Faiz kararı öncesi uzmanlardan Merkez Bankası'na çağrı: 450 puan artırarak erken indirim beklentisinin önüne geçin

Faiz kararı öncesi uzmanlardan Merkez Bankası'na çağrı: 450 puan artırarak erken indirim beklentisinin önüne geçin

Merkez Bankası'nın yılın ilk faiz kararına saatler kala uzmanlardan 'Banka ne yapmalı' değerlendirmeleri geldi. Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, “Kararlı duruş mesajı vermeli” diyerek ekledi: “Politika faizinde 350-450 baz puan civarında artış yapmalı, uzun müddet sıkı duracağı mesajını vererek erken bir indirim beklentisinin önünü kesmeli”

Merkez Bankası'nın yılın ilk faiz kararına saatler kaldı. Banka'nın faizi artıracağı ancak artış hızını keseceği belirtiliyor. Uzmanlar ise 'Banka ne yapmalı?' sorusunu sorup yapılması gerekenleri sıraladı. Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, 'Kararlı duruş mesajı vermeli' diyerek artışın ne kadar olması gerektiğini söyledi.

'BİR KADEME DAHA ŞAHİN GİTMEK DURUMUNDA'

Kara, sosyal medya hesabı X'ten yaptığı açıklamada şu mesajı verdi: Bugün Merkez Bankası (TCMB) ne yapmalı? Son karardan bu yana enflasyonu etkileyen bazı faktörler (maliye politikası, navlun fiyatları, talep, risk primi, ücretler vs.) Merkez Bankası varsayımlarından daha yukarıda gerçekleşmiş gibi görünüyor. Dolayısıyla TCMB önceki dönemde yaptığı iletişime kıyasla bir kademe daha şahin gitmek durumunda.

Bu çerçevede Merkez Bankasının, Politika faizinde 350-450 baz puan civarında artış yapması, uzun müddet sıkı duracağı mesajını vererek erken bir indirim beklentisinin önünü kesmesi, parasal aktarımı güçlendirecek likidite/operasyonel tedbirlerin alınacağı sinyalini vermesi, gerekmesi halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceğini ima etmesi, faydalı olacaktır.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN