Dolar terörünü bitirecek hamle! Yokuş aşağı çakılacak... Dünyaca ünlü banka duyurdu

Dolar terörünü bitirecek hamle! Yokuş aşağı çakılacak... Dünyaca ünlü banka duyurdu

ABD dolarının, uluslararası piyasalardaki hakimiyetini azaltmak isteyen BRICS ekonomi topluluğunun kurduğu uluslararası kalkınma bankası, yerel paralarla kredi vermenin önünü açıyor. İşte detaylar...

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti ülkelerinden oluşan BRICS ekonomi topluluğu tarafından kurulan uluslararası kalkınma bankası olan Yeni Kalkınma Bankası (New Development Bank - NDB), ABD dolarına olan bağımlılığı kırmak için yerel para cinsinden kredi vermek için harekete geçti.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) de BRICS ekonomi topluluğuna katılmak için gün saydığı söyleniyor.

COĞRAFİ ÇEŞİTLİLİĞE ÖNCELİK VERİLİYOR

Yeni Kalkınma Bankası (NDB), ABD dolarına olan bağımlılığı azaltma ve daha çok kutuplu bir uluslararası finans sistemini teşvik etme planının bir parçası olarak Güney Afrika ve Brezilya para birimlerinde kredi vermeye başlamayı planlıyor.

NDB'nin başında bulunan Brezilya'nın eski lideri Dilma Rousseff, Şangay merkezli kredi kuruluşunun yaklaşık 15 ülkeden gelen üyelik başvurularını değerlendirdiğini ve muhtemelen 4 ya da 5 ülkenin kabulünü onaylayacağını söyledi. Dilma Rousseff ülkelerin isimlerini vermekten kaçındı fakat NDB için coğrafi temsilini çeşitlendirmenin bir öncelik olduğunu söyledi.

"YEREL PARA BİRİMLERİNDE KREDİ VERECEĞİZ"

Dilma Rousseff, Financial Times'a verdiği bir mülakatta, "Bu yıl 8 ila 10 milyar dolar arasında kredi vermeyi planlıyoruz. Amacımız verdiğimiz kredilerin yaklaşık yüzde 30'unu yerel para cinsinden vermek" dedi.

NDB'nin Güney Afrika'da kredi vermek için rand cinsinden borç ihraç edeceğini belirten Dilma Rousseff, "Aynı işlemi Brezilya'da real ile yapacağız. Ya para birimi takası yapmaya ya da borç vermeye çalışacağız. Ayrıca rupi cinsinden de yapılacak" diye konuştu. Yeni Kalkınma Bankası (NDB), halihazırda yuan cinsinden kredi veriyor.

DOLARA KARŞI ALTERNATİF TEŞVİK EDİLECEK

Yerel para cinsinden kredilerin yaygınlaştırılması, BRICS ülkeleri tarafından kabul edilen, ticaret ve finansal işlemlerde dolara karşı alternatiflerin kullanılmasının teşvik edilmesine yönelik daha geniş bir hedefi destekliyor.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin üye bulunduğu BRICS ülkeler grubu, dünya nüfusunun yüzde 41'ini, küresel hasılanın da yüzde 31'inden fazlasını oluşturuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN