Evde hastası olan herkese devletten 3 bin 336 TL evde bakım maaşı! e-Devlet'ten sorgulamak mümkün

Evde hastası olan herkese devletten 3 bin 336 TL evde bakım maaşı! e-Devlet'ten sorgulamak mümkün

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engelli veya bakıma muhtaç yakınlarının ihtiyaçlarını sağlamak amacıyla evden çıkamayan ve dolayısıyla çalışamayan vatandaşlara aylık 3 bin 336 TL evde bakım yardımında bulunuyor. 2023 Ocak ayı evde bakım maaşı hesaplara yattı. İşte, evde bakım yardımı başvuru yolları...

Son yıllarda alım gücünün düşmesi ve ekonomik kriz nedeniyle sosyal yardımların kapsamı genişletildi. Kamu kurumları ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen hanelere maddi yardımda bulunuyor. Engelli veya bakıma muhtaç akrabasının ihtiyaçlarını gidermek üzere sürekli evde bulunan kişilere daha önceden de ödenen evde bakım maaşı, 2023 yılında yükseltildi.

EVDE BAKIM PARASI NEDİR?

Evde bakım maaşı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın görevlendirilip takip ettiği maaştır.

Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgari ücretin aylık net tutarının üçte ikisinden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, engellinin bakımına destek amacıyla verilen sosyal yardımdır.

Evde bakıma muhtaç hasta, engelli ya da yaşlı vatandaşlara her ay bakım ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için ödeme yapılır.

EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR?

2023 Ocak asgari ücret zammı ile birlikte evde bakım parası 3 bin 336 TL olarak belirlendi. Hane içinde birden fazla bakıma ihtiyacı olan engelli bulunması halinde, ikinci engelli iki kişi sayılıyor.

EVDE BAKIM MAAŞINI KİMLER ALABİLİR?

Evde bakım maaşı için, ağır engelli raporu olan, hastalığı nedeniyle tuvalet, beslenme, giyinme, temizlik, merdiven inip çıkma gibi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan tüm vatandaşlar başvurabilir.

EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

* Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında kişinin engel oranının yüzde 50 ve üzeri olması, ağır engelli kısmında EVET ibaresinin verilmiş olması gerekmektedir.

* Engelli kişinin hayatını idame ettirebilmesi için (beslenme, temizlik, giyinmek, merdiven inip çıkmak vb.) başkasının yardımına ve bakımına muhtaç olması gerekmektedir.

* Gelir kriterlerinin, kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olunan birey sayısına göre kendisine düşen ortalama aylık gelir tutarının, bir aylık net asgari ücret tutarının üçte ikisinden daha az olduğunun tespiti gerekmektedir.

EVDE BAKIM MAAŞI İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?

* Evde bakıma muhtaç kişi ve bakıcının kimlik fotokopileri

* Devlet Hastanesi tarafından verilen ağır engelli raporu

* Evde bakıma muhtaç kişinin iki adet vesikalık resmi

* Evde bakıma muhtaç kişinin varsa vasi atanması için mahkeme raporu

EVDE BAKIM AYLIĞI HESABA NE ZAMAN YATAR?

Evde bakım yardımı her ay yatırılmakta olup her ayın 15'i ile 31'i arası hesaplara aktarılmaktadır.

EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURUSU NE ZAMAN SONUÇLANIR?

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ya da ilçe müdürlüklerine giderek başvuru gerçekleştirildikten sonra, başvuru sonuçlanması genellikle 3 ila 6 ay içerisinde sürmektedir.

EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

Evde bakım ücreti ödemelerini e-Devlet sitesi üzerinden sorgulayabilirsiniz. TC kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi yazarak siteye giriş yaptıktan sonra sayfada çıkan arama çubuğuna 'Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri' yazarak aratın. Açılan sayfada gerekli bilgiler çıkacaktır.

EVDE BAKIM MAAŞINI SMS İLE ÖĞRENME NASIL YAPILIR?

Evde bakım maaşını Ziraat Bankası aracılığı ile alanlar mesaj bölümüne BAKIYE yazarak 4747 numarasına mesaj atarak öğrenebilirler.

EVDE BAKIM MAAŞI İÇİN BAŞVURU NEREYE YAPILIR?

Evde bakım maaş başvuruları, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve ilçelerde Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Engelli bireyin yakını bu başvuruyu yapar.

EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA EKRANI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN