Bari matrah da yüzde 80’den başlasın tam olsun

Bari matrah da yüzde 80’den başlasın tam olsun

Otomotivde vergi siyasetin de gündeminde. Tüketici sıfır araca ulaşmakta zorlanırken, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları sonrasında Hazine Bakanı Nebati’nin de espri yaptığını belirttiği ‘Biz ÖTV’yi arttırmayı düşünüyorduk’ sözleri gündeme geldi. ‘ÖTV indirimi gündemimizde yok’ diyen Nebati’nin sözleri sonrası işlevsiz hale gelen matrah dilimleri akıllara geldi. Yüzde 45, 50, 60 ve 70’lik matrah diliminde hemen hemen araç kalmadı. Neredeyse tüm modeller yüzde 80 vergiye girdi.

Otomotiv sektörü son birkaç haftadır siyasetin de gündeminde. Hem ana muhalefetin hem de iktidar partisinin farkında olduğu vergi sorunu karşısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları sonrasında sektör politika malzemesi haline geldi. Asıl sorun ise hala devam ediyor. Yüksek vergi yüküyle birlikte otomobil alma hayalleri çoktan uçan tüketicinin artık ikinci el araçtan başka seçeneği yok. Tabi o tarafta da 20 yaş üstü modeller mecburen revaçta. Bunun tek çözümü ise önce araç bulunurluğu sonra düşük kur ve bunun akabinde de yeni nesil vergi sistemi.

Demode olan vergi sistemiyle birlikte en ucuz otomobilin fiyatı bile yavaş yavaş 1 milyon lira yolculuğuna çıkarken, siyasetin gündeminde de özel tüketim vergisi (ÖTV) var. “ÖTV indirimi gündemimizde yok” diyen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, beklentilerin önünü kapamışken, Kemal Kılıçdaroğlu geçen haftalarda “Birkaç ay araç almayı ertelerseniz, Bay Kemal olarak sözümdür: İkinci el araba parasına, sıfır araba aldıracağım sizlere” sözünü yeniden tekrarladı. ÖTV indiriminin gündemlerinde olmadığını söyleyen ekonomi yönetimi, matrah artışı tarafına da değinmedi. Bugün bakıldığında sıfır araç satışları ağırlıklı olarak yüzde 45, 50, 60, 70 ve 80 seviyesinde vergilendirilerek satılıyor.

En son Ocak 2022’de yapılan düzenleme sonrasında araya yüzde 60 ve yüzde 70 baremleri eklenmişti. Tabi bu önlemin de çok sürdürülebilirliği kalmadı. Şu an yüzde 70 vergi diliminde satılan araçların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Bu yüzden matrah sisteminin de bir geçerliliği kalmadı. Bakan Nebati’nin dediği gibi ‘ÖTV indirimi gündemde yok’ fakat matrah artışlarının da gözden geçirilmesi gerekiyor. Eğer bir düzenleme planlanmıyorsa da matrahın yüzde 80’den başlaması hiç de sürpriz olmayacak.

En son Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) Temmuz 2022 verilerine göre, satılan araçların yüzde 85,4’ü yüzde 80’lik vergi diliminde, yüzde 6,8’i de yüzde 70’lik vergi diliminde yer aldı. Tabi bu veriye Ağustos zamları dahil değil. Şu an hemen hemen 5 modelin yüzde 70 vergi diliminde kaldığı görülüyor. Eylül ayında yüzde 70 matrah dilimi de tuş edilmiş olacak.

‘ÖTV artışını espiri olarak söyledim’

Geçtiğimiz günlerde Hazine Bakanı Nureddin Nebati’nin ‘ÖTV’yi arttırmayı düşünüyorduk’ sözleri gündeme bomba gibi düştü. Bunun ardından bir açıklama yapan Nebati, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na cevap vererek “Geçen günlerde finansal piyasalarda istikrarı ve güveni pekiştiren Kur Korumalı Mevduat’a ilişkin ifadelerinizden sonra şimdi de hiçbir ekonomik dayanağı olmayan, gerçeklikten uzak otomobilde ÖTV indirimi vaadinizi gördüm. Sizin bu manipülasyonunuzu espriye alarak ‘tam ÖTV’yi artıracaktık ki Kılıçdaroğlu konuştu’ şeklinde bir söz söyledim” dedi.

‘Gündemimizde vergi indirimi yok’

Bakan Nebati sözlerine şöyle devam etmişti: “Ben şimdi size durumu anlatayım; ‘vergi politikaları’ belirlenirken nelere dikkate edileceği, piyasa bozucu hareketlerden nasıl kaçınılacağı ve vergilemede nasıl objektif olunacağı hususları, sizin çok iyi bildiğinizi iddia ettiğiniz vergiciliğin temel kurallarındandır. Vergi artışı veya indirimi şeklinde planımız olsa bunu sizin gibi ulu orta konuşup fiyatları artıracak-azaltacak ve sektörde tüketici davranışlarını bozucu şekilde yapmayız” diye konuştu. Kimsenin bu tür sorumsuz konuşmalarla, vatandaşları araç alma kararlarını yanlış yönlendirmeye hakkı bulunmadığını vurgulayan Nebati, şunları kaydetti: “Bu tür davranışlar gerek vatandaşlara gerekse sektöre zarar verir. Kaldı ki şu anda otomotiv sektöründe ÖTV konusu gündemimizde yoktur.”

15kr04-dekkkk.jpg

Dacia 2023’e kadar yarım milyon araç satacak

Türkiye pazarında faaliyet gösteren en genç markalardan biri olan Dacia, yeni bir satış başarısına ulaşmayı hedefliyor. Marka sadece Temmuz 2022’de 3 bin 566 adetlik araç satışına imza attı. Yüzde 8,7 pazar payına ulaşan marka, binek otomobil satışlarında da dördüncü sıraya çıktı. En ulaşılabilir SUV ünvanına sahip Dacia Duster aynı zamanda en çok satan SUV oldu. 10 yıldır 4x4 segmentini aralıksız liderliğiyle domine eden Duster, ECO-G versiyonu için aynı zamanda 1 kilometrede 1 TL ile Türkiye’nin en düşük yakıt tüketimine sahip otomobili olarak dikkat çekti. Yeni marka kimliğiyle Türkiye’ye gelecek 7 koltuklu Jogger ve en ekonomik elektrikli otomobil olma iddiasına sahip Spring, Dacia ürün gamının zenginleşecek.

2023 yılında markanın hedefi, 2004 yılında giriş yaptığı Türkiye pazarında toplamda 500 bin satış adedine ulaşmak. MAİS A.Ş. Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş “Türkiye’de yakaladığımız başarı, marka felsefesinin Türk tüketicisinin beklentileriyle ne kadar örtüştüğünü ortaya koyuyor. Gelecek yıl marka olarak, Türkiye pazarına girdiğimiz tarih itibarıyla toplamda 500 bininci satışımıza ulaşmayı hedefliyoruz. Duster, segmentini uzun yıllardır domine ederken, Sandero ve Sandero Stepway ise B segmentinde iddialarını ortaya koyuyor. Bunlara ek olarak; yılın son çeyreğinde yeni marka kimliğiyle birlikte lansmanını gerçekleştirmeyi planladığımız 7 koltuklu Yeni Jogger ise binek otomobil pazarında önemli bir boşluğu dolduracak. Bir station wagonun uzunluğu, bir MPV’nin genişliği ve bir SUV’un görünümü ile Dacia Jogger çok yönlü gerçek bir aile aracı. Örtüsü kaldırıldığından bu yana büyük bir merak uyandıran, yüzde 100 elektrikli Spring ise en ekonomik elektrikli otomobil olma iddiasıyla bizleri heyecanlandırıyor. 2023’ün ilk yarısında Spring modelimizi de ülkemize getirmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

15kr04-ikinci-haber.jpg

Yarısı otomobil yarısı vergi

Güney Kore’nin ilk bisiklet ve otomobil üreticisi olan Kia, son dönemde pazara sunduğu modellerle dikkat çekiyor. Markayı B sınıfında temsil eden Rio’yu da elden geçiren marka, küçük dokunuşlarla modeli yeni yüzüne kavuşturdu. Yeni logoyla gelen Rio, sade bir ön yüze sahip. Ön kısımda yeni sis farları ve daha spor bir tamponla birlikte araç oldukça atletik bir tasarıma da kavuşmuş. LED farlarla birlikte niş bir görünüme sahip olan otomobil B-HB sınıfında iyi bir seçenek olacağa benziyor. Arka kısımda da çok bir değişme uğramayan modelin bagaj hacmi de 300 litre. Aracın iç mekanına girildiğinde zengin bir tasarım bizi karşılıyor. Logosu değişen yeni direksiyon simidi, orta konsolda yer alan ekran ve tuş takımları yapılan bazı iyileştirmelerden. Ergonomi olarak iç hacimde sorun yok. Yaşam alanı da oldukça yeterli.

Arka koltuklarda 3 kişiye yeterli yaşam alanı sunulurken, baş ve diz mesafesi de sınıf ortalamalarında. Test konuğumuz olan Kia Rio’nun kalbinde emektar 1.4 litrelik benzinli motor görev yapıyor. Atmosferik motor sakin kullanımlarda oldukça ekonomik bir sürüş sergileyebiliyor. 100 beygir güç sunan motorun torku da 133 NM. 6 ileri otomatik şanzımanla kombine edilen otomobil, maksimum saatte 183 kilometre hız yapıyor. Aynı zamanda araç 0’dan 100 kilometre hıza ulaşması da 13 saniyenin altında. Tüketimde de beğenimizi kazanan model fabrika verisi olarak 100 kilometrede ortalama 6,2 litrelik yakıt tüketimi gerçekleştiriyor. Bizim test sürüşümüz boyunca da ortalama tüketimi yol bilgisayarına 6,6 litre olarak yansıttı. 45 litrelik yakıt deposuna sahip olan otomobil hemen hemen 600 kilometre yol yapabiliyor. Konuğumuz olan otomatik versiyonun başlangıç fiyatı da yarım milyondan başlıyor. Aracın vergisiz fiyatı ise 234 bin lira.

15kr04-uucuncu-haber.jpg

Yeni 320i 1.7 milyon liradan geldi

Yeni BMW 320i Türkiye’de yola çıktı. Yenilenen 3 Serisi şimdilik 320i ve 320d seçenekleriyle pazara sunuluyor. Aracın başlangıç fiyatı ise 1.7 milyon lira. Head-Up Display, Stop&Go Fonksiyonlu Aktif Cruise Control ve anahtarsız giriş sağlayan Konfor Erişim Sistemi donanımlarını standart olarak sunan Yeni BMW 320i Sedan, hem şehir içi hem de şehirlerarası seyahatlerde konfor ile performansı bir araya getiren 1.6 litre hacminde turbo beslemeli motor ve M Sport tasarım paketiyle satın alınabiliyor. Güçlü ve tutumlu yönleriyle öne çıkan 1.6 litrelik, 4 silindirli, turbo beslemeli motor, 170 beygir güç ve 250 Nm tork üretiyor. 8 ileri tam otomatik şanzımanla kombine edilmiş bu ünite, gücünü arka tekerleklere lineer biçimde aktarırken, Yeni BMW 320i Sedan’ı 0’dan 100 km/s hıza sadece 8.1 saniyede ulaştırıyor.

15kr04-bmw.jpg

Sadece robotlara 400 milyon dolar harcayacak

Hyundai Motor Grubu ve Boston Dynamics tarafından yepyeni bir yatırıma imza atıldı. Grup tarafından yönetilecek olan enstitü, bilişsel ve atletik yapay zeka (AI) kadar organik donanım tasarımının teknik alanlarındaki kaynaklarına yatırım yapacak. Enstitü, yapay zeka ve robotik araştırmaları ile ilgili yazılım ve donanım mühendisliğinde de etkinliğini artıracak. Bu tip endüstri odaklı alanlarda yetenekli kişileri işe almanın yanı sıra üniversiteler ve kurumsal araştırma laboratuvarlarıyla da ortak çalışılacak. Hyundai ve Boston Dynamics, Boston Dynamics’in kurucusu Marc Raibert tarafından yönetilecek yeni enstitüye 400 milyon dolardan fazla bir başlangıç yatırımı yapacak. Araştırmaya öncelik veren enstitü, gelişmiş robotların yaygınlaşması için çalışacak. Yapay zeka, robotik, bilgi işlem, makine öğrenimi ve mühendislik alanlarındaki seçkin mühendisler, robotlar için daha fazla teknoloji odaklı hareket edecek.

15kr04-hyundai-robot.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN