Asgari ücretliye kara günler kapıda! Eski Merkez Bankası Başekonomisti açıkladı: Eğer zam yapılmazsa...

Asgari ücretliye kara günler kapıda! Eski Merkez Bankası Başekonomisti açıkladı: Eğer zam yapılmazsa...

Ocak ayında asgari ücrete yapılan zam resmen eridi. Geçtiğimiz gün Türk-İş tarafından paylaşılan verilere göre, asgari ücret açlık sınırının altına düştü. Eski Merkez Bankası Başekonomisti zam gelmezse olacaklardan bahsetti. İşte asgari ücretlileri ilgilendiren açıklamalar...

Milyonlarca çalışanın gündeminde asgari ücret zammı yer alıyor. Geçmiş dönemde Merkez Bankası Başekonomisti olarak görev alan Hakan Kara'dan bu kapsamda açıklamalar geldi. Asgari ücret zam yapılmadığı durumda oluşacak tabloyu ve açlık sınırından bahsetti. İşte tüm detaylar...

EKONOMİSTLERDEN ZAM AÇIKLAMALARI GELİYOR

Ocak ayında asgari ücrete yapılan zam mayıs ayına kadar resmen eridi. Yüzde 50 zamla net olarak 17 bin 2 lira uygulanan asgari ücret, milyonlarca çalışanın gündemine oturdu. Ara zam tarihinin yaklaşmasıyla maaşların eridiği için birçok ekonomistten zam haberleri gelmeye başladı. Yeni yılda tek zam yapılacağı birçok kez tekrarlanırken, TCMB (Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası) tek zam yapılması konusunda çağrı yapmıştı.

hakan-kara-id4c-cover.webp

ARA ZAM YAPILACAK MI?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın konuya dair açıklaması da bulunuyor. Işıkhan açıklamasında zam yapılmayacağını bir kez daha hatırlatmıştı. 2022 yılından itibaren asgari ücrette çifte zam uygulaması başladı. Asgari ücret tarafında ocak ve temmuz ayı zamları milyonlarca çalışanın yüzünü güldürüyordu. Son olarak 2024 yılının ocak ayında yapılan zamla beraber, ara zam konusu gündemden kaldırıldı.

31cc8a9c1c8c4b8ca61d6f10d11547a2.png

AÇLIK SINIRI ALTINA DÜŞTÜ

Türk-İş'in geçtiğimiz gün paylaştığı açlık sınırı verilerine göre, asgari ücretliler kafasını iki elinin arasına aldı. Asgari ücret yeniden açlık sınırının altına düştü.

Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin dengeli ve yeterli beslenebilmesi için gerekli olan aylık gıda harcama tutarı (açlık sınırı) 17 bin 725 lira 19 kuruş olarak belirlendi. Gıda harcamasının yanı sıra giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için hesaplanan tutar ise (Yoksulluk sınırı) 57 bin 736 lira 78 kuruş olarak hesaplandı.

ASGARİ ÜCRETE ZAM YAPILMAZSA OLUŞACAK TABLO

Geçmiş dönemlerde Merkez Bankası Başekonomisti olarak görev yapan Hakan Kara, asgari ücret hakkında paylaşım yaptı. Asgari ücrete zam yapılmaması halinde oluşabilecek tabloyu şu şekilde paylaştı;

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN