Formula 1 aracı duvarda ters gidebilir mi? Bir YouTuber bunu denemeye karar verdi...

Formula 1 aracı duvarda ters gidebilir mi? Bir YouTuber bunu denemeye karar verdi...

Son dönemlerin en çılgın girişimlerinden birine bir adım daha yaklaşan eski yarış pilotu Scott Mansell, Driver61 YouTube kanalında, bir tünelin içerisinde 5 saniye boyunca ters gidebilecek bir otomobil tasarlıyor. Teknik ve mali anlamda bir sürü imkansızlıkla başa çıkan Mansell, bu zorlu işi başarmak için gereken insanları tek tek topladı. Geriye ise bu imkansız sürüşü gerçekleştirmek için projenin sona gelmesi kaldı. Detaylar haberimizde...

BARAN BEKİ | KARAR

Özellikle birçok insanın oyunlardan gördüğü, ters giden otomobiller yıllardır hep merak konusu olmuştur. Daha öncesinde elde ettikleri momentum ile 360 derece dönebilen araçlar ile şov yapılmış olsa da eski yarış pilotu Scott Mansell, gözünü çok daha gelişmiş bir projeye yöneltmiş durumda. Project Inversion.

YouTube kanalı Driver61'da Mansell, aerodinamik etkenleri kullanarak gerçekten ters gidebilecek bir araç üretmeyi ve bunu sürmeyi hedefliyor. Gerçekten diyoruz çünkü teoride bu konu hakkında "ya yeterince hızlansan yeter, sonra dönersin" tarzı yorumlar yapılsa da, Mansell, bu işi küçük bir hız hilesi ile anlık olarak ters gitmenin ötesinde, gerçekten ters giderek yapmak istiyor.

formula-1-araci-ters-gidebilir-mi.jpg

FORMULA 1 ARACI ÇOK AĞIR

Bir otomobilin ders gidebilmesi için en başında hız ve yere basma kuvveti (downforce) gerekmektedir. Bu 2 şeyi düşündüğünüzde ise aklınıza gelen, bir Formula 1 aracı olabilir. Ancak Formula 1 aracı birçok konuda hem daha tehlikeli hem de daha maliyetli bir projeye neden olur. Formula 1 araçlarının neden kullanılamayacağına gelirsek:

  • Formula 1 araçları yeteri kadar downforce üretse de oldukça ağırlar, bu nedenle yüksek hızlara çıkılması gerekiyor. Yüksek hız da daha uzun bir tünel ve daha çok risk demek.
  • Motor içerisindeki sıvılar ters bir şekilde giderken huzursuzluk çıkartabilir. Bu iş için, içten yanmalı motorlar pek uygun değil.
  • Özellikle de modern Formula 1 araçları oldukça geniş ve büyüktür.
hill-climb-empire-wraith.jpg
Empire Wraith

HİLL CLİMB YARDIMA YETİŞTİ

Gidilebilecek en düşük hızda ters gitmek isteyen Scott Mansell, motor sporları mühendislerinin en çok eğlendiği Hill Climb'ta aradığını buldu. Formula 1'e oldukça benzeyen ve aşırı hafifliği ile sahneye giriş yapan, Hill Climb canavarı Empire Wraith ve onun tasarımcısı, tam bu anda devreye girerek Mansell'in en büyük sorununu ortadan kaldırdı.

Hill Climb nedir?

Hill climb yarışı, genellikle dağlık veya engebeli arazilerde düzenlenen bir motor sporu etkinliğidir. Yarışçılar, belirli bir parkurda, genellikle yüksek eğimli ve zorlu bir rotada belirli bir mesafeyi en kısa sürede tırmanmaya çalışırlar. Bu yarışlarda genellikle zaman tutulur ve en hızlı çıkışı yapan yarışçı birincilik elde eder. Hill climb yarışları, sürücülerin araçlarını maksimum performansla kullanmalarını ve zorlu doğal koşullarla başa çıkmalarını gerektiren heyecan verici bir motor sporu dalıdır.

driver61-ters-giden-araba.jpg

'MÜKEMMEL ŞARTLAR'

Formula 1 veya Indycar gibi araçlar mükemmel şartlarda kendi ağırlıklarından çok daha fazla downforce üretebilirler fakat bu işi başarmak için Mansell ve ekibinin aerodinamik açıdan bu araçların ötesine geçmesi gerekiyor. Bu konu hakkında yıllardır araştırma yaptıklarını söyleyen Mansell, bu işi başarmanın anahtarının, mükemmel ağırlık/downforce oranına sahip bir araç olduğunu söyledi. Bir başka önemli nokta ise bu araca ters gitme kabiliyeti kazandırmak istedikleri için, mükemmel koşulların olmadığı bir dünyada bir tutam güvenlik payı gerekliliği.

Anahtar formül sayesinde Mansell ve ekibinin yapacağı araç, hafifliği sayesinde aynı hızlarda Formula 1 aracından daha fazla downforce üretecek. Ayrıca, daha büyük kanatları ve hafifliği sayesinde ise düşük hızlarda bir Formula 1 aracından çok daha fazla downforce potansiyeli olacak.

formula-1-arabasi-nasil-ters-gider.jpg

PROJENİN EN PAHALI KISMI

Peki araç çözüldü, e hadi yapalım o zaman dediğinizi duyar gibiyim. İşte burada bu projenin en maliyetli kısmı devreye giriyor, ters gidilecek bir tünel. Mansell ve ekibinin hazıra konamamasının en büyük sebebi, hazıra kondukları araçların ters gidebilme kabiliyeti olsa da bu yolu/tüneli yapmak için milyonlarca dolar ve zaman harcamaları gerektiğiydi. Bu sorunu daha da çözmek için Mansell ve ekibi, zaten 311kg? ağırlığındaki Empire Wraith'i ağır bir şekilde modifiye ederek mevcut downforce kuvvetini daha da artırdılar. Proje hala devam ettiği için aracın net ağırlığı henüz açıklanmadı, fakat 350kg'dan daha hafif bir araç olması bekleniyor. Bu sayede Mansell ve ekibinin aracı, 80 mil hızda (128kmh/sa) ters bir şekilde gidebilecek.

Aracı halledip tünel uzunluğunu yarıya kestiğimize göre, şimdi işin şov kısmı. Özellikle geleceğin mühendislerine bir ilham kaynağı olmak için yapılan bu proje, hayata geçirilebilmesi için bir tutam da şova ihtiyaç duyuyor. İzleyenlerin aracın ters gidebildiğini canlı olarak görebilmesi için "C" şeklinde bir ucu açık olan tünel yapma fikrine atlamış ekip böylece. Yalnız tünelin bir ucunu bu şekilde açmak, daha öncesinde bahsetmiş olduğumuz mükemmel şartlar ilkesini bir hayli etkiliyor.

project-inversion-araba.jpg

38 FARKLI VERSİYON, 5 FARKLI KOŞULDA DEFALARCA KEZ...

Modifiye edilen aracın bu koşullarda güvenli bir pay bırakarak ters gidebilmesi için ekip, tam 38 farklı versiyonu 5 farklı koşulda defalarca kez test etti. Ortaya çıkan sonuçlarda, ters gidebilmek için tünel içerisinde dönen aracın, bir noktada, tekerleklerinden birinin yaklaşık 10cm yerden kesilebileceği ve en çok downforce üreten kısmı olan tabanının da etkisini kaybedebileceği kanısına varıldı.

Sonuçlara bakıldığında, aslında en tehlikeli olan kısmın, ters dönüp düzlüğe geçmeden hemen önceki (yaklaşık 135 derece) an olduğu belirlendi. Eğer Mansell bir kaza yapacaksa, işte o tam bu anda olacak.

Motor konusunda, içten yanmalı motorların doğası gereği ortaya çıkan sorunlar nedeniyle ekibin elektrikli bir sistem kullanacağı düşünülüyor. Ancak, böyle bir projede aracı tünelin başlangıç çizgisinde görmeden herhangi bir iddiada bulunmak pek doğru olmayabilir.

'TÜNEL DOĞAYA ZARAR VERMEYECEK'

Ortaya çıkan riskleri ve korkunç yükseklikteki maliyetleri azaltmak için ekip, sürdürülebilir kiralık parçalarla güvenlik gereksinimlerine uyan modüler bir tünel yapmaya karar verdi. Bu modüler tünel, hem bir şov uğruna doğayı kirletmeyecek, hem belirlenen güvenlik kriterlerini karşılayacak, hem de şov esnasında aracın canlı olarak izlenebilmesini sağlayacak. Ayrıca modüler parçalar kiralanacağı için de maliyet oldukça düşecek.

Yapılan hesaplamalar sonucunda tünelin 700 metre olmasına karar verilirken tünelin yarıçapının ise şimdilik 7.5 metre (belki daha da küçülebilir) olmasına karar verildi.

SİZCE BAŞARABİLİR Mİ?

Son yıllarda YouTube'da yapılan en çılgın projelerden olan Project Inversion, motor sporları meraklıları, mühendisler ve izleyiciler tarafından merakla bekleniyor. Peki sizce Mansell bunu başarabilecek mi?

Eski yarışçı Scott Mansell'ın Driver61 YouTube kanalını ve Project Inversion serisini takip etmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN