Gelecek beklenenden daha çabuk gelecek

Gelecek beklenenden daha çabuk gelecek

Türk otomotiv sektörü zor bir yılı geride bırakırken, pazar en sert pandemi kısıtlamalarının olduğu yıla göre bile yüzde 4,6 daraldı. Çip sorunu satışları deyim yerindeyse allak bullak ederken, fiyatlar da kur etkisiyle çarpıldı. Geçen sene benzinli araç satışlarında hızlı bir büyüme görüldü. Dizelin payı ise neredeyse yüzde 70 seviyelerinden yüzde 20’nin altına indi. Hibrit ve elektrikli araçlarda büyüme neredeyse yüzde 400’e yaklaştı.

ALİ YILDIRIM

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı hem Türkiye’de hem de dünyada zor bir yılı geride bıraktı. Özellikle Türkiye’de yaşanan kur krizi ve yüksek vergi dilimleri çip kriziyle birleşince pazarda daralma kaçınılmaz oldu. Pazarda dizeller kaybetti, elektrikliler kazandı. Stok sorunuyla yok satan sektör, Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, 2021 yılında bir önceki yıla göre satışlar yüzde 4,6 daralarak 737 bin 350 oldu. Otomobil satışları bu dönemde yüzde 7,9 geriledi, hafif ticari araç pazarı da tam tersi yüzde 7,9 arttı. Çip krizinin etkisiyle bu yıl üretebilen değil bulabilen sattı. ODD verileri, 2021’de yerli üretim modelleri önceki yıla oranla gerilediğini ortaya koydu. İthal araçların satışı ise oransal daha iyi bir seviyede kaldı. 2020’de 335 bin 336 adet yerli model satışı gerçekleşirken geçen yıl 323 bin 627’ye düştü. Böylece daralma yerlide yüzde 8,2 seviyesinde oldu. İthal tarafta da rakamlar yerlilerin oldukça üstünde. Geçtiğimiz yıllarda bu makas oldukça daralmıştı. 2020’de 419 bin 452 adet ithal araç yola çıkarken, 2021’de bu adet 413 bin 723’e indi. İthal modellerde daralma yüzde 1,8 seviyesinde olduğu kayıtlara geçti.

Bu yıl otomotiv sektörünün karnesinde dikkat çeken başka bir olay ise hiç kuşkusuz yakıt tipleri. Gelişen teknolojiyle birlikte elektrikli araçlar beklenenden daha hızlı hayatımıza entegre olurken, satışlar da hız kazanmaya başladı. Ayrıca dizel araçların ömrü 1 yıl daha kısaldı. Önümüzdeki 5 yıl bile dizel araçlar için fazla olabilir. ODD verilerine baktığımızda 561 bin 853 adetlik otomobil pazarında 373 bin 600 adet benzinli otomobil satıldı. Benzinli araçlar toplam otomobil pazarından yüzde 66,5 oranında pay alırken, 2020’ye göre payı yüzde 28’e yakın arttı. Dizel araçlar ise büyük bir duvara çarptı. 2020’de payları hemen hemen yüzde 70’e yakın olan dizel otomobilin pastası 2021’e yüzde 20’nin bile altına düştü. Dizelde daralma yüzde 50’yi aştı. Hibritlerin payı yüzde 122 üstünde artış yaşarken, elektrikli araçların büyümesi yüzde 267’yi buldu.

22 YILDIR BİNEK OTOMOBİL LİDERİ

Binek otomobilde liderliğe devam eden Renault, Clio ile zirveye çıktı. Renault, bu unvanı 22’nci kez elde etti. 2021 yılında binek otomobil pazarında 75 bin 561 adet satış ve 13,45 pazar payı elde eden marka, toplam pazarda ise 81 bin 280 adet satış ve 11,02 pazar payına ulaştı. Segmentinin lideri olan Clio HB, 36 bin 438 adetlik satışla dikkat çekti. Elektrikli otomobil pazarı 2021’de geçtiğimiz yıla göre yüzde 237 artış göstererek 2 bin 846 adet olarak gerçekleşirken, Renault Zoe 772 adet satışla Türkiye’de en çok tercih edilen elektrikli otomobil oldu. 2021 sonu itibarıyla 19 bin 38 adet satış başarısına ulaşan Dacia Duster, Türkiye’nin SUV liderliği unvanını devam ettirdi. Renault MAİS, Renault ve Dacia markalarıyla böylece 2021 yılında toplam pazarda 116 bin 146 satış adedine ulaşarak, binek ve hafif ticari araç pazarında 15,75 pazar payı elde etti.

‘YÜKSEK KUR VE ÇİPE RAĞMEN LİDERLİĞİ KORUDUK’

Renault MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş “2021, geçtiğimiz yıla benzer olarak pandemi etkisinin devam ettiği bir dönem oldu. Yüksek döviz kurunun yanı sıra çip krizine bağlı olarak yaşanan araç bulunabilirlik sorunu en önemli gündem maddesiydi. Renault markamızla 22’nci kez elde ettiğimiz binek otomobil liderliğinin yanı sıra Renault Clio HB ve Dacia Duster modellerimizin sınıflarında sürdürdüğü liderliklerden dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz. 2022 yılı da Renault ve Dacia ürün gamı açısından heyecan verici olacak. Elektrikli mobiliteyi farklı bir boyuta taşıyan Yeni Megane E-TECH Electric modelini yeni yılda Türk tüketicisiyle buluşturmak için sabırsızlanıyoruz. Bu alanda Dacia tarafında da merakla beklenen %100 elektrikli Spring modelimizi de Türkiye’de satışa sunmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dacia Jogger ve Renault’nun C-SUV segmentindeki iddialı temsilcisi olacak Yeni Austral ile marka bazında ürün gamlarımızı güçlendireceğiz. Hafif ticari pazarına Yeni Renault Trafic’i de getirerek bu alandaki konumumuzu güçlendirmeyi hedefliyoruz” dedi.

EN GÜVENLİ ‘PUSULA’ BU

Arazinin pusulası olarak bilinen Jeep Compass, tamamen elden geçirilerek artık daha ergonomik bir tasarıma sahip olmuş. Özellikle iç mekânda köklü değişiklikler yapılmış. Güvenlik tarafına da önem veren model, zengin donanımıyla da dikkat çekiyor.

Geçen yılın haziran ortasında satışa sunulan Jeep Compass, yeni yüzüne kavuştu. Neredeyse markanın 81 yıllık köklü özelliklerini barındıran model, bizim de bu hafta konuğumuz oldu. Kompakt bir SUV olarak dikkat çeken Jeep Compass, markanın ruhunu yansıtan 7’li ızgarasının formunda yapılan değişiklik, araca 3D bir görünüm kazandırmış. Bir önceki nesline göre daha kaslı ve daha güçlü bir görünüm kazanan araç, yeni LED farlarla daha niş bir görüntüye sahip oldu. İç mekandaki konfor ve teknoloji öğeleri ise aracın şık ve aynı zamanda zamanın ruhunu yakaladığını da gösterecek şekilde tasarlanmış. Güvenlikte de çıtayı yükselten model, trafik işareti tanıma, yoldaki trafik işaretlerini arabanın ön camındaki kamerayla tespit ederek aracın 10.25 inçlik full dijital gösterge paneline yansıtıyor. Aracın hızını otomatik olarak uyarlayan Akıllı Hız Asistanı; Sürücü Yorgunluk Asistanı, Yaya ve Bisiklet Tanıma gibi özellikler; Compass’ta güvenli bir sürüş deneyimi yaşatıyor. Dijital 10,25 inçlik TFT dijital gösterge paneli ile birlikte versiyona göre 8,4 inç ile 10,1 inç arasında değişen tabet ekran boyutlarıyla Uconnect 5 keyifli bir sürüş deneyimi yaşatıyor. Compass’ta 1,3 litrelik ve 150 HP’lik motor, 6 ileri çift kavramalı otomatik şanzımanla kombine ediliyor. 0’dan 100 km/s hıza 9,2 saniyede ulaşan araç maksimum 199 kilometre hız yapıyor. Tüketimde de iddialı olan model, fabrika verilerine göre 5,6 litre yakıt sarfiyatı gerçekleştiriyor. Bizim kullanımımız boyunca 7’yi geçmedi. Daha sakin yollarda fabrika verilerine ulaşmak da zor değil.

‘BULABİLSEYDİK 25 BİN DAHA SATARDIK'

Toyota da bu yılın dikkat çeken markalardan biri oldu. Bu yıl yaşanan stok sorunlarına rağmen marka, geçen yıla oranla yüzde 30’luk bir büyüme göstererek 52 bin 588 adetlik satışa ulaştı. Toyota bu performansla Türkiye’deki en yüksek satış adetlerinin ikincisini de gerçekleştirmiş oldu. Bir önceki yıla oranla perakende satışlarını yüzde 26 artıran Toyota, 32 bin 773 adetlik satış ile binek otomobil pazarında ilk dört içinde yer alırken, filo satışlarında da yüzde 37’lik gelişme göstererek 19 bin 815 adede ulaştı. Toyota’nın en çok satan modeli, 41 bin 343 adetlik satışla Corolla oldu. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt “Eğer bulunurluk sıkıntısını yaşamasaydık 75 bin adetlere rahatlıkla ulaşırdık. 52 bin 588 adetlik satış gerçekleştirdik ve tüm zamanların rekorunu yalnızca 244 adetle kaçırdık.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN