Gresham Kanunu 500 yıl sonra tekrar mı ortaya çıktı?

Gresham Kanunu 500 yıl sonra tekrar mı ortaya çıktı?

Son günlerde piyasada bozuk para bulunmaması ile ilgili iddialara Ekonomist Mahfi Eğilmez de dikkat çekti. Piyasada madeni para sıkıntısı olduğunu söyleyen Eğilmez, paraların eritilip hurdaya çevrilme ihtimalinin araştırılmasını istedi ve şu “Gresham Kanunu, çok yüksek enflasyon sonucu 500 yıl sonra tekrar ortaya çıkmış olabilir mi?” sorusunu sordu.

Piyasada madeni para eksikliğine ilişkin son günlerde yapılan şikayetlere Ekonomist Mahfi Eğilmez de değindi. Konunun araştırılması için Darphaneye çağrı yapan Eğilmez aşırı enflasyona da Gresham Kanunu üzerinden dikkat çekti.

Eğilmez sosyal medya hesabından piyasada madeni para sıkıntısı olduğuna dair duyumlar aldığını, paraların eritilip hurdaya çevriliyor olabileceğini, Darphane'nin konuyu incelemesi gerektiğini söyledi.

İşyeri sahipleri madeni para sıkıntısı yaşayor

Eğilmez paylaşımda şu ifadeleri kullandı: "Bazı iş sahipleri piyasada madeni para sıkıntısı olduğunu iletiyorlar ve madeni paraların eritilip hurdaya gitmiş olup olmadığını soruyorlar. Gresham Kanunu, çok yüksek enflasyon sonucu 500 yıl sonra tekrar ortaya çıkmış olabilir mi? Darphanenin bu konuyu araştırması gerekir."

Gresham Kanunu nedir?

Eğilmez'in paylaşımında geçen Gresham Kanunu adını, Kraliçe I. Elizabeth'in mali danışmanı olan Sir Thomas Gresham'dan alıyor. Kanun, "kötü para iyi parayı kovar" şeklinde özetleniyor. Buna göre, nispi yüz değerleri nispi külçe içeriğinden farklı olan iki madeni para dolaşımdaysa, madeni para eritilmek üzere dolaşımdan çıkarılır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN