BDDK'dan şirketlere 'dövizinizi satın' baskısı: Dolar/TL'de sert düşüş

BDDK'dan şirketlere 'dövizinizi satın' baskısı: Dolar/TL'de sert düşüş

Dolar/TL kuru, BDDK'nın TL ticari kredi kullanımına getirdiği yeni koşullara ilişkin haber akışı sonrasında yüzde 4'e varan düşüşle 17'nin altını test etti. Dolar, 16.52 TL'ye, euro ise 17.41'e kadar geriledi.

Türkiye’de şirketlerin bankalardaki döviz mevduatlarını satmalarına yönelik baskılara bir yenisi eklendi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) akşam saatlerinde, bankada altın veya döviz cinsinden varlığı 15 milyon TL’yi aşan ve yıllık cirosu 150 milyon liranın altında olan şirketlere TL kredi verilmeyeceğini duyurdu. 15 milyon lira, kuru 17 lira kabul etsek 880 bin dolara denk geliyor.

Karar piyasalar kapandıktan sonra duyuruldu ve ardından o saatlerde sığ olan para piyasalarında kamu bankalarının döviz satışı başladı. Bu satışların da etkisiyle TL’nin değeri bir ara yüzde 5’e kadar yükseldi, doların fiyatı 16,50’nin; Euro’nun fiyatı ise 17,40’ın altını gördü.

PİYASALAR YENİDEN YÜKSELİŞE GEÇTİ

Ancak kapalı piyasalardaki bu düşüş de birkaç saat içinde “Türkiye yeni sermaye kontrolü getirdi” düşüncesiyle yeniden yükselişe döndü. Dolar 16,92'ye euro ise 17,84'e yükseldi.

Risk priminde de aşağı yönlü bir hareket izledi. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri 784 baz puana geldi.

Akşam saatlerinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu TL ticari kredilerde yeni koşullar getirildiğini açıkladı.

Buna göre Döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL'yi aşmayan şirketlere kredi kullanım durumunda döviz varlıklarını 15 milyon TL üzerine çıkarmama şartı getirildi. 15 milyon TL üzeri döviz nakdi varlığı bulunan şirketler ise bu varlığı aktifinin ya da satış hasılatının yüzde 10'unu aşması durumunda yeni nakdi TL ticari kredi kullanamayacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (16)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
16 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN