Esnafı herkes unuttu: Destekler 4 kat düştü

Esnafı herkes unuttu: Destekler 4 kat düştü

Pandemi döneminde büyük sıkıntı çeken esnafı bankalar da unuttu. Cumhurbaşkanı Erdoğan esnafa bir defaya mahsus destek verileceğini açıklarken, bankaların destek rakamları dikkat çekti. KOBİ kredilerinin toplam krediler içerisindeki payı yıllar içinde azaldı. Halkbank'ın esnaf kredileri yüzde 64.3'ten yüzde 17.7'ye geriledi.

Halkbank'ın, KOBİ kredilerinin yıllar içinde azaldığı rakamlarla ortaya çıktı. 2021 yılının ilk çeyreği ile ilgili açıklanan denetim raporuna göre, bankanın toplam kredi hacmi 404,1 milyar liraya ulaştı.

ESNAF İÇİN YÜZDE 17 KREDİ

BirGün'ün haberine göre, bu kredilerin 71,4 milyar TL'si ihtisas kredilerine ayrılırken, geriye kalan 327,2 milyar lirası ihtisas dışı kredilerden oluştu. Başka bir ifadeyle esnafa kullandırılan kredi, toplam kredinin sadece yüzde 17,7'sine denk geldi.

2005'TEN SONRA DEĞİŞTİ

2005 yılının ilk çeyreğinde ise Halkbank'ın toplam kredi hacmi 4,3 milyar lira olmuştu. Bu dönemde bankanın esnafa yaptığı finansal destek toplam krediler içerisinde çok geniş bir alan kaplamıştı.

2005 yılının ilk çeyreğinde bankanın ihtisas kredisi miktarı, toplam kredinin yüzde 64,3'üne denk gelmişti.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 Mayıs'ta Bakanlar Toplantısı'nın ardından esnafa destek paketini duyurmuştu.

Pandemi döneminde zarara uğrayan esnafa hibe desteği verileceğini duyuran Erdoğan "Salgın tedbirleri sebebiyle işlerine ara veren esnaflarımıza iki grup halinde destek olacağız. 1. grupta kahve kıraathane pastane, internet kafeler vb işletmeler yer almaktadır. Sayıları 235 bine ulaşan işletmelere bir defaya mahsus 5 bin liralık hibe ödemesi yapacağız.

2. grupta bakım onarım, tamirat, hırdavatçılar, müzisyenler, oto yıkamacılar, oyuncak, kozmetik, bakırcılar, ayakkabıcılar, konfeksiyonlar vb yer almaktadır. Bu gruba berberler otobüsçüler, pazarcılar dahildir. Toplamda 1 milyon 150 bini aşkın işletmeyi kapsayan bu gruba bir defaya mahsus 3 bin lira hibe desteği vereceğiz. Toplamda 4 milyar 602 milyon liralık kaynağı karşılıksız olarak veriyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN