Elektrik faturalarına ödenen ücretler iade edilecek! EPDK harekete geçti, 11 milyar lira geri ödenecek

Elektrik faturalarına ödenen ücretler iade edilecek! EPDK harekete geçti, 11 milyar lira geri ödenecek

EPDK dikkat çekici bir karar imza attı. Azami uzlaştırma fiyat mekanizmasında usulsüzlük yaptığı tespit edilen 40 şirket, cebine koyduğu 11 milyar TL'yi iade edecek. Bu meblağ, tüketicilerin faturasına iade olarak yansıyacak. İşte detaylar...

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen azami uzlaştırma fiyatları ile maliyetlerde oluşan yükseliş ve düşüşler yakından takip edilerek güncelleniyor.

Serbest piyasada oluşan bedeller ile azami uzlaştırma fiyatları arasındaki fark 'destekleme bedeli' olarak bir havuzda toplanıyor.

Bu havuzda oluşan gelir, tüketicilerin elektrik tüketimleri için kullanılarak piyasada oluşan fiyat artışlarından tüketiciler korunuyor.

Mekanizmanın süresi 2022 Ekim ayında 6 ay daha uzatıldı.

Fakat sistem içerisinde beyan edilen bütün anlaşmaların fiyat ve miktarlarının gerçekleşme değerlerini inceleyen EPDK'nin sisteme aykırı fiyat hareketleri tespit ettiği öğrenildi.

BİRÇOK USULSÜZLÜK TESPİT EDİLDİ

Kurul tarafından üretim tesislerinin belirlenen azami uzlaştırma fiyatı (AUF) kapsamında son tüketiciye ulaşması gereken bedellerin bazılarının hatalı, bazılarının ise kasıtlı olarak Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.'ye (EPİAŞ) gerçeğe aykırı nitelikte beyan edildiği ortaya çıktı.

Bazı bildirimlerde de sonradan değiştirilen anlaşma fiyatları ve miktarları ile AUF kapsamında tüketiciye sağlanacak kazanımın engellendiği tespit edildi.

Üretim tüketim dengesizliği, üretim tesisi arızası, şebeke problemleri gibi nedenlerle de oluşabilen bu fiyat hareketlerinin derhal ilgili şirketler tarafından düzeltilerek gerekli iadelerin yapılacağı öğrenildi.

PİYASAYI MANİPÜLE EDENLERE AĞIR CEZA

Söz konusu hataları yapan ya da kasten piyasayı manipüle etmeye kalkıştığı EPDK tarafından tespit edilen şirketler, gerçek dışı beyanlarla kasasına koyduğu 11 milyar TL'yi tüketicilere iade edecek ve bu bedel doğrudan tüketicilerin faturasını yansıyacak.

11 milyar TL'nin yaklaşık 3.2 milyar TL'lik kısmı Limak ve IC İçtaş, yaklaşık 2.3 milyar TL'lik kısmı Bereket Enerji Grubu, yaklaşık 1.8 milyar TL'lik kısmı KOLİN Enerji, 1.2 milyar TL'lik kısmı ODAŞ olmak üzere toplamda 40 şirket tarafından iade edilecek.

Bu şirketler hakkında EPDK tarafından soruşturma süreci başlatıldığı ve önümüzdeki günlerde savunmalarının alınacağı öğrenildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN