Dış ticaret açığında otomotiv kasırgası

Dış ticaret açığında otomotiv kasırgası

Otomotiv sektörü ihracatta rekorlar kırıyor fakat geçen yıl ilk kez dış ticaret açığı verdi. Pazara yeni dahil olan ithal markalarla birlikte sektör temsilcileri cari açık tehlikesinin yeniden artacağına değindi. Tüketimin kısılmaya çalışılmasına rağmen ithalat durmadı. İthal araç satışları ilk çeyrekte 200 bini geçti. Yerli modeller 95 bini bulmadı. Sadece Çinlilerin ithallerden aldığı pay yüzde 11’in üzerine çıktı. 6 milyar dolar olan motorlu taşıt vb ithalatı 7.3 milyar dolara çıktı.

ALİ YILDIRIM

Hükümet bir taraftan tüketimi kısmaya diğer taraftan da cari açığı düşürmeye çalışıyor. Böylece enflasyonun da kademe kademe düşeceği düşünülüyor. Fakat dış ticaret açığında işler pek de istenildiği gibi gitmiyor. Bir taraftan kredi kartı harcamaları diğer yandan da tüketim malı harcamaları hızla yükseliş kaydediyor. Tüketim kısılmaya çalışılırken ithalat tüm hızla artıyor.

Otomotiv sektörü yıllardır dış ticaret açığı veriyordu. Fakat TÜİK verilerine göre, geçen yıl ihracat sadece yüzde 19 yükselirken, ithalatta yüzde 124’lük patlama yaşandı. 11 milyarlık ihracat karşısında, ithalatta 17.5 milyar dolar oldu. Uzun bir süre sonra sektör 6.5 milyar dolar açık vermişti. Yılın ilk iki ayında da ihracat 5.1 milyar dolar seviyesindeyken, ithalatta 4.6 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Asıl tablonun ise mart ayından sonra ortaya çıkması bekleniyor. İlk 2 ayda otomotiv tarafından cari fazla sadece 467 milyon dolar seviyesinde. Önceki yıllarda bu fazla daha büyüktü. Uzun bir zamandır otomotiv sektörü de pazara giren yeni markalarla birlikte ithalat verilerinin de hızla arttığı görüldü.

TÜKETİM MALI İTHALATI 4,6 MİLYAR DOLARI BULDU

Ticaret Bakanlığı’nın öncü verilerine göre sadece Mart ayında tüketim malı ithalatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,3 artarak 4,6 milyar doları buldu. Diğer taraftan otomobil ve hafif ticari araç ithalatı da hiç durmadı. Sadece iç pazarda mart ayında 76 bin 768 araç satışı Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) kayıtlarına girdi. Yerli araç satışı da 33 bin 60 adet oldu. Hatta yılın ilk çeyreğine bakıldığında 295 bin 519 adetlik pazardan yüzde 68 pay alan ithal üreticiler toplamda 200 bin 764 adet araç sattı. Yerli de sadece yüzde 32 pay alarak 94 bin 755 adet araç sattı.

1kapak-004.jpg

Sadece mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre, motorlu kara taşıtları vb. ürünlerin ithalatı 2.4 milyar dolardan 5.7 milyar dolara yükseldi. İlk çeyrekte ise 7.3 milyar dolar harcandı. Sektör temsilcileri yaşanan bu durumu bir tehlike olarak değerlendirdi. Özellikle Çinli üreticilere değinen uzmanlar, ithal araç payının artmasını ekonomi için büyük tehlike olduğunu vurguladı. 2022 yılında yapılan motorlu taşıtlar ve aksam ithalatı 17.6 milyar dolar seviyesindeyken 2023’te 32.2 milyar dolara çıkmıştı.

ÇİN İLK SIRADA

Mart ayında 3.9 milyon dolarla Çin ithalatın en başında gelen ülkelerden. Hatta bir önceki yıla göre de payının yüzde 13 arttığı görülüyor. Mart ayında motorlu kara taşıtları ve benzeri ithalat fasılı 2.4 milyon dolardan yüzde 13 artarak 2.7 milyon dolara çıktı. Sadece mart ayında Çinli üreticiler Türkiye’de 9 bin 607 araç satışı gerçekleştirdi. Toplamda ise 22 bin 338 adet Çin aracı Türkiye’de satıldı. Toplam pazardan da yüzde 7,6 pay alınırken, ithal pazardan aldığı pasta yüzde 11,1 oldu.

İTHALLER YERLİLERİ İKİYE KATLADI

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2024 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25,2 oranında artarak 295 bin 519 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları, 2024 yılı Ocak-Mart döneminde geçen yıla göre yüzde 33,05 oranında artarak 233 bin 389 adet, hafif ticari araç pazarı yüzde 2,6 artarak 62 bin 130 adet oldu. İlk çeyrekte gerçekleşen pazardan yüzde 67,8 pay alan ithal araçlar, 76 bin 768 araç sattı. Yerli modellerin ise satış adedi (33 bin adet) ithallerin yarısından daha az oldu.

ATAĞA KALKTILAR; CHERY İLK 3’TE

Yılın son çeyreğini oldukça iyi kapatan Çinli üreticilerde yüzler gülüyor. 3 ayda toplam 22 bin 388 araç satan Çinli markalar, 2024’ten oldukça umutlu. Yerli modeller Şubat ayından Mart’a vites düşürürken, Uzak Doğulu üreticiler atağa kalktı. Toplam pazardan ilk çeyrekte yüzde 7,6 pay alan Çinli markalar, ithallerden ise yüzde 11,1 pastayı kaptı. Bu 3 aylık periyotta hiç kuşkusuz en çok satan marka ise Chery oldu. Hem mart ayında hem de yılın ilk çeyreğinde ilk 3’e ismini yazdıran marka, 15 bin 476 araç satışına imza attı. Çinliler bu ilk 3 ayda 22 bin 388 araç satmıştı. Yani yüzde 70 ile en büyük dilimin sahibi oldu.

İHRACAT HIZ KESMEYE DEVAM EDİYOR

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin mart ayı ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 1,8 azalarak 3 milyar 225 milyon dolar oldu. Türkiye ihracatında yine ilk sırada yer alan endüstrinin aldığı pay ise yüzde 14,3 olarak gerçekleşti. Yılın ilk üç ayında otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 6 artışla 9 milyar 132 milyon dolara ulaştı.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Geçen mart ayında endüstrimiz bugüne kadar aylık bazda yapılan en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaştı. Binek otomobillerde ihracat çift haneli gerilerken, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ve Otobüs Minibüs Midibüs ihracatı çift haneli arttı. İtalya’ya yüzde 12 ihracat artışı kaydederken, Almanya’ya yüzde 14 ve Fransa’ya yüzde 16 ihracat düşüşü yaşadık” dedi. Ülke grubunda yüzde 70 pay ile ilk sırada yer alan Avrupa Birliği ülkelerine yüzde 8 azalışla 2 milyar 127 milyon dolar ihracat yapıldı. Diğer Avrupa Ülkeleri yüzde 13 pay ile ülke grupları arasında ikinci sırada yer alırken, bu ülke grubuna yönelik ihracat 8 arttı. Orta Doğu Ülkeleri’ne yüzde 44 ve Afrika Ülkelerine yüzde 31 ihracat artışı yaşandı.

DÜNYADA ARAÇ FİYATLARINDA GERİLEME SÜRÜYOR

Renault Group Türkiye’nin eski CEO’su ve Sürdürülebilir Mobilite İnisiyatifi (SMİ) Başkanı Hakan Doğu, fiyatlarla ilgili bir analiz paylaşarak, Çinli üreticilere değindi. Doğu “Dünyada araç fiyatları düşmeye devam ediyor. Çin fiyatları 2002 seviyesine düşmüş. İç piyasada yandım diyen Çinli daha kârlı satmak için başka pazarlara saldırdıkça oralarda fiyat dengesi bozuluyor. Ne var işte ne iyi diyenlere: Otomotiv çok ağır yatırımlı bir iştir. Fiyatlar böyle düşerse kimse ayakta kalamaz. Üreticisinden, yetkili sayıcısına, kiralama şirketine. Çin 2022 sonu itibari ile 43 milyon üretim kapasitesine karşılık, kapasite kullanımı yüzde 55 (China Passenger Car Association). Bu her sektörde bir Çin klasiği; kapasite fazlası ve kendi içindeki bu yapısal bozukluğu yurt dışına ihraç ediyorlar. En son kurbanı Avrupalı güneş paneli üreticileri olmuştu” dedi.

YENİ CAPTUR’A 5 MOTOR SEÇENEĞİ

Fransız üretici Renault’u B-SUV’de temsil eden Captur yenilendi. Dünya lansmanı yapılan modelin, yeni motor seçenekleri de tanıtıldı. MAİS A.Ş. Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş “Captur, full hybrid de dâhil olmak üzere beş farklı motor seçeneğiyle sunuluyor. OYAK vizyonu ve desteği ile Türkiye’de başlattığımız elektrifikasyon devrimi ve SUV sınıfındaki yeni atılımımız, Yeni Renault Captur ile devam edecek. Gerçekleştirilen dünya lansmanının ardından Yeni Renault Captur’u E-Tech full hybrid ve içten yanmalı versiyonlarıyla bu yılın üçüncü çeyreğinde kullanıcılarımızla buluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

Yeni Rafale Grisi renk ve Esprit Alpine donanım seviyesiyle sergilenen model, premium tarzıyla daha atletik bir görünüm ortaya koyuyor. Yeni Renault Captur, modern ve verimli güç-aktarma sistemleriyle şehirde, otoyolda veya şehirlerarası yollarda keyifli bir sürüş deneyimi sağlıyor. 145 HP gücündeki E-Tech full hybrid motoru, 105 gr/km ile yakıt verimliliği ve CO2 emisyonu açısından en yüksek standartları karşılıyor. Ayrıca şehir içinde şarj stresi olmadan tam elektrikli bir otomobil kadar sessiz bir sürüş tecrübesi yaşatıyor. Ayrıca tam hibrit güç-aktarma sistemleri ile sadece 18 inç jantlarla isteğe bağlı olarak sunulan Extended Grip sayesinde tutuş her tülü yol koşulunda optimize edilebiliyor.

SIFIR ALAMAYAN İKİNCİ ELE BAKIYOR

İkinci el araç fiyatlarında muamma sürüyor. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, ilk 3 aylık dönemde pazarda fiyatların yaklaşık yüzde 15 arttığını kaydetti. Yalçın, şöyle devam etti: “Sıfır otomobil pazarındaki hareketlilik aslında benzer şekilde ikinci elde de görülüyor. Geçmişte yüksek fiyatla ikinci el otomobil satın alıp piyasa düştüğü zaman bu duruma dayanıp aracını elinde tutanlar, şimdi satışa koyuyorlar. Dolayısıyla o satışa konulan araçların fiyatı da piyasayı yükseltiyor. Kredi musluklarının kapalı olduğu bir dönemde sıfır kilometre araç alımı neredeyse sadece nakit paraya döndü. Tabii buna ulaşamayan yaklaşık yüzde 60-70’lik kesim ikinci ele yöneldi. İkinci el daha fazla talep gördüğü konuma tekrardan yerleşmeye başladı. Para politikaları, enflasyon ve faizlerin durumuna göre yılın ikinci çeyreğinde ikinci eldeki talep daha da artacaktır.”

HYUNDAİ İ20’YE DONANIM DOPİNGİ

Hyundai i20’ye yeni donanım seçeneği geldi. Style donanım seviyesinin üstünde konumlandırılan Style Limited Edition ile araç daha sportif bir tasarımla yola çıkıyor. Makyaj operasyonunda yeni tip ön ve arka tampona yer veren model, bu özel versiyonu da sadece kırmızı ve beyaz renklerle satışa sunuyor.

1kapak-005.jpg

Alçak tavan profili ve uzun dingil mesafesi, mevcut sportif duruşunu güçlendiren i20 Style Limited Edition, aynı zamanda piano siyahı tavan rengiyle de estetik görünüşünü perçinliyor. Bu duruşu destekleyen bir diğer eklenti ise 17 inçlik jantlar.

KENDİ EVİNDE GÖVDE GÖSTERİSİ YAPACAK

Chery, 25-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Pekin Otomobil Fuarı ve Küresel Bayi Toplantısı’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Markanın üçüncü nesil hibrit teknolojisi, yüzde 44,5’in üzerinde termal verimlilikle öne çıkarken 1.400 kilometrenin üzerinde menzil, 100 kilometrede 4,2 litre yakıt tüketimi ve 0’dan 100 km/s sürate 4,26 saniyede hızlanma gibi üstün özellikleriyle dikkat çekiyor.

1kapak-006.jpg

QPower, Chery’nin 4.0 kapsamlı mimarisi ve Chery’nin güç-aktarma sistemleri teknolojisine yönelik 26 yıllık bilgi birikimi ve ilerlemesini yansıtıyor. QPower, ICE, PHEV ve (BEV dahil olmak üzere farklı enerji türlerini kapsıyor. Gelişmiş batarya teknolojisi ve kinetik enerji geri-kazanım sistemleri, enerji kullanım verimliliğini önemli ölçüde artırarak enerji tüketiminin ve emisyonların azalmasını sağlıyor. Bu, kullanıcılara daha çevre dostu ve verimli bir sürüş deneyimi sunarken aynı zamanda sürdürülebilir kalkınmayı da teşvik ediyor.

OPEL’DE VOLTAJ ARTIYOR

Opel, Türkiye’de 2024 yılı içinde mevcutta bulunan Corsa Elektrik, Mokka Elektrik ve Astra Elektrik’e ek Yeni Frontera başta olmak üzere dört yeni elektrikli model sunmayı planlıyor. Türkiye’de en çok elektrikli modele sahip markalardan biri olan Opel, yeni modellerle birlikte elektrikli pazarında vites yükseltiyor. Opel’in elektrikli ürün gamı, çok yakında gelecek yeni hafif ticari modelleri ile geniş bir yelpazeyi kapsayacak.

1kapak-007.jpg

Bu da, Opel’in ürün gamında her ihtiyaca yönelik bir aracın bulunduğu anlamına geliyor. Buna ek olarak, işletme sahipleri de hemen hemen her amaç için doğru modeli Opel’de bulabilecek. Modellerin tamamı sınıfının öncüsü ve en güncel teknolojilerle donatılan asistan sistemlerine sahip. En önemlisi de elektrikli hafif ticari araç modelleri günlük çalışma hayatında yükleme hacminden ve kapasitesinden ödün vermiyor.

MERCEDES VAN SERİSİ ELEKTRİKLENİYOR

Mercedes-Benz, 2026’dan itibaren çıkacak olan modüler ve ölçeklenebilir Van Elektrik Mimarisi’nin (kısaca VAN.EA) kullanıma sunulmasıyla tam olarak uygulamayı amaçlıyor. Tamamen elektrikli yeni EQV, maksimum 150 kW (204 hp) ve sürekli 70 kW (95 hp) güç üreten elektromotoru 90 ve 60 kWsa olmak üzere iki batarya boyutu ile satışa sunuluyor.

1kapak-008.jpg

EQV, verimli enerji geri kazanım sistemi ve gerçek dünyada verimliliği ve menzilini daha da artıran optimize edilmiş termal yönetimin de katkısıyla 277-365 km arasında elektrikli WLTP sürüş menzili sağlıyor. Tamamen elektrikli MPV, standart olarak hem evde hem de şarj istasyonlarında 11 kW’a kadar alternatif akım (AC), ayrıca hızlı şarj istasyonlarında 110 kW’a kadar doğru akım (DC) şarjını destekliyor. Hızlı şarj istasyonunda yüzde 10-80 SoC (Şarj Durumu) yaklaşık 40 dakika sürüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN