Doları olanlara karalar bağlatacak haber! Resmi Gazetede yayımlandı

Doları olanlara karalar bağlatacak haber! Resmi Gazetede yayımlandı

Bankada dolar olanlar dikkat! Dolar kurunun düşmesi için hayata geçirilen Kur Korumalı Mevduat sisteminde kayıplar her geçen gün artmaya devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün faiz kararını açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından Aralık 2021'den beri uygulanan Kur Korumalı Mevduat hesaplarına yönelik yeni kısıtlamalar getirildiği duyuruldu. Resmi Gazete'de yayımlandı. Dolarını KKM hesabında tutanlara karalar bağlatacak haber!

Dolar kurundaki yükselişin önüne geçilmek için getirilen ancak zamanla büyük kayıplar meydana gelen Kur Korumalı Mevduat hesapları için flaş uyarı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), faiz kararının ardından son dakika olarak duyurdu. Dolarını KKM hesabında tutanlar dikkat! Doları olanlara karalar bağlatacak haberi az önce duyurdular. Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte detaylar haberimizde...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Dün yayımladığı PPK kararıyla 500 baz puanlık faiz artışına giden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), toplantının özet raporunda bankaların TL mevduat hedeflerini yakalamaları yönünde yeni kısıtlamaların gelebileceğini ilk sinyalini vermişti. Bu doğrultuda ilk adım atıldı. 27 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete'de menkul kıymet tesis uygulamalarında değişikliğe gidildi.

MERKEZ BANKASI'NDAN FLAŞ KKM AÇIKLAMASI

21 Aralık 2021 tarihinde hayata geçirilen Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulaması, vergi mükelleflerine getirdiği yük, hazineden çıkan paranın günden günde artarak daha ağır bir bilançoya sebebiyet vermesi gibi nedenlerle ekonomide büyük bir sorun yaşanmasına neden olmuştu. Bu doğrultuda yeni bir rapor yayımlayan Merkez Bankası "KKM'den çıkışları hızlandırmazsanız ağır cezalarla karşılaşırsınız" mesajı verdi. TCMB'nin Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlanırken, makroihtiyati çerçevede sadeleşme hakkında basın duyurusu da web sitesinde yayınlandı.

gfgfgf-2023-10-27t110735-074.jpg

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI!

Atılan adımlarla KKM yüzünden Hazineye binen yük hafifletmek isterken TL'ye geçişine ilişkin menkul kıymet tesisi uygulaması sonlandırılarak döviz dönüşümlü kur korumalı hesapların kademeli azaltılması hedefi, komisyon uygulamasında daha etkin bir şekilde yönetilecek. Ayrıca, TL'ye geçişin belirlenen hedeften yüksek olması durumunda, aşan kısım yenileme hedefine sayılacak. TCMB Para Politikası Kurulu, dün tarihli kararında, sadeleşme sürecinin etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak ilerlediğini ve bu kapsamda TL mevduat payının artırılmasına yönelik ilave adımlarla parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine devam edileceğini belirtmişti. TCMB'nin makroihtiyati çerçevede sadeleşme hakkında basın duyurusunda, kararlara ilişkin teknik detayların ilgili düzenlemelerde yer alacağı bildirildi.

BÜYÜK BİR KRİZ YAŞANBİLİR

Uygulamaya tepeden inme bir şekilde yasak getirilmemesi, kısıtlamaların zamana yayılmış şekilde parça parça yapılması hesaplardaki paranın da yavaş yavaş azalmasına neden olurken, KKM'den ani bir çıkış yaşanmadığı için döviz krizi yaşanma riski de minimuma indiriliyor.

Türkiye'de mevcut ekonomik ortamın çok daha kötüye gitmemesi ya da yaşanan jeopolitik risklerin doğrudan ülke ekonomisini tehdit edecek bir hale dönüşmemesi halinde ekonomistler, KKM'de yaşanacak tasfiyenin yeni bir kur krizine yol açmayacağını belirtiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN