Bin TL'lik banknotlar mı geliyor?

Bin TL'lik banknotlar mı geliyor?

TL'deki rekor değer kaybı sonrası 'Yeni banknot basılacak mı?' sorusu gündemdeyken eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Babuşçu çarpıcı bir paylaşım yaptı: Uluslararası genel kabul görmüş ilkelere göre, 1. en büyük küpürlu banknotun payı yüzde 50’ yi geçerse veya, 2. en büyük iki banknotun payı yüzde 90’ı geçerse yeni büyük küpürlü banknot basılır. Ülkemizde 22 Ekim itibariyle; 1. en büyük banknot olan 200 TL’nin payı yüzde 54.5 1. Bu koşullarda 500 TL hatta bin TL banknot basılmalıdır.

Türkiye'de rekor üstüne rekor kıran enflasyon vatandaşın alım gücünü günden güne eritirken TL'deki değer kaybı da en büyük seviyelere ulaştı. Yaşananlar yeni banknot basılacak tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Uzun süreden beri hükümetin reddettiği yeni banknot basma durumuna ilişkin ise eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşçu, verilere dayanarak dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.

Babuşçu Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda TL'nin en büyük iki banknotunun toplam içindeki payının yüzde 90.1'i bulduğunu belirterek 500 ve bin TL'lik banknotların basılabileceğini söyledi.

'5 VE 10 TL’LİK BANKNOTLAR MADENİ PARA OLACAK'

Ekonomist Prof. Dr. Babuşçu paylaşımlarında şu açıklamaları yaptı:

“Uluslararası genel kabul görmüş ilkelere göre; 1. En büyük küpürlu banknotun payı yüzde 50’yi geçerse veya, 2. En büyük iki banknotun payı yüzde 90’ı geçerse yeni büyük küpürlü banknot basılır.

Ülkemizde 22 Ekim itibariyle; 1. En büyük banknot olan 200 TL’nin payı yüzde 54.5 1. En büyük iki banknotun payı yüzde 90.1'dir. Bu koşullarda 500 TL hatta 1.000 TL banknot basılmalıdır. Bu durumda 5 ve 10 TL’lik banknotlar ise madeni para olacaktır."

'BİREYLER YÜKSEK FAİZDEN KREDİ KULLANMAYA DEVAM'

Babuşçu başka bir paylaşımında ise tüketici kredilerinde yaşanan faiz artışlarına değindi. Paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Merkez Bankası yaptığı düzenlemeler ile ticari kredi faizine sınırlandırma ve devlet tahvili alma yükümlülüğü getirirken, ihtiyaç kredilerinde faiz serbest. Bireyler yüksek faizden kredi kullanmaya devam…”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN