Cumhurbaşkanı yardımcısından müjde! Tarih verip duyurdu: Milyonların yüzü bu haberle gülecek

Cumhurbaşkanı yardımcısından müjde! Tarih verip duyurdu: Milyonların yüzü bu haberle gülecek

Son dakika haberi... Türkiye ekonomik açıdan kötü günlerden geçerken gözler enflasyona çevrilmiş durumda. Uygulanan ekonomik politikalar ile birlikte hızla yükselişe geçen enflasyon canavarı vatandaşların elini kolunu bağlamış durumda. Uzmanlardan peş peşe uyarılar gelirken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan güzel haber geldi. Tarih verip milyonları heyecanlandıran haberi duyurdu. 'Tek haneli rakamları görecek' dedi ve tarih verdi. İşte Cevdet Yılmaz'ın dikkat çeken açıklamaları...

Yıl başından bu yana sürekli olarak yükselen enflasyon rakamları piyasaları altüst etmiş durumda. Yüksek enflasyon ile birlikte gıda fiyatları başta olmak üzere birçok ürüne peş peşe zam gelirken vatandaşların alım gücü dip seviyeleri görmüş durumda. Peki enflasyon ne zaman düşecek? Enflasyon neden artıyor? Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonla ilgili flaş bir duyuru yaptı. 'Tek haneli rakamları görecek' deyip tarih verdi. Cumhurbaşkanı yardımcısından müjde! Milyonların yüzü bu haberle gülecek.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISINDAN MÜJDE! TARİH VERİP DUYURDU

Birlikte Daha Güçlü Bir Gelecek Zirvesi'nde konulan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyon ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gelecek yıldan itibaren enflasyonda düşüşlerin görüleceğini ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

"Siyasi belirsizlik ve politika belirsizliklerin ortadan kalktığı öngörülebilir döneme girmiş bulunmaktayız. Orta Vadeli programımızı hatırlatmak isterim. Afetlerin yaralarını sarmak, fiyat istikrarımızı sağlamak, ekonomide büyümeyi sürdürmek, sosyal refahı sağlamak bizim 4 temel önceliğimizdir.

hghghg-2023-10-27t151917-581.jpg

"TEK HANELİ RAKAMLARA DÜŞECEK"

Enflasyonda tek haneli rakamlara dönmeyi hedefliyoruz. Gelecek yıl enflasyonda düşüş başlayacak. Depreme rağmen mali disiplini elden bırakmıyoruz. Güven ve istikrar ile büyüme sürecek."

ENFLASYON NE KADAR, YÜZDE KAÇ OLDU?

Eylül ayı enflasyon verileri belli oldu. TÜİK verilerine göre, eylül ayında TÜFE yüzde 4,75'le beklentilerin altında arttı. Yıllık bazda TÜFE yüzde 61,53'e yükseldi.

ENFLASYON NEDEN YÜKSELİR?

Bir ekonomide enflasyonun yükselmesinin temel olarak 4 nedeni vardır:

a. Talep Enflasyonu

Talep enflasyonu; mal ve hizmet arzının, toplam talebin artış hızına ayak uyduramaması hâlinde ortaya çıkar. Bu gibi durumlarla, genellikle ekonominin toparlanma sürecine girdiği ve işsizlik oranlarında azalma yaşandığı dönemlerde karşılaşılır.

b. Maliyet Enflasyonu

Maliyet enflasyonu, petrol ve gıda gibi emtia fiyatlarının yükselmesi veya doğal afetler gibi nedenlerle üretim maliyetlerinde artış yaşanması sonucunda ortaya çıkar. Bu tür durumlarda, toplam arz azalır ve akabinde fiyatların genel seviyesinde yükselme yaşanır.

hghghg-2023-10-27t151938-588.jpg

c. Para Arzı

Para arzının artması, enflasyonun oluşmasındaki bir başka unsurdur. Bu durumda, yatırım ve tüketim harcamaları artarak fiyatlar üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşur.

d. Enflasyon Beklentileri

Tüketici ve üreticilerin gelecekte fiyatların yükselmeye devam edeceği yönündeki beklentileri; enflasyonun oluşmasındaki diğer bir etkendir. Bu tür beklentiler, ücret talepleri aracılığıyla mal ve hizmet fiyatlarının artmasına neden olur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN