BMW Grubu, 2025'in ilk çeyreğinde zorlu küresel şartlara rağmen beklentilere paralel bir performans sergiledi. Tam elektrikli araç (BEV) satışlarında %32.4'lük güçlü bir artış yakalayan şirket, otomotiv segmentinde %6.9 FAVÖK (Faiz ve Vergi Öncesi Kar) marjı elde etti. Çin pazarındaki baskı ve artan rekabete rağmen maliyet disiplini ve Avrupa ile ABD'deki güçlü talep, Grubu destekledi. Yıl sonu hedefleri korundu.
BARAN BEKİ
BMW Grubu, 2025'in ilk çeyreğine dair finansal sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Şirket, küresel arenadaki zorlu koşullara ve özellikle Çin pazarındaki rekabetçi ortama rağmen, elektrikli araç (BEV) segmentindeki güçlü büyüme ve operasyonel verimlilik sayesinde beklentilere paralel bir performans sergiledi. Görünüşe göre BMW Group için bazı Alman markaların aksine işler tıkırında.
MALİ KARNEDE ÖNE ÇIKANLAR
BMW Grubu, yılın ilk üç ayında 33.76 milyar Euro gelir üzerinden 3.11 milyar Euro vergi öncesi kr (EBT) elde ettiğini duyurdu. Bu, %9.2'lik bir Grup EBT marjına işaret ediyor. Grubun amiral gemisi olan otomotivde ise FAVÖK marjı %6.9 olarak gerçekleşerek, şirketin yıllık %5-7 hedef aralığının üst sınırında yer aldı.
FAVÖK marjı, bir şirketin faiz, amortisman ve vergi öncesi karının (FAVÖK) toplam gelirlerine oranını gösteren finansal bir metriktir. Bu oran, şirketin her bir liralık satıştan ne kadar operasyonel kar elde ettiğini gösterir. Örneğin, %20'lik bir FAVÖK marjı, her 1 TL satış geliri için şirketin 20 kuruş FAVÖK elde ettiği anlamına gelir.
BMW AG Finans Sorumlusu Walter Mertl, BMW Brilliance Automotive (BBA) satın alma fiyatı dağılımından kaynaklanan amortismanlar hariç tutulduğunda marjın %8.1 olduğunu belirtti. Otomotiv segmenti gelirleri %5.6 düşüşle 29.21 milyar Euro olurken, FAVÖK 2.02 milyar Euro seviyesindeydi. Otomotiv segmentinde serbest nakit akışı ise 413 milyon Euro olarak kaydedildi.
Şirket ayrıca, ikinci hisse geri alım programının son dilimini Nisan ayında tamamladığını ve 2022'den bu yana 4 milyar Euro değerinde hisse geri alımı gerçekleştirdiğini duyurdu.
ELEKTRİKLİ MODELLERİN YÜKSELİŞİ DEVAM EDİYOR
BMW Grubu'nun elektrifikasyon stratejisi meyvelerini vermeye devam ediyor. Yılın ilk çeyreğinde tam elektrikli (BEV) araç teslimatları, bir önceki yılın aynı dönemine göre %32.4 gibi dikkat çekici bir artışla 109.513 adede ulaştı. Bu rakamla birlikte, BEV'lerin toplam teslimatlar içindeki payı %13.9'dan %18.7'ye yükseldi
Walter Mertl, elektrikli ve şarj edilebilir hibrit (PHEV) modellerin toplam satışların yaklaşık %27'sini oluşturduğunu vurguladı. Özellikle MINI markası, satışlarının %35.3'ünü elektrikli modellerden elde ederek bu alandaki başarıyı tabiri caizse cilaladı.
EN ÇOK ARTIŞI X1/X2 SERİSİ ALDI, 3 VE 4 SERİSİ DÜŞÜŞTE
BMW markası özelinde BEV satışları %9.9 artışla 86.440 adet olurken, MINI markasının BEV satışları %564.9 gibi olağanüstü bir artışla 3.428 adetten 22.794 adede fırladı. MINI markasının teslimatlarının %35.3'ü artık tam elektrikli modellerden oluşuyor.
Şarj edilebilir hibrit (PHEV) araçlar da pozitif bir seyir izledi. Toplam PHEV teslimatları %20.3 artarak 39.893 adetten 47.974 adede çıktı. BMW markasının PHEV satışları %25.0 artışla 47.935 adede ulaşırken, MINI markasının PHEV satışlarında önemli bir düşüş yaşandı.
Genel toplama bakıldığında, BMW Grubu'nun elektriklenmiş (BEV + PHEV) araç teslimatları ilk çeyrekte %28.5 artarak 122.582 adetten 157.487 adede yükseldi. Böylece, BMW Grubu tarafından teslim edilen her dört aracın birinden fazlası (%26.9) artık elektriklenmiş bir güç aktarma organına sahip oldu.
Bu oran, bir önceki yılın aynı döneminde %20.6 seviyesindeydi. Raporda BMW iX1'in en çok satan BEV modeli olduğu, BMW i4'ün güçlü performansını sürdürdüğü ve teslim edilen 4 Serisi modellerinin yarısından fazlasının da tam elektrikli olduğu vurgulanıyor. Lansmanından sadece bir yıl sonra BMW iX2'nin ise tüm BMW X2 teslimatlarının üçte birinden fazlasını oluşturduğu belirtiliyor.
Ülkemizde de büyük talep gören iX1'in ve X1 PHEV'in bu performansı pek de şaşırtmadı aslında.
HANGİ MODEL NE KADAR SATTI?
BMW Grubu'nun 2025 ilk çeyrek satışlarında model bazında incelendiğinde, elektrikli araçların (BEV) ve bazı kilit serilerin öne çıktığı görülüyor. Özellikle BMW 5 Serisi/6 Serisi ve BMW X1/X2 modelleri, satış adetlerinde ciddi artışlar kaydetti. 5 Serisi/6 Serisi satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre %29.2 artarak 71.301 adede ulaşırken, X1/X2 serisi %31.8'lik bir sıçramayla 106.565 adetlik satış gerçekleştirdi. BMW Z4 de %4.2'lik bir artışla 2.436 adet sattı.
Buna karşın, BMW 3 Serisi/4 Serisi satışları %9.0 düşüşle 117.719 adede gerilerken, popüler SUV segmentinden X3/X4 serisi %27.5'lik önemli bir düşüşle 71.136 adet sattı. Üst segmentte yer alan 7 Serisi/8 Serisi %10.9, X5/X6 %7.9 ve X7 %13.2 oranlarında düşüş yaşadı. Tamamen elektrikli BMW iX modelinin satışları da %15.8 azalarak 7.927 adede indi.
BÖLGESEL PERFORMANS VE PAZAR DİNAMİKLERİ
BMW Grubu'nun toplam araç teslimatları ilk çeyrekte %1.4'lük hafif bir düşüşle 586.117 adet oldu. Bölgesel olarak bakıldığında Avrupa'da satışlar %6.2 artarken, Amerika kıtasında %5.3'lük bir büyüme kaydedildi.
Özellikle Avrupa'daki BMW siparişlerinin üçüncü çeyreğe kadar dolu olduğu ve BEV satışlarının bu bölgede %64.2 arttığı belirtildi. ABD pazarında ise satışlar %4.0 oranında arttı. Ancak, Asya pazarında %12.2'lik bir düşüş yaşandı; bu düşüşte en büyük etken %17.2 ile talebin azaldığı Çin pazarı oldu.
Mertl, Çin'deki durumun beklendiği gibi 2024'ün ikinci yarısındaki düşük seyrin devamı olduğunu, BMW X3 model değişiminin ve bayi ağındaki bazı operasyonel zorlukların da bu durumu etkilediğini ifade etti.
MALİYET YÖNETİMİ VE VERİMLİLİK VURGUSU
BMW AG Finans Sorumlusu Walter Mertl, 2025 yılında Ar-Ge harcamaları, sermaye harcamaları (capex) ve operasyonel maliyetlerin 2024'e kıyasla düşeceğini daha önce belirttiklerini hatırlatarak, ilk çeyrek sonuçlarının bu maliyet düşüşünün ilk kanıtlarını sunduğunu söyledi.
Ar-Ge harcamaları bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 200 milyon Euro, satış ve yönetim giderleri ise özellikle düşen IT maliyetleri sayesinde yine yaklaşık 200 milyon Euro azaldı. Mertl ayrıca, AB Komisyonu'nun Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara yönelik anti-sübvansiyon tarifelerinin ilk çeyrek FAVÖK'ünü düşük üç haneli milyon Euro aralığında etkilediğini belirtti.
Mertl, mevcut tarife artışlarının ikinci çeyrek sonuçlarını önemli ölçüde etkileyeceğini, ancak bazı artışların geçici olacağını ve Temmuz 2025'ten itibaren indirimler beklendiği varsayımıyla yıl sonu hedeflerinin şimdilik korunduğunu ekledi.
2025 YILI BEKLENTİLERİ KORUNUYOR
BMW Grubu, jeopolitik ve makroekonomik belirsizliklerin arttığı bir ortamda dahi 2025 yılı için belirlediği hedeflerde bir değişiklik olmadığını teyit etti. Grup, vergi öncesi karının önceki yıl seviyesinde olmasını bekliyor.
Otomotiv segmentinde teslimatların hafifçe artması ve FAVÖK marjının %5 ile %7 arasında gerçekleşmesi öngörülüyor. Tam elektrikli araçların toplam satışlardaki payının da yıl genelinde hafif bir artış göstermesi beklentiler arasında.