Evlilik hazırlığı yapanlara SGK'dan sevindiren haber! 33 bin TL evlenme ödeneği anında hesaplara yatırılıyor!

Evlilik hazırlığı yapanlara SGK'dan sevindiren haber! 33 bin TL evlenme ödeneği anında hesaplara yatırılıyor!

Geçen yıl 21 bin TL olarak ödenen evlenme ödeneği, 2023 yılında 33 bin TL'ye yükseltildi. Çeyiz parası olarak da bilinen evlenme ödeneği, şartları sağlayan kişilerin SGK'ya başvurması halinde veriliyor. Peki, evlenme ödeneğinden kimden yararlanabilir? İşte, evlenme ödeneği hakkında bilgiler...

2023 yılında ihtiyaç sahibi olduğu belirlenen vatandaşlara kamu kurumları çeşitli sosyal yardım ödemeleri gerçekleştiriyor.

Devlet, genç yaşta evliliği teşvik etmek amacıyla bir süredir yetim veya öksüz bekar kadınlara 21 bin TL nakdi yardımda bulunuyordu. 2023 yılında çeyiz yardımı 33 bin TL'ye yükseltildi.

EVLENME ÖDENEĞİ NEDİR?

Evlenme ödeneği, annesi ya da babası vefat etmiş kız çocuklarına veriliyor. Anne veya babasını kaybeden bekar kız çocuklarına düzenli olarak maaş ödemesi yapılıyor.

EVLENME ÖDENEĞİ NE KADAR?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sağlanan çeyiz parası ya da evlenme ödeneği, 21 bin TL'den 33 bin TL'ye çıkarıldı. 2023 yılında evlenme yardımı 33 bin TL olarak ödenecek.

EVLENME ÖDENEĞİ ALMA ŞARTLARI NELER?

Evlenme ödeneği (çeyiz parası) annesi ya da babası vefat etmiş ve bu nedenle ölüm aylığı alan kadınlara veriliyor. Bu ödeme, 'yetim maaşı' olarak da geçiyor. Anne veya babadan ölüm aylığı alan kadınlar evlenmeleri halinde devletten destek ödemesi alabiliyor.

EVLENME ÖDENEĞİ BAŞVURUSU YAPILIR?

Evlenme ödeneğinin ödenmesi için hak sahibi kız çocuğunun bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurması gerekiyor.

Evlenme tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse, dilekçeyle beraber evlenme cüzdanının bir örneğinin de kuruma verilmesi zorunlu.

Evlenme ödeneği alan kız çocukları boşandıkları takdirde, bu kişilere hak sahipliğinden doğan gelir ve aylığı tekrar bağlanır.

Fakat bu kişiler çeyiz parasını aldıkları zamandan itibaren iki yıl içerisinde boşanırlarsa, gelir ya da aylık bu sürede bağlanmaz. İki yıllık süre bitince aylıklarını alabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN