Türkiye'de binek araç pazarında sürdürülebilir ve çevreci motor alternatifleri, 2026 yılının ilk çeyreğinde tarihi bir zirveye ulaştı.
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) tarafından açıklanan resmi veriler, ocak ve mart ayları arasındaki dönemde satışı gerçekleştirilen araçların yüzde 51,2 gibi baskın bir oranının elektrikli ve hibrit modellerden oluştuğunu gösterdi.
Söz konusu dönemde ulaşılan toplam 107.924 adetlik satış rakamı, ülkede satışı yapılan her iki otomobilden birinin yeni nesil enerji sistemlerine sahip olduğunu tescilledi.
Mersin'de üretiliyor: 100 kilometrede sadece 30 TL harcıyor
PAZAR DARALIRKEN HAFİF TİCARİ ARAÇLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ
Yılın ilk çeyreğindeki genel pazar dinamikleri incelendiğinde, binek otomobil ve hafif ticari araç segmentlerinde farklı eğilimler öne çıktı.
Toplam binek otomobil pazarı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,86 oranında bir azalış kaydederek 210.688 adede geriledi.
Buna karşılık hafif ticari araç kategorisi, aynı zaman diliminde yüzde 4,23 seviyesinde bir ivme yakaladı ve 54.710 adetlik satış hacmine ulaştı.
TÜKETİCİLERİN MOTOR TERCİHİNDE HİBRİT VE BENZİNLİ MODELLER ÖNE ÇIKTI
Ocak ve mart döneminde binek araç pazarındaki motor tiplerinin dağılımı, geleneksel ve modern teknolojilerin rekabetini gözler önüne serdi.
Alıcılar 88.688 adet benzinli aracı tercih ederken, hibrit motorlu araçların satışı da 69.504 adede kadar tırmandı.
Aynı süreçte dizel motora sahip araçların satışı 13.326 adet seviyesinde kalırken, otogaz yakıtlı araçların satış sayısı ise yalnızca 750 olarak listelendi.
Sadece bataryadan beslenen ve tamamen elektrik akımıyla çalışan tam elektrikli binek araçlar ise 38.028 adetlik bir hacimle kayıtlardaki yerini aldı.
Görünürde artıyor ama aslında cayır cayır eriyor
UZATILMIŞ MENZİLLİ ARAÇLARLA ELEKTRİKLİ PAZARI DAHA DA BÜYÜDÜ
Sürüş gücünü doğrudan elektrik motorundan alan fakat bataryasını şarj etmek adına bünyesinde küçük bir benzinli jeneratör barındıran uzatılmış menzil sistemine sahip otomobiller pazar payını yukarı taşıdı.
Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) mevzuatında da resmi olarak elektrikli sınıfında kabul gören bu araçlar hesaba katıldığında, ilk çeyrekteki elektrikli otomobil satış adedi 38.420 seviyesine yükseldi.
Bu gelişmeyle birlikte ilgili araçların binek pazarındaki toplam payı yüzde 18,2 olarak belirlendi.
FOSİL YAKITLI ARAÇLARDA SERT DÜŞÜŞ YAŞANIRKEN ÇEVRECİ MOTORLAR COŞTU
Geleneksel fosil yakıt kullanan araçlar ile çevreci motor yapılarının büyüme oranları zıt bir grafik sergiledi.
Yılın ilk çeyreğinde benzinli araçların satışı yüzde 20,1 oranında gerilerken, dizel motorlu araçlarda yüzde 26,9 ve otogazlı seçeneklerde yüzde 34,8 düzeyinde ciddi kayıplar meydana geldi.
Buna zıt olarak yeşil enerjiye geçişin simgesi olan hibrit otomobiller yüzde 33 oranında bir büyüme yakaladı ve elektrikli otomobillerin satış grafiği de yüzde 29,9 seviyesinde yukarı yönlü bir artış gösterdi.
Elektrikli rüyası, Honda'nın kabusu oldu: Tarihinde ilk kez zarar etti
KÜRESEL DEVLERİN STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİ DİZEL OTOMOBİLLERİN SONUNU GETİRDİ
Dizel yakıtlı araçların satış istatistiklerinde gözlemlenen keskin gerilemenin arkasında yatan temel etken küresel üreticilerin kararları oldu.
Dünya çapındaki büyük otomotiv üreticilerinin dizel motorlu araç imalatını tamamen sonlandırma sürecini kararlılıkla sürdürmesi, iç pazara sunulan yeni dizel model çeşitliliğini doğrudan bitirdi.
Bu durum, dizel araç tedarikinin neredeyse durma noktasına gelmesine yol açtı.
BENZİNLİ VE DİZEL ARAÇLARIN PAZAR PAYLARI ERİDİ
Satış oranlarındaki değişim binek pazarındaki pasta paylarını da doğrudan etkiledi.
Geçtiğimiz yılın ocak ve mart döneminde yüzde 49,6 seviyesinde bulunan benzinli otomobillerin payı, içinde bulunulan yılın aynı döneminde yüzde 42,1 seviyesine kadar indi.
Benzer bir erime yaşayan dizel motorlu araçların payı yüzde 8,1 oranından yüzde 6,3 seviyesine gerilerken, otogaz kullanan araçların pazar payı ise yüzde 0,5 düzeyinden yüzde 0,4 seviyesine kadar çekildi.
Herkes yeniliğe koşuyor sanıyorduk, asıl gerçek anket sonuçlarında çıktı
YENİ NESİL OTOMOBİLLER TOPLAM PAZARIN YARISINDAN FAZLASINI ELE GEÇİRDİ
Fosil yakıtlı araçların pazar payı kaybedişi, yeni nesil motorlara resmi bir alan açtı.
Gerçekleşen satışlar neticesinde elektrikli binek araçların pazar payı yüzde 13,2 seviyesinden yüzde 18,2 oranına tırmandı.
Hibrit motorlu araçların payı ise yüzde 28,6 düzeyinden yüzde 33 seviyesine erişti.
Bu iki çevre dostu teknoloji bir arada değerlendirildiğinde, toplam pazarın yüzde 51,2 gibi büyük bir kısmını oluşturarak 107.924 adetlik satış başarısı gösterdi ve Türkiye otomotiv tarihindeki dönüm noktalarından birini yazdı.
MART AYINDA ELEKTRİKLİ VE HİBRİT MODELLER ZİRVEYİ BIRAKMADI
Yılın üçüncü ayı olan mart ayındaki özel satış performansları da pazarın yönünü teyit etti.
Yalnızca mart ayı içinde 15.118 adet tamamen elektrikli otomobil satışı gerçekleşti ve bu araçların ilgili aydaki pazar payı yüzde 18,9 olarak hesaplandı.
Aynı mart ayı döneminde 27.065 adetlik satış rakamına ulaşan hibrit motorlu otomobiller ise pazar paylarını yüzde 33,9 seviyesine kadar çıkararak liderlik yarışındaki güçlü konumlarını sürdürdü.
Rekor üstüne rekor: 81 ilin tamamı yüksek hızlı şarja kavuştu

