Erdoğan'ın açıkladığı rakam kafaları karıştırdı: Kanalın gerçek maliyeti ne kadar?

Erdoğan'ın açıkladığı rakam kafaları karıştırdı: Kanalın gerçek maliyeti ne kadar?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul için ilk temelin atıldığı törende kanal '15 milyar dolara' mal olacak dedi. Erdoğan'ın açıklamasının ardından Kanal İstanbul'un resmi sitesine yazan 75 milyar TL maliyet 15 milyar dolar olarak değiştirildi. Ancak bugün dolar kuru üzerinden hesaplandığında maliyet TL bazında 131 milyar lira olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü temel atma töreninde Kanal İstanbul’un maliyetinin 15 milyar dolar olacağını söyledi. Oysa daha önce çok daha yüksek rakamlardan söz edilmiş, bir seferinde Ulaştırma Bakanı 100 milyar lira, 85 milyar dolar gibi bir rakam vermişti.

İşin ilginci, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kanalın maliyeti 15 milyar dolar” dediği sırada, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından açılan ve Kanal İstanbul’la ilgili her türlü bilgiyi içerdiği öne sürülen web sitesi olan kanalistanbul.gov.tr‘de kanalın maliyeti 75 milyar lira olarak yazılmıştı.

15 MİLYAR DOLAR 75 MİLYAR LİRA OLDU

Erdoğan'ın kanal için açıkladığı maliyet 15 milyar dolar olunca, sitede değişiklik yapıldı. Sitedeki değişikliğin ardından maliyet, "15 milyar dolar (75 milyar TL)" olarak değiştirildi.

Fakat 2011 yılında açıklanan projenin Türk Lirası cinsinden maliyetinin 75 milyar lira olacağı öngörülürken, bu tutar dönemin dolar kuru olan 1,50 liradan hesaplandığında 50 milyar doları buluyordu.

Bugün aynı projenin 15 milyar dolara yapılacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a göre maliyet TL bazında 131 milyar lira olacak.

İMAMOĞLU: KANALIN SADECE İSKİ'YE MALİYETİ 35 MİLYAR

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu da geçtiğimiz aylarda yaptığı bir konuşmada, kanalın İSKİ'ye maliyetinin 35 milyar lira olduğunu ifade ederek, projenin ülkeye bedelinin ise 80 milyar dolar olduğunu kaydetmişti:

"Aynı zamanda bu kanalın gerçekleştirilmesi durumunda su şirketimiz İSKİ’nin yapması gereken yatırımın 35 milyar liraya varan bir yatırım olması öngörülüyor. İSKİ’nin yıllık yatırımı ise 3.5 milyar lira. Bu bakımdan ‘Beton Kanal’ın İstanbul’a vereceği zarar hayatidir. Kanal İstanbul projesi açıklandığında İstanbul’da bunun bilinirliğini araştırdık. Gördük ki, ne yazık ki İstanbullunun ‘Beton Kanal’ ile ilgili hiçbir fikri yok. ‘Biliyorum’ diyenlerde yüzde 15’i bile yakalayamadık, ne ölçüde bildiği de tartışılır. Bu bakımdan hızlıca, projenin açıklandığı 2011’den bu yana ilk defa kanal projesiyle ilgili bir çalıştay yaptık. Yüzlerce bilim adamı ve binlerce vatandaş katıldı ve izledi. Kitap ve bröşürler paylaştık ve paylaşmaya devam ediyoruz. İddiayla söylüyorum ki, bu projenin bedeli bu ülkeye 80 milyar dolar desem, yanılmış olmam. Bu kadar büyük bir bedelle bu şehre ihanet edileceğini bildiğimiz bu projenin, devlet tarafından anlatılmış tek bir cümlesini göremezsiniz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (20)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
20 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN