İstihdamda bozulma işaretleri geliyor

İstihdamda bozulma işaretleri geliyor

Faiz seviyesinin çok hassas bir noktaya geldiğini söyleyen İş Bankası Genel Müdürü Aran, istihdam konusunda sorun yaşamamak için dikkatli olunması gerektiği vurgulandı. Aran “Para politikası metninde 42,5 seviyesi korunsaydı, istihdam ve yabancı girişi için yeterli seviye olurdu. Ancak artışa işaret edildi. Asgari ücret zammı gibi artışlar nedeniyle tekstil başta olmak istihdamda bozulmanın işaretlerini almaya başladık” dedi.

Türkiye ekonomisi yeni yılla birlikte aslında farklı bir döneme geçiş yaptı. Kur krizlerinin yaşandığı 2023 yılı geride kalsa da 2024’te de yeni faiz hamleleri, düşük cari açık ve düşük enflasyon hedefi de devam edecek. Şu an faizlerin çok hassas bir noktaya geldiği tartışılıyor. Fakat öte yandan da ekonomi yönetimi yüksek faiz döneminin bir süre daha devam edeceğinin mesajını veriyor.

Figopara ve İş Bankası arasındaki satın almaya ilişkin gerçekleştirilen işbirliği kapsamında İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, faiz seviyesinin çok hassas bir noktaya geldiğini söyledi. Faiz artışlarında istihdam noktasında bir sorun yaşamamak için dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Aran, yüzde 42,5 olan politika faizinin yeterli bir seviye olduğuna işaret etti.

Aran, sözlerine şöyle devam etti:

“Para politikası metninde 42,5 seviyesi korunsaydı, istihdam ve yabancı girişi için yeterli seviye olurdu. Ancak 2,5 puan artışa işaret edildi ve yüzde 45 seviyesi bazı sektörlerde istihdam kaybına neden olabilir. Asgari ücret zammı gibi artışlar nedeniyle tekstil başta olmak istihdamda bozulmanın işaretlerini almaya başladık. Ocak ayındaki metin son bulduğunu söylerse enflasyonla mücadele ve istihdamı korumak açısından kıymetli olacaktır. Eğer faiz artışı devam ederse istihdam ve büyüyememe sorununa neden olur. Şu an etkilemez. Umarım bu seviyelerde enflasyon beklentilerinde iyileşmelerle faiz indirimlerini konuşmaya başlarız ABD’de olduğu gibi.”

Enflasyon konusunda iyimser olduğunu ifade eden Hakan Aran, “Yüzde 3 ve altındaki enflasyon oranlarını muhafaza edebilirsek, yüzde 5, 8, 10 rakamlarını girmemesini sağlarsak, yıllık bize yüzde 36’yı getirir. TCMB hedefi için çok ideal oranlar. Bu belki ocak ayında vergi, asgari ücret artışı gibi nedenlerle bir miktar yüksek olabilir. Sene sonunda 36 olabileceğini ve başarılı olabileceğini düşünüyorum. Hedeflerin tutacağına inanıyorum” dedi.

‘PROBLEMLERLE FIRSATLAR BİRLEŞTİ’

Satın alma ile İş Bankası Figopara’daki mevcut yatırımı hakkında konuşan Hakan Aran “Girişimciliği, girişimcilik mecrasında yapmak gerekiyor. Regülasyonlarda, bir banka olarak girişimciliğe fazla izin yok. Figoparanın büyümesini, Figoparanın kendi alanındaki gidişatını görünce Rekabet Kurumu’nun yazdıklarıyla kurum içi girişimde takıldığımız şeyler birleşti. Aklımdaki problemlerle fırsatlar birleşti” diye konuştu. Figopara, İş Bankası’nın iştiraki Softtech’in açık bankacılık ürünleri TekCep ve TekPOS’u satın aldı.

‘KUR ARTIŞI BEKLEYENLER YANILACAK’

Hakan Aran “Zor bir yıl enflasyonla mücadele edildiği için. Güllük gülistanlık bir tablo yok. Ama devalüasyon beklemiyoruz. Kur artışı bekleyenlerin yanılacağı bir yıl olacak. Devalüasyon beklentim sıfır. Tersine TCMB’nin döviz alacağı, ithalatın kolaylaştığı ve ihracatın zorlaştığı bir tablo ile karşılaşabiliriz. Seçim ekonomisi olmayacak bana göre. Faiz seviyesi eksi değil, ileriye doğru verilen faiz. Önümüzdeki 3 ayın faizini veriyoruz. Negatif değil pozitif faiz var. Pozitife geçildi. Yüksek bir faiz. Fiyat istikrarını sağlamak, enflasyonu kontrol altına almak için önemli. İkincisi, yabancı sermayenin girişini sağlamak gerekiyor. TL mevduatta kalanın lehine olacak 3 ay sonra dövizde kalanlara oranla” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN