Döviz endeksli mevduat uyarısı: Türkiye'nin CDS puanı tehlikede

Döviz endeksli  mevduat uyarısı: Türkiye'nin CDS puanı tehlikede

Gelecek Partisi Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. İbrahim Turhan, DEM'de tasarım hatası olduğunu belirterek kurun her yukarı yönlü hareketinde Türkiye'nin kredi risk primini artıracak potansiyelde olduğunu söyledi.

Gelecek Partisi Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. İbrahim Turhan, yeni kur politikası hakkında kredi riski primi uyarısında bulundu.

Bakanlar Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın döviz kurlarının artışını azaltmayı amaçladığı öne sürülen yeni ekonomi politikasına ilişkin değerlendirmede bulunan Turhan, Döviz Endeksli Mevduat (DEM) sisteminde döviz kurunun her yükselişinde kredi risk primini (CDS) artıracağını ifade etti.

'DEM'DEKİ TASARIM HATASI'

Sosyal medya hesabından öngörüsünü anlatan Turhan, "DEM’deki tasarım hatası: Bundan sonra, kurdaki her yukarı yönlü hareket Türkiye’nin kredi riski primini (CDS) artıracak. Öte yandan, CDS arttıkça kur üzerinde yukarı yönlü baskı oluşur. Dolayısıyla kendi kendini besleyen bir sistem kuruldu" ifadelerini kullandı.

'TL LİKİDİTESİNİN ARTMASI KURDA YUKARI YÖNLÜ BASKI OLUŞTURUR'

"Para politikasındaki tasarım hatası" başlığında değerlendirmelerine devam eden Turhan, "Piyasaya TL’yi döviz swapları ve depoları yoluyla veriyorsanız. Kurdaki artış, parasal genişlemeye yol açacaktır. TL likiditesinin artması ise kur üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturur. Dolayısıyla kendi kendini besleyen bir sistem kuruldu" dedi.

Turhan paylaşımının devamında ise şu ifadeleri kullandı:

İstikrar sağlayıcı önlemlerin temel özelliği piyasadaki döngüleri zıt yönlü etki ile dengelemeleridir. Buna ‘döngü karşıtı (counter cyclical)’ politika denir. Soruna yol açan döngünün etkisini artıran politika yanlıştır. Buna ‘döngü güçlendiren (pro cyclical)’ politika denir. Bunu anlamak için temel makro iktisat bilgisi, akıl ve sağduyu gerekir. Anlaşılan kıtlığı çekiliyor.

Öte yandan Türkiye'nin CDS'si 2021 yılının zirvesini görerek 600 puan oldu.

rnek.jpg

CDS NEDİR?

Kredi risk primi, bir kredinin geri ödenmeme riskinin tespit edilmesini ve bu riske karşı kredinin sigortalanmasını sağlayan bir değerleme enstrümanıdır. Sigorta şirketleri borçların ödenememesi halinde alacaklının alacaklarını sigortalayan bir sözleşme satar ve bu sözleşmenin fiyatı da ülkenin CDS primidir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN