HSBC, Türkiye için enflasyon tahminini açıkladı! Yerel seçimlere dikkat çekti

HSBC, Türkiye için enflasyon tahminini açıkladı! Yerel seçimlere dikkat çekti

İngiliz banka devi HSBC, Türkiye için 2024 yılı büyüme ve enflasyon tahminlerini yukarı çekti. HCBC'nin raporuna göre, Türkiye ekonomisi bu yıl yüzde 3,1 büyüyecek ve enflasyon ise yüzde 49,4'e yükselecek. Dev banka, yerel seçimlerden sonra vergi artışları, harcama kısıtlaması ve ya ikisi yoluyla önemli bir konsolidasyon (birleştirme, bütünleştirmek) beklemiyor.

HSBC, yerel seçimlerden sonra büyük bir politika değişikliği beklemediklerini ve ekonominin yumuşak iniş senaryosuna göre ilerleyeceğini öngörüyor. Raporda, "Bu da dengesizliklerin yavaş düzeleceği anlamına geliyor. Daha fazla sıkılaştırma ekonominin daha hızlı bir şekilde soğutulmasına yardımcı olacaktır, ancak biz daha kademeli bir yaklaşım bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.

BÜYÜME VE ENFLASYON TAHMİNLERİ YUKARI ÇEKİLDİ

HSBC, 2024 yılı için büyüme tahminini yüzde 2,5'ten yüzde 3,1'e, enflasyon tahminini ise yüzde 47,9'dan yüzde 49,4'e yükseltti. 2025 yılı için büyüme tahminini yüzde 3,5 olarak korurken, enflasyon tahmini ise yüzde 29'sa sabit kaldı.

GÖSTERGE FAİZİNİN SABİT KALMASI BEKLENİYOR

HSBC, gösterge faiz oranının bu yıl yüzde 45'te sabit kalmasını bekliyor. Ekonomim'in haberine göre; raporda, "Baz senaryomuzun etrafındaki riskler hala daha fazla artışa meyilli. Enflasyon tahminlerimiz göz önünde alındığında, faiz indirimi için yalnızca 2025'in ilk çeyreğinden itibaren alan görüyoruz" denildi.

CARİ AÇIK TAHMİNİ 30 MİLAY DOLAR

HSBC, 2024-2025 yıllarında ortalama 30 milyar dolar cari açık öngörüyor. Raporda, "Geçen yılki politika değişikliğinden sonra finansman mevcudiyetiyle belirgin bir iyileşme olsa da, riskler devam etmektedir" ifadelerine yer verildi.

YEREL SEÇİMLERDE ÖNEMLİ BİR MALİ KONSOLİDASYON BEKLENMİYOR

Dev banka, yerel seçimlerden sonra vergi artışları, harcama kısıtlaması ve ya ikisi yoluyla önemli bir konsolidasyon (birleştirme, bütünleştirmek) beklemiyor.

HSBC, Türkiye ekonomisinin 2024 yılında yüzde 3,1 büyüyeceğini ve enflasyonun yüzde 49,4'e yükseleceğini öngörüyor. Banka, gösterge faiz oranının bu yıl yüzde 45'te sabit kalmasını ve 2024-2025 yıllarında ortalama 30 milyar dolar cari açık verileceğini bekliyor. HSBC, yerel seçimlerden sonra ise önemli bir mali konsolidasyon öngörmüyor.

Öte yandan Türkiye'de 2024 Şubat ayı enflasyonu aylık bazda yüzde 4,53 yükseliş kaydetti. Enflasyon yıllık bazda ise 67,57'ye yükseldi. Mart ayı enflasyon oranları ise 3 Nisan 2024 tarihinde açıklanacak

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN