EYT'de bu detayı atlayanın yılları heba olacak! Bunu yapanların emekliliği iptal edilecek

EYT'de bu detayı atlayanın yılları heba olacak! Bunu yapanların emekliliği iptal edilecek

EYT'de ilk maaşlar yatmaya başladı. Ancak bazı başvurular geçersiz sayıldı. Peki neden? EYT'de hangi başvurular geçersiz sayılıyor? EYT başvurusunun kabul edilmesi için nelere dikkat etmek lazım? İşte detaylar...

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin hayata geçmesinin ardından ilk başvurular kabul edildi ve yasalaşmasının ardından geçtiğimiz ay başvuranlar ilk emekli aylıklarını ve ikramiyelerini almaya başladı.

Ancak EYT başvurularında sık sık yanlışlar yapılıyor. 80 defa E-Devlet üzerinden kayıt yaptıran, iki-üç yıllık prim eksiğine karşın "ya tutarsa" diyerek EYT'ye başvuranlar ve bunun gibi örnekler SGK çalışanlarını boş yere meşgul ediyor.

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre 1.6 milyon başvurudan yaklaşık 600 binin işlemleri tamamlanırken mükerrer ve prim borçlusu olanların başvuruları geçersiz sayıldı.

eyt-basvuru.jpg
İLK MAAŞLAR YATMAYA BAŞLADI


Emeklilik işlemleri tamamlananlar Nisan ayından itibaren tüm haklarını almaya başladı. SSK'lıların işlemleri tamalanıp ödemeleri başlatılmışken Bağ-Kur'lulara ise dün itibarıyla aylıkları ve ikramiyeleri yatırılmaya başladı.


Emekli Sandığı kapsamındakiler ise ilk aylıklarını bugün alacak.

Mart ayında başvurup emekli aylığı en düşük emekli aylığına tamamlananlara 18-26 günlük farklar da yatırılacak.


Aylıklar ve farklar emeklilik başvurusu yapılırken Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirdiğiniz banka hesaplarına yatırılıyor.


Banka bilgisi vermeyenlerin ise ikametgâhlarının olduğu bölgedeki Ziraat Bankası şubesine giderek kimlik numarası ile aylığını, ikramiyesini alması gerekiyor.

EN ÇOK SKK'LILAR YARARLANDI


EYT düzenlemesinden faydalananların 1 milyon 661 bini SSK'lı, 88 bin 626'sı Bağ- Kur, 496 bini de kamu çalışanlarından oluşuyor.

EYT'den yararlanma hakkına sahip olan bu yıl 2 milyon 250 bin kişi olmasına rağmen bu sayının içinden 650 bin kişi henüz başvuruda bulunmadı.

MEMURLAR EMEKLİ OLMAK İSTEMEDİ

Hem başvuru hem de aylık bağlanmasında SSK'lılar başı çekiyor. İkinci sırada Bağ-Kur'lular geliyor. Emekli Sandığı çalışanları, yani kamu çalışanı memurlar ise EYT'ye rağbeti en düşük kesim.


Özellikle Emekli Sandığı çalışanları emekli olmak istemiyor. Öğretmen, polis gibi devlet memurları 20 bin liranın üzerinde maaş alırken emekli olarak daha düşük gelirle yaşamayı istemiyor.


KIDEM DESTEĞİ BAŞLADI


Hazine destekli EYT kredisi de hizmete girdi. Bu destek emekli olacak personelin kıdem tazminatı dışında herhangi bir amaç için kullandırılamıyor. Ödemeler kredi veren tarafından doğrudan emekli olacak çalışanların hesabına yatırılıyor. En fazla 6 ay ödemesiz dönemi olacak olan kredinin vadesi ise 36 ay.


KOBİ'ler için kefalet üst limiti 10 milyon lira olarak belirlenirken, kefalet oranı yüzde 75 oldu. Küçük işletme dışındakiler için ise üst limit 20 milyon lira olarak uygulanıyor.


Kefaletle birlikte paket kapsamında KOBİ'ler için 13.3 milyon lira, KOBİ dışı firmalar için 28.5 milyon liraya kadar kredi sağlanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN