Erdursun "Emeklinin aylık kaybı 7 bin 500 lira" diyerek kötü haberi verdi

Erdursun "Emeklinin aylık kaybı 7 bin 500 lira" diyerek kötü haberi verdi

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, 2000 ve 2008 yılında değiştirilen emekli aylığı hesaplama sistemiyle beraber büyümeden alınan payın yüzde 70 kesilerek yüzde 30’lara düşürüldüğünü söyledi. Değişen sistemle 15 bin lira alması gereken emeklinin 7 bin 500 lira aldığını kaydeden Erdursun emeklinin kaybının 7 bin 500 olduğunu vurguladı. Sistemdeki değişime dikkat çeken Erdursun ocak ayını işaret ederek "Emekliler ocak ayını bekliyor. İlk defa uygulanacak farklı bir durum olabilir" dedi.

Ara zam bekleyen milyonlarca emeklinin hayalleri geçtiğimiz ay tek seferlik verilen 5 bin lira avansla suya düşmüştü.

Memur emeklilerine 8 bin lira seyyanen zam ile SSK ve Bağ Kur emeklilerine ara zam rafa kalkarken Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, yüzbinlerce emeklinin kök maaşının halen 5 bin lira olduğuna dikkat çekerek, ocak ayında düzenleme yapılmaması halinde bu kişilerin temmuz da olduğu gibi zam alamayacağına dikkat çekti.

Gazeteci Özlem Gürses’in Youtube kanalına konuk olan Erdursun, şunları söyledi:

Emeklilerin aslında gerçekten alması gereken aylıkları alması gerekiyor. Tüm emekliler organize olup 5 bin TL’yi almayıp hükümete ders verseler çok iyi olurdu ama tabii ben bunun olmayacağını biliyorum. Çünkü emekli aylığı hesaplama sistemi değişti. 2000 ve 2008 yılında değiştirilen emekli aylığı hesaplama sistemiyle beraber büyümeden alınan pay yüzde 30’lara düşürüldü, yüzde 70’i kesildi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 15 BİN LİRA OLMALIYDI

Bunlarla beraber emeklilerin zaten en düşük alması gereken emekli aylığı şuan da 15 bin TL civarında olması gerekiyordu.

Emekli aylığı hesaplama sistemiyle beraber 7 bin 500 TL’ye kadar düşmüş o da gerçek aylıklar daha düşük de 7 bin 500 TL’ye tamamlanıyor.

Bu durumda emeklilerin her ay almadıkları 7 bin 500 TL si var. Onu daha çok talep etmeleri gerekirken tek seferlik 5 bin TL çok da önemli değil diye düşünüyorum.

Türkiye’de emekli aylıkları değerini kaybetti. Emekli aylıkların güncellenmesi ve emekli aylığını hesaplama sisteminin değişmesi gerekiyor. Tüm emekli aylıklarının aynı oranda artması lazım. Bugün 15 bin TL alanın da 20 bin TL olanın da aynı oranda artması lazım. Türkiye’de çoğu kişi kayıt dışı çalışmayı tercih ediyor. Emekli aylığı hesaplama sistemi kayıt dışı çalışmayı özendiriyor.

EMEKLİLERİN GÖZÜ OCAK AYINDA

En düşük emekli aylığı primlerle birlikte 4 bin 500 TL, 5 bin TL civarında. İnsanlar 7 bin 500 TL alıyor. O aylık 7 bin 500 TL’ye tamamlanıyor.

Ocak ayınca çok ilginç bir durumla karşılaşılacağız. Temmuz’da yaşadığımızı bir kere daha yaşayacak mıyız? Temmuz öncesi en düşük emekli aylığı 7 bin 500 TL’ydi, kök aylığa zam yapıyoruz dediler. Bu durumda kişinin kök aylığı 4 bin TL ise yüzde 25 zamla o kişinin aylığı oldu 5 bin TL, dolayısıyla temmuz sonrası da 7 bin 500 TL almaya devam ettiler.

Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilere yaklaşık yüzde 40 enflasyon farkı verilecek, Emekli Sandığı emeklilerine de yaklaşık yüzde 49 enflasyon farkı artı toplu sözleşme farkı verilecek.

Diyelim ki SSK ve Bağ-Kur’da kendi kök aylığı 5 bin TL. Bu 5 bin TL’ye yüzde 40 artış olsa 7 bin TL’ye çıkar. Yani yine 7 bin 500 TL almaya devam eder.

Tüm emekliler ocak ayını bekliyor. Ne olacağını göreceğiz Türkiye’de ilk defa uygulanacak farklı bir durum olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN