Ekonomistler faiz indirimini eleştirdi: Maliyeti ağır olacak

Ekonomistler faiz indirimini eleştirdi: Maliyeti ağır olacak

Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararına ekonomistler peş peşe tepki gösterdi. Bu kararın yanlış olduğunu vurgulayan ekonomistler sonuçlarının ekonomiye negatif etki edeceğini belirtti.

Piyasaların merakla beklediği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Piyasaları Kurulu (PPK) toplantısı bugün gerçekleşti. Merkez Bankası toplantısından 200 baz puanlık faiz indirimi kararı çıktı. Bu şekilde faiz oranı yüzde 16'ya çekilmiş oldu. Geçtiğimiz ay 100 baz puanlık faiz indirimi kararı sonrası piyasalar altüst olmuşken bugün çıkan karar, döviz kurunu alevlendirdi.

Karar sonrası Dolar 9,49'a dayandı, ilk kez euro 11, sterlin ise 13 seviyesini aştı.

Ekonomistler ise bu kara peş peşe tepki gösterdi. Merkez Bankası eski baş ekonomisti Hakan Kara, sosyal medya platformu Twitter'dan kararı eleştirdiği paylaşımında 23 Eylül'de yazdığı "Tam 16 sene PPK metinlerinin taslağını hazırladım, bu kadar zorlama gerekçelerle alınan bir karar görmedim. Sonumuz hayrolsun" ifadelerini alıntıladı ve "Dibin de dibi varmış" dedi.

'PİYASA HALA RASYONEL AKILLA İLİŞKİLERİNİ KESMEYİ BAŞARAMADI'

Eski Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü ve eski Merkez Başkan yardımcısı, Gelecek Partili İbrahim Turhan da karara tepki gösteren ekonomistler arasında yer aldı. Turhan, 'Faiz indirimi yapılmaz… Piyasadaki hareketten çekinirler… İndirim olsa da en fazla 50 bps olur' gibi görüşler vardı. Hâlâ akıllanmadı piyasa. Daha doğrusu hâlâ rasyonel akılla ilişkilerini kesmeyi başaramadı" ifadelerini kullandı.

'EKONOMİK SUÇ İŞLENDİ'

Prof. Dr. Veysel Ulusoy da Twitter'dan yaptığı paylaşımla faiz indirme kararını eleştirdi ve "Bunlar ekonominin e'sinden anlamıyor" dedi. Ulusoy bir sonraki paylaşımında ise "Ekonomik suç işlendi" ifadelerini kullandı.

'İLERİDE DAHA YÜKSEK FAİZİMİZ DAHA DEĞERSİZ PARAMIZ OLACAK'

Eski Merkez Bankası Başkanı ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz da bu karara tepki göstererek "Kredi maliyeti yükselecek, büyüyemeyeceğiz, işsizlik artacak, hayat pahalılaşacak, fakirleşeceğiz, ileride daha yüksek faizimiz daha değersiz paramız olacak. Son birkaç yıldır oynaya geldiğimiz saklambacı oynamaya devam edeceğiz 'Orta gelir kapanı'" dedi.

'BEKLENTİLERİN ÇOK ÜZERİNDE İNDİRMESİ TL AÇISINDAN OLUMSUZ'

AA'ya konuşan ekonomistlerden Ekonomist Haluk Bürümcekçi, piyasalarda TCMB'nin faiz kararına ilişkin medyan beklentinin 50 baz puanlık indirim yönünde olduğunu, maksimum indirim beklentisinin ise 100 baz puan düzeyinde bulunduğunu belirterek, "TCMB'nin politika faizini beklentilerin çok üzerinde indirmesi, TL açısından olumsuz bir gelişme oldu" dedi.

'MB, FİYAT İSTİKRARI ANLAMINDA TEMKİNLİ OLMAYAN ADIM ATTI'

Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı ve Ekonomist Özlem Derici Şengül de "Ben son iki faiz indirim kararını da politika hatası olarak değerlendiriyorum. Aslında Merkez Bankası da karar metninde hem küresel ölçekte hem de yurt içinde enflasyonist risklerin olduğuna değiniyor. Bizlerle örtüşmeyen kısım ise Merkez Bankası bu risklerin geçici olduğunu değerlendiriyor, ben ise geçici olsa dahi bu riske karşı önlem alınması gerektiğini düşünüyorum. O yüzden de Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı anlamında temkinli olmayan bir adım attığını düşünüyorum" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN