Merkez'in dolar beklentisi korkuttu: Vatandaşın cebi daha da yanacak

Merkez'in dolar beklentisi korkuttu: Vatandaşın cebi daha da yanacak

Merkez Bankası, her ay yayımladığı 'Beklenti Anketi'nin adını Haziran'da değiştirdi ve 'Piyasa Katılımcıları Anketi' olarak güncelledi. Merkez Bankası'nın dolar beklentisi ise korkuttu, uzmanların tahminleri doğru çıkarsa vatandaşı cebi daha da yanacak. Katılımcılar yıl sonu dolar/TL beklentisini 8,71'den 8,95'e yükseltti.

Merkez Bankası, 'Beklenti Anketi'nin adını Haziran'da 'Piyasa Katılımcıları Anketi' olarak güncelledi.

'Piyasa Katılımcıları Anketi'nde reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 57 katılımcı yer aldı.

"BU DEĞİŞLİKLİK YERİNDE OLMUŞ"

İktisatçı Mahfi Eğilmez de Merkez'in değişikliği ile ilgili Twitter'dan paylaşım yaptı.

Twitter'dan paylaşımda bulunan Eğilmez, şunları kaydetti: "TCMB Beklenti Anketinin adını Piyasa Katılımcıları Anketi olarak değiştirmiş. Bu değişiklik yerinde olmuş çünkü anketteki tahminlerin TCMB'ye ait olduğu sanısı yaygındı. Ankete göre yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 14,46, USD/TL kuru beklentisi 8,95, büyüme beklentisi yüzde 4,9."

TÜFE BEKLENTİSİ ARTTI

Geçen ay yüzde 0,82 olan Haziran ayı TÜFE beklentisi, bu anket döneminde yüzde 1,21'e yükseldi. Bir önceki anket döneminde 13,81 olan cari yıl sonu TÜFE beklentisi de yüzde 14,46 oldu.

12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 11,81'den 12,12'ye, 24 ay sonrası TÜFE beklentisi de yüzde 9,99'dan yüzde 10,16'ya yükseldi.

DOLAR 10 LİRAYA DAYANACAK

Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi 8,71'den 8,95'e yükselirken, 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise 9,23 oldu.

Bir önceki anket döneminde 25,4 milyar dolar olan yıl sonu cari işlemler açığı beklentisi, bu dönemde 25,7 milyar dolara çıktı. Gelecek yıl cari işlemler açığı beklentisi ise 22,4 milyar dolar olarak hesaplandı.

FAİZ BEKLENTİSİ SABİT KALDI

Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) 2021 büyüme beklentisi yüzde 4,3'ten yüzde 4,9'a yükselirken, 2022 yılı büyüme beklentisi yüzde 4,1'den 4'e indi.

Cari ay sonu TCMB Ağırlıklı Ortalama Fonlama maliyeti beklentisi yüzde 19'da sabit kaldı.

TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise yüzde 19 olarak kayıtlara geçti.

FITCH'TEN DOLAR TAHMİNİ

Bu arada uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de Türkiye beklentilerini açıklamıştı. Türkiye ekonomisinin 2021'de yüzde 6,7 büyüyeceği öngörüsünde bulunan Fitch, dolar/TL kuru için de 8,9 tahmininde bulunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN