Borsa'da o hisseye yatırım yapan paraya para demedi! 11 yıldır böyle rekor görülmedi

Borsa'da o hisseye yatırım yapan paraya para demedi! 11 yıldır böyle rekor görülmedi

Son zamanlarda hisse alımları yükselirken bazı hisselerde inanılmaz artışlar gözlemleniyor. Yatırımcıların yakından takip ettiği bu konu kapsamında o hisseye para yatıranlar asla pişman olmuyor. Hatta son 11 yıldır böylesi hiç görülmedi. O hisseye para yatıranlar sonucunda büyük paralar kazanıyor…

Borsadaki bitmek bilmeyen hareketlilik her geçen gün yükselerek gidiyor. Yatırımcılar ise hisselere olan ilgilerini artırıyor. Öyle ki bazı hisselerden elde edilen kazanç görenleri şaşkına çeviriyor. Borsa İstanbul’un son zamanlardaki alım serisinde ise böylesi görülmedi. Son 11 yılın en uzun alım serisi gerçekleşti.

Yalnızca Türk yatırımcılar değil yabancı yatırımcılarda Borsa İstanbul’dan hisse senedine ilgi gösteriyor. Bu kapsamda yabancı yatırımcılar Borsa İstanbul'da son 11 yılın en uzun alım serisini gerçekleştirdi. Elde edilen son verile göre, yabancı yatırımcılar 9 haftada totalde 1,93 milyar dolarlık hisse senedi satın aldı. Gözlemlenen bu durum 2012 senesinden bu zaman kadarki en uzun net yatırım serisi olarak değerlendirildi. Yabancıların en çok yatırım yaptığı hisse senedi ise belli oldu!

EN ÇOK YATIRIMI ONA YAPTILAR

Son 11 yılda en uzun alım serisine imza atılırken yabancı yatırımlar en çok hisse senesini Akbank’a yaptı. Dokuz hafta içindeki toplam alım 1,93 milyara kadar çıktı. Öte yandan yeni yılın başından beri endeks oranları yüzde 42’ye yükseldi. Ayrıca seçimlerden sonraki artış ise yüzde 70’i geçti.

BORSA’DAKİ YABANCI PAYI GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR

Borsadaki yabancı takas oranı 2020 senesinde yüzde 60 ila 65 aralığındaydı. Daha sonra oklar aşağıyı göstermeye başlamıştı. Pandemi sürecinde Türk yatırımcılar borsaya ilgi göstermeye başlamışken borsadaki yabancı takas oranı düşüteyken 2020 yılının sonunda 49 seviyesine, 2021 sonunda yüzde 40 seviyesine, 2022 sonunda ise yüzde 29 seviyesine kadar geriledi. Son olarak 1 Haziran 2023 tarihinde ise yabancı takas oranı yüzde 27,43E kadar düştü. Seçim sonrasında ise yabancıların borsaya olan ilgisi arttı ve payları tekrar yükselmeye başladı. Bu rakamlar 10 Ağustos’tan itibaren yüzde 31,05 seviyelerine yükseldi. Uzmanlar ise görüşlerinin daha da yükseleceği yönünde olduğunu belirtti.

Öte yandan Temmuz ayında yabancı yatırımcılar pay piyasasında 136,6 milyon dolarlık net alım yaptı. Ayrıca BIST 100 Endeksi, dolar bazlı %20,12 değer kazandı. 2022 senesinin ilk 7 ayında toplam 3 milyar 119 milyon dolarlık satış yapıldı. Bu yılın aynı zamanlarında ise 673,6 milyon dolarlık çıkış gözlemlendi. Ağustos ayında da yabancı alımları devam ediyor.

Merkez Bankası’ndan elde edilen verilere göre, yurtdışında bulunan yerleşikler 4 Ağustos’un olduğu hafta net 139,7 milyon dolarlık hisse senedi aldı. Yurt dışında yerleşik kişilerin 28 Temmuz itibarıyla 25 milyar 343,4 milyon dolar olan hisse senedi stoku, 4 Ağustos itibarıyla 28 milyar 747,2 milyon dolara çıktı.

AKBANK ZİRVEDE YER ALDI

Yabancı yatırımcıların tercihleri ise en çok Akbank’a oldu. Bu kapsamda temmuz ayında 74,1 milyon dolarlık bir alım yapıldı. Bu sıralamayı Tofaş, Ford Oto, Bim ve Garanti Bank hisseleri izledi. Öte yandan en çok satış yapılan hisse sıralamalarında 99,7 milyon ile Yapıkredi Bank yer aldı. Bu sıralamayı Turkcell, Türk Hava Yolları, Penta Teknoloji ve Şok Marketler takip etti. Temmuz ayında yabancı yatırımcılar 266 hisse senedinde 557,4 milyon dolarlık net alım yaparken 244 hisse senedinde 420,7 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN