Elektrik faturanız yüksek geliyorsa nedeni bu olabilir! Cihazların elektrik tüketimini hesaplamak çok kolay

Elektrik faturanız yüksek geliyorsa nedeni bu olabilir! Cihazların elektrik tüketimini hesaplamak çok kolay

Her evde bulunan; buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, televizyon ve ütü gibi ev aletleri, yüksek enerji tüketmesinden dolayı elektrik faturasının şişmesine neden oluyor. Özellikle 2023 yılındaki elektrik zammı sonra hangi eşyanın ne kadar elektrik harcadığını merak konusu oldu. Peki, elektrikli aletler kaç watt harcar? İşte; buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, televizyon, ütü, mikrodalga, elektrikli ısıtıcı elektrik tüketimi tablosu...

Elektrik faturasına yapılan yüksek zammın ardından vatandaşlar elektrikli ev aletlerinin ve beyaz eşyaların ne kadar enerji tükettiğini hesaplamaya başladı. Hemen her evde bulunan ve adeta bir 'asker' gibi 7/24 görev yapan 'buzdolabı', aylık elektrik tüketiminin yüzde 31'ni kapsıyor.

ELEKTRİK TASARRUFU İÇİN NELER YAPILMALI?

Gün içinde elektrik tasarrufu yapılabilmesi için özellikle dikkat edilmesi gereken konuların başında enerji verimliliği geliyor.

Enerji verimliliği yüksek olan ürünler daha iyi performans sunarken verimliliği düşük olan ürünlere göre çok daha az enerji tüketir.

Elektronik cihazlarda enerji verimliliği harfler ve (+) işaretleriyle belirtilir. G harfinden başlayan enerji sınıflarının verimliliği, A harfine yaklaştıkça artar.

A enerji sınıfı ise kendi içinde (+) işaretleriyle ayrılır. A'nın yanında ne kadar çok + varsa (A+, A++ gibi) o cihazın enerji verimliliği o kadar yüksektir.

2022-02-03-184622.jpg

EV ALETLERİNİN ELEKTRİK TÜKETİMİ NASIL HESAPLANIR?

Cihaz gücü 275 W yani 275 W / 1000=0,275 kW olarak hesaplanır.

2022-02-03-184651-001.jpg

Dolayısıyla 1 günlük elektrik tüketimi 0,275 kW x 3 saat, yani 0,825 kW olacaktır.

2022-02-03-184709-001.jpg

0,825 kW tüketimi 30 günle çarparsak bu cihazın ayda 24,75 kW elektrik harcadığını buluruz

1 KW KAÇ TL?

Elektrik tedarikçisi değiştirmiş serbest tüketiciler için 1 kW elektrik birim fiyatı (işyerleri için) 4.4516 TL'dir. Elektrik tedarikçisini değiştirmemiş ev tüketicileri için 2023 Ağustos ayında, 1 kW elektrik fiyatı 2.6 TL'dir.

BUZDOLABI NE KADAR ELEKTRİK HARCAR?

Buzdolabı elektrik tüketimi, buzdolabının enerji sınıfı ve buzdolabının çalışma moduyla alakalı olarak farklılık gösterebilir.

Adeta 7/24 kesintisiz nöbet tutan evin askeri olan buzdolabı, bir konutun en fazla elektrik tüketen cihazı konumundadır. Buzdolabı, konut tüketimi göz önünde bulundurulduğunda en fazla elektrik harcayan cihazdır.

BUZDOLABININ ENERJİ SINIFI

Enerji sınıfı ile tüketim doğrudan ilişkilidir. Aşağıda farklı enerji sınıfından buzdolaplarının ortalama tüketimleri verilmiştir.

A++ SINIFI BUZDOLABI NE KADAR ELEKTRİK HARCAR?

A++ enerji sınıfında bulunan bir buzdolabı bir saatte yaklaşık 21 Watt elektrik harcar. Günde 0.5 kW elektrik harcar. Aylık bazda 15 kW elektrik harcar.

A+ SINIFI BUZDOLABI NE KADAR ELEKTRİK HARCAR?

A+ enerji sınıfı buzdolaplarının saatlik tüketimi 46 Watt'tır. Günde 1.1 kW elektrik tüketir. Aylık bazda 33 kW elektrik harcar.

A SINIFI BUZDOLABI NE KADAR ELEKTRİK HARCAR?

A sınıfı bir buzdolabında ise bir saatlik enerji harcaması 62 Watt civarındadır. Günde 1.5 kW elektrik harcar. Aylık bazda 45 kW elektrik tüketimi yapar.

B SINIFI BUZDOLABI NE KADAR ELEKTRİK HARCAR?

B sınıfı buzdolapları ise bir saatte yaklaşık 71 Watt elektrik tüketir. Günde 1.7 kW elektrik harcar. Aylık bazda 51 kW elektrik harcar.

evdeki-beyaz-esyalar-ve-elektrikli-aletler-ne-kadar-elektrik-harcar.jpg

DERİN DONDURUCU NE KADAR ELEKTRİK HARCAR?

Derin dondurucuların elektrik tüketimi hesaplaması, aynı buzdolaplarında olduğu gibi özellikleri (tip, hacim, yaş) dikkate alınarak hesaplanır. Derin dondurucuların enerji sınıfı da tıpkı buzdolaplarında ve diğer ev aletlerinde olduğu gibi tüketim açısından son derece belirleyicidir.

Tüm derin dondurucular için geçerli ortak bir tüketim miktarı söylemek mümkün olmasa da yaklaşık tüketimleri ile ilgili örnekler vermek mümkündür. Tüketimlerini belirleyen birden fazla değişken olmakla birlikte hacmin en önemli değişken olduğunu söyleyebiliriz.

A+ sınıfı 102 litre derin dondurucunun günlük tüketimi 1200 Watt düzeyindedir. A+ sınıfı 240 litre derin dondurucu ise günlük 700 Watt, 312 litre derin dondurucu ise 900 Watt harcar.

A++ derin dondurucular ise A+ derin dondurucularda yaklaşık üçte bir oranında az elektrik tüketirler. Dolayısıyla bütçe elveriyorsa A++ çözümlere yönelmek en doğrusu olacaktır.

TELEVİZYON NE KADAR ELEKTRİK HARCAR?

Televizyonun ne kadar elektrik harcadığı, kullanım süresi ile doğrudan ilgilidir. Konut elektrik tüketiminde çok fazla yer almayan televizyonlar, gelişen teknolojileri sayesinde fazla elektrik tüketmezler.

TV elektrik tüketimini etkileyen faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Yaşı: Eski tüplü TV modelleri 400 Watt dolaylarında elektrik tüketimi yaparlar.

Boyutu: TV boyutu küçüldükçe tüketim azalır. Örneğin 25 inç LED TV 15 Watt, 30 inç LED TV 50 Watt kullanır. Boyut büyüdükçe tüketim artar.

Kombi eğer yalnızca ısınma için kullanılıyor ise, yıl içinde ısınmanın gerekli olduğu ortalama gün sayısı önem arz eder. Örneğin, Ankara'da ısıtmanın gerekli olduğu ortalama gün sayısı 213 gün civarındadır. Belirlenen günler dahilinde hane sahibinin konutta bulunmama durumuna göre kombinin ısıtma için gerekli olan gücü (W) ile ısıtma yapılan süre zarfı (saat) çarpılarak ısıtma için gerekli olan yıllık elektrik tüketimi hesaplanabilir. Kombi eğer hem ısıtma hem sıcak su amacı ile kullanılıyor ise iki tüketim değeri toplanabilir.

ÜTÜ NE KADAR ELEKTRİK HARCAR?

Ortalama bir ütü saatte 2500 Watt enerji harcar. Haftada iki kez ütü yapmak yılda ortalama 190 liralık bir fatura ortaya çıkarmaktadır. Su ısıtıcılarının en düşüğü saatte 2200 Watt enerji harcar.

KOMBİ NE KADAR ELEKTRİK HARCAR?

Kombiler ısınma ve/veya sıcak su için kullanılan ve genelde fişi olmayan, sigortaya direk bağlı cihazlardır. Kombilerin elektrik tüketimlerini hesaplamak için, kombinin kullanım amacı dikkate alınmalıdır. Kombi eğer yalnızca sıcak su için kullanılıyor ise, kombinin sıcak su için harcadığı güç miktarı (W) günlük sıcak su kullanım süresi (saat) ile çarpılarak günlük elektrik tüketimi hesaplanabilir.

Kombilerin ne kadar elektrik harcadığı marka ve modeliyle doğrudan ilişkilidir. Yine de yaklaşık bir değer söyleyebiliriz. Kombiler saatte kabaca 100 Watt ile 150 Watt arası elektrik harcar. Buna değeri baz alarak kombilerin günlük çalışma saatleri ile aylık elektrik tüketimini kW cinsinden hesaplayabiliriz.

İlk önemli veri kombilerin ortalama olarak kış aylarında günde aşağı yukarı 8-10 saat çalıştığıdır. Biz en yüksek ihtimali düşünelim ve kombinin 10 saat çalıştığını varsayalım. Kombilerin 1 kW ile1,5 kW arasında elektrik harcadığını yukarıda belirtmiştik. Buna göre kombiler ayda 30 kW ile 45 kW arasında elektrik tüketirler.

ÇAMAŞIR MAKİNESİ NE KADAR ENERJİ HARCAR?

Evlerin en vazgeçilmez beyaz eşyalarından bir tanesi de çamaşır makinesidir. Farklı enerji sınıflarındaki çamaşır makinelerinin günlük Watt tüketimi boyutuna göre genelde 800 ile 1800 Watt arasında değişmektedir.

A+++ enerji sınıfında ve yaygın kullanılan 7 kg kapasiteli bir çamaşır makinesi saatlik 800 Watt, 5 kg kapasiteli çamaşır makinesi saatte ortalama 650 Watt, 10 kg kapasiteli çamaşır makinesi ise saatte ortalama 1000 Watt elektrik enerjisi harcar.

KLİMA NE KADAR ELEKTRİK HARCAR?

Klima cihazları oldukça fazla enerji tüketirler. BTU yükseldikçe elektrik tüketimi de artar.

A SINIFI 9000 BTU KLİMA NE KADAR ELEKTRİK HARCAR?

A sınıfı 9000 BTU klimalar en yüksek güçte çalıştırıldıklarında saatte 800 Watt harcar. kW cinsinden ifade edecek olursak saatte 0,8 kW elektrik harcar.

A SINIFI 12000 BTU KLİMA NE KADAR ELEKTRİK HARCAR?

A sınıfı 12000 BTU klima en yüksek güçte çalıştırıldıklarında saatte 1080 Watt elektrik harcar. kW cinsinden ifade edecek olursak saatte 1,08 kW elektrik harcar.

A SINIFI 18000 BTU KLİMA NE KADAR ELEKTRİK HARCAR?

A sınıfı 18000 BTU klimalar en yüksek güçte çalıştırıldıklarında saatte 1780 Watt elektrik harcar. kW cinsinden ifade edecek olursak saatte 1,78 kW elektrik harcar.

A SINIFI 24000 BTU KLİMA NE KADAR ELEKTRİK HARCAR?

A sınıfı 24000 BTU klimalar en yüksek güçte çalıştırıldıklarında saatte 2190 Watt elektrik harcar. kW cinsinden ifade edecek olursak saatte 2,19 kW elektrik harcar.

BULAŞIK MAKİNESİ NE KADAR ELEKTRİK HARCAR?

Bulaşık makinası evlerin elektrik tüketimlerinden çok fazla yer kaplayan cihazlardan biri değildir. Bu noktada altı çizilmesi gereken, bulaşık makinasının harcadığı su miktarının elektrik miktarı kadar önemli olduğudur. Eski tip bulaşık makinalarının hem suyu hem de elektriği yenilere kıyasla çok daha fazla kullandığın vurgulamak gerekir.

A+++ Bulaşık makinası saatte 840 Watt yani 0,84 kW elektrik harcar.

A++ Bulaşık makinası ise saatte 890 Watt yani 0,89 kW elektrik harcar.

A+ bulaşık makinasına gelecek olursak, saatte 900 Watt yani 0,90 Watt elektrik harcar.

Yaşı 15'ten büyük olan eski tip bulaşık makinaları ise saatte 1770 Watt yani 1,77 kW elektrik harcar.

ELEKTRİKLİ SÜPÜRGE NE KADAR ELEKTRİK HARCAR?

Ortalama bir elektrikli süpürge yaklaşık olarak 2000 Watt elektrik harcamaktadır.

LAPTOP NE KADAR ELEKTRİK HARCAR?

Laptoplar masaüstü bilgisayarlara kıyasla daha az elektrik tüketimi yapar. 17 inç ekranlı oyun ya da grafik tasarım amaçlı kullanılan bir laptop ortalama 90 ila 120 Watt arası elektrik harcar. Ortalama bir laptop ise 50 ila 75 Watt aralığında elektrik tüketir.

Buna göre, 75 Watt elektrik harcayan bir laptop için hesap yapalım. Günlük 6 saat açık kalan bir laptop için 6 x 75 Watt = 450 Watt. Diğer bir ifadeyle günde 0.45 kW elektrik harcar.

Laptop elektrik tüketimi hesap edilirken, tam şarjla fişte olduğu saatleri ya da pille çalıştığı hesaplama dışı bırakmak gerektiğini unutmayalım.

CEP TELEFONU ŞARJ ALETİ NE KADAR ELEKTRİK HARCAR?

Cep telefonu şarj cihazlarının azami Watt tüketimi genellikle 5 Watt düzeyindedir. Cep telefonları şarj esnasında 2 ile 6 Watt arasında elektrik harcar. Peki, şarj cihazı cep telefonuna bağlı değilken ne kadar tüketim yapar? Prize takılı bırakılan şarj cihazının tüketimi 0.1 ile 0.5 Watt arasında değişmektedir.

ELEKTRİKLİ ISITICI KAÇ WATT HARCAR?

Elektrikli ısıtıcıların elektrik güç tüketimleri saatte 1.300 Watt ile 2.600 Watt arasında değişmektedir. Ancak evlerde kullanılan UFO ısıtıcılar genelde 2.000 Watt / saat elektrik harcar.

ELEKTRİKLİ RADYATÖR KAÇ WATT HARCAR?

Elektrikli radyatörler de UFO ısıtıcıları kadar elektrik tüketmektedir. Piyasada ki elektrikli radyatörler yaklaşık 1000 Watt ile 2000 Watt / saat elektrik harcar.

ELEKTRİKLİ OCAK KAÇ WATT TÜKETİR?

Elektrikli ocak saatte 1.500 Watt elektrik harcar.

FIRIN KAÇ WATT HARCAR?

Fırınlar yaklaşık 2500 Watt/saat elektrik tüketir. Bazen fırının çalışma ayarına göre güç tüketimi 3000 Watt/saat'e kadar çıkabilmektedir.

TERMOSİFON NE KADAR ELEKTRİK TÜKETİR?

Termosifon 1800 Watt / saat elektrik harcar. Termosifonların güç tüketimleri su kapasitelerine göre değişmektedir. Bizim verdiğimiz bu değer 50 litrelik bir termosifon içindir.

MİKRODALGA KAÇ WATT ELEKTRİK TÜKETİR?

Mikrodalga fırınlar 600 Watt ile 1000 arasında güç tüketir. Özelliklerine göre güç tüketimleri değişmektedir.

ELEKTRİKLİ BATTANİYE KAÇ WATT ELEKTRİK HARCAR?

Elektrik battaniye elektrik tüketimi çok olan bir ısınma cihazıdır. Elektrikli battaniye 65 Watt harcar. Piyasada saatte 35 Watt tüketen elektrikli battaniyeler de vardır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN