonundaki getirisi de 39 bin lira.

Söz konusu mevduat bir yıl boyunca hep 30 gün vade ve aynı faiz oranıyla çevrildiğinde yıllık birikimli getirisi 583 bin 406 liraya, yıllık getiri oranı yüzde 58,3’e ulaşıyor. 90 gün vadenin yıllık yüzde 65 olan yıllık faizinin dönemsel brüt faiz getirisi yüzde 16,25 ve yüzde 5’lik stopaj sonrası bunun neti yüzde 15,23 ediyor.

Buna göre 1 milyon TL ile açılan mevduatın üç aydaki net getirisi de 152 bin 260 lira. Bu hesap üç kez daha aynı faiz oranı ve vade ile çevrildiğinde bir yılın sonundaki getiri oranı yüzde 76,28’e, birikimli net getirisi 762 bin 796 liraya ulaşıyor ve faiz getirisi ile toplam bakiyesi 1 milyon 762,8 bin liraya çıkıyor. Yıllık yüzde 65 faiz verilen 180 gün vadeli mevduatın vade sonundaki brüt faiz getirisi yüzde 32,05, bunun neti yüzde 30,45 ve net dönem getirisi 304 bin 521 lira.

Bu hesap aynı faizle bir kez daha çevrildiğinde yıllık birikimli getirisi 701 bin 775 liraya, buna göre yıllık getiri oranı da yüzde 70,18’e ulaşıyor. 360 gün vade için verilen en yüksek faiz ise yüzde 60. Bu vade için yüzde 3 olan stopaj kesintisinden sonra net faiz getirisi yüzde 54,5’e, dolayısıyla mevduatın vade sonundaki getirisi de bu oran düzeyinde gerçekleşiyor.

1 MİLYON LİRALIK TL MEVDUATIN YIL SONU GETİRİSİ 545 BİN TL

kredi.jpg

Buna göre 360 gün vadeli 1 milyon liralık TL mevduatın vade sonundaki faiz getirisi 574 bin 27 lira. Aynı faiz ve vade ile çevrildiği varsayıldığında, bu hesabın 365 güne denk gelen getirisi ise 581 bin 999 lira. Fiilen verilen en yüksek faiz olan yüzde 57 baz alındığında, stopaj oranı sıfır olan bir yıl vadeli mevduatın net getirisi de 545 bin 326 lira ediyor."

TAŞIT KREDİSİNDE FAİZ DÜŞTÜ AMA İHTİYAÇ KREDİLERİNDE ARTTI

mevduat.webp

Aynı zamanda, taşıt kredisi faiz oranlarında son dönemde önemli bir düşüş gözlemlenirken, ihtiyaç kredileri ve konut kredilerine uygulanan faizlerde ise artışlar görülüyor. Taşıt kredisi faiz oranları, son üç haftada yaklaşık olarak 8 puan gerileyerek ağustos sonundan bu yana en düşük seviyeye indi.

Ancak, ihtiyaç kredileri için uygulanan faiz oranları yüzde 61,30'a kadar yükselirken, konut kredilerinin sektör ortalaması yüzde 42,56 olarak kaydedildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN