'Hissedilen enflasyon' kiraya yansıdı: Fiyatlar uçuşa geçti

'Hissedilen enflasyon' kiraya yansıdı: Fiyatlar uçuşa geçti

BETAM'ın verilerine göre, İstanbul'da Mayıs'ta yıllık kira artış oranı yüzde 35,7 oldu. Bu rakamlar aynı zamanda vatandaşın 'hissettiği' enflasyon farkını ortaya koydu. TÜİK'in açıkladığı son rakamlara göre enflasyon, Mayıs ayında artmıştı. Aylık enflasyon 0,89, yıllık enflasyon ise yüzde 16,59 olarak kaydedilmişti.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) hesaplamalarına göre, İstanbul kira artış oranı uçuşa geçti.

YILLIK ARTIŞ ORANI YÜZDE 23

'Konut piyasasında yavaşlama, İstanbul'da yüksek kira artışı' başlıklı araştırmaya göre, Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı Mayıs ayında yüzde 23,2 oldu, ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 18,4 TL'ye yükseldi.

01-001.jpg

Yıllık kira artış oranı İstanbul'da yüzde 35,7, Ankara’da yüzde 20,3 ve İzmir’de yüzde 21,8 oldu.

'İstanbul’da yüksek kira artışı dikkat çekici' denilen araştırma notunda "Bu gelişmelerin sonucunda ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 27,1 TL, Ankara'da 13,1 TL, İzmir’de ise 19,1 TL olmuştur" ifadelerini kullandı.

02-002.jpg

3 İLDE FİYATLAR ARTTI

Enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları da üç büyük ilde artışa geçti. Kiralık konut piyasasında bir 'canlılık göstergesi' olarak kullanılan 'kiralanan konut sayısının toplam kiralık ilan sayısına oranı' ülke genelinde ve üç büyük ilde geçen yılın aynı ayına göre arttı.

Bu gösterge önceki aya göre ülke genelinde belirgin bir değişim göstermezken, İstanbul'da ve İzmir'de sınırlı oranda düştü, Ankara'da ise yükseldi.

'HİSSEDİLEN ENFLASYON' KİRA ARTIŞLARINDA

BETAM'ın verilerine göre, İstanbul'da Mayıs'ta yıllık kira artış oranı yüzde 35,7 oldu. Bu rakamlar aynı zamanda vatandaşın 'hissettiği' enflasyon farkını ortaya koydu. TÜİK'in açıkladığı son rakamlara göre enflasyon, Mayıs ayında da artmıştı. Aylık enflasyon 0,89, yıllık enflasyon ise yüzde 16,59 olarak kaydedilmişti.

TÜİK, 2021 yılı Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıklamıştı. Buna göre, 2021 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,89, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,39, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,59 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 14,13 artış gerçekleşmişti.

Bağımsız ekonomistlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) da TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından kendi verilerini paylaşmıştı. ENAG'a göre enflasyon Mayıs ayında aylık bazda yüzde 3,94 oranında gerçekleşmişti. ENAG, henüz dokuz aydır enflasyon ölçümlemesi yaptığı için yıllık enflasyon verisini açıklamıyor.

TÜİK, 'kurumu itibarsızlaştırdığı' gerekçesiyle ENAG hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN