İYİ Partili Usta: Dünyada enflasyonun bir yılda yüzde 66 arttığı Türkiye'den başka ülke yok

Sarıyer Ekonomi Kongresi'nde cari açığa değinen İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, "Enflasyonda dünyada dördüncü, beşinci sıradayız. Dünyada enflasyonun bir yılda, TÜİK rakamına göre bile 66 puan arttığı başka ekonomi yok. Borsa yöneticileri servetleriyle ilgili bir sürü şey açığa çıkmışken bir tane soruşturma görmüyoruz" diye konuştu.

Sarıyer Belediyesi ve Borsa Uzmanları Derneği (BUD) tarafından bu yıl ilki İstanbul'da düzenlenen 1. Sarıyer Ekonomi Kongresi bugün (19 Kasım 2022 Cumartesi günü) başladı.

İki gün sürecek kongrede, BUD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Aydemir, DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Ömer Rıfat Gencal ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de açılış konuşması gerçekleştirdi.

"TÜRKİYE'NİN İKİZ AÇIĞI KALDIRMA GÜCÜ YOK"

Kongrede konuşmacı olarak yer alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, sermaye piyasaları veya finansal sektörü makro ekonomiden bağımsız şekilde düşünmenin mümkün olmadığını söyledi.

Bir ülkede makro ekonomik istikrar yoksa o ülkede sermaye piyasalarının sağlıklı bir şekilde gelişemeyeceğini belirten Usta, şunları kaydetti:

"Bugün Türkiye 20 yılını dolduran bir iktidar tarafından yönetiliyor. 20 yıl sonra Türkiye'ye baktığımızda aslında geçmişte çok da olmayan ciddi sıkıntılar, ekonomik sıkıntılar yaşıyoruz. Mesela bir ikiz açık sıkıntımız var.

Türkiye hemen hemen yani ekonomisinin çok daha kötü olduğu ifade edilen yıllarda dahi hem bütçe hem cari açığı aynı anda yaşamadı. Dolayısıyla bizim gibi böyle rezerv parası olmayan gelişmekte olan bir ülkenin bir ikiz açığı kaldırma ihtimali yok."

erhan-usta-kac-yasinda.jpg
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta

"TÜRKİYE'DE KURUMLAR BİLEREK YIPRATILDI"

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Ekonomi yönetiminden kim sorumlu bu sistemde? Bunun cevabı yok. Yani Hazine ve Maliye Bakanlığı üzerinde bir şey götürülüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın makro ekonomi yönetimi yapacak bir kurumsal kapasitesi yok.

Kanun da ona o yetkiyi vermiyor ama onun üzerinden bir şey götürülüyor. Dolayısıyla sistemde bir sıkıntı var. Sistemsel sıkıntı var. Şahıslarda zaten sıkıntı var.

Tabii ben zaman zaman Meclis konuşmalarında, tabii orada dokunulmazlığımız da var burada olmayabilir ama yine hep şunu söylüyorum. Türkiye'de kurumlar çok yıpratıldı bu tesadüf falan değil. Türkiye'nin kurumları bilerek isteyerek yıpratıldı."

erhan-usta-kimdir.jpg

"DÜNYADA ENFLASYONUN BİR YILDA 66 PUAN ARTTIĞI BAŞKA EKONOMİ YOK"

Türkiye'nin cari açığına değinen Usta, şöyle konuştu:

"Dün akşam Sayın Kılıçdaroğlu'nun tweet'i var işte. Borsayla ilgili olan meseleyi görüyoruz. Borsada manipülasyon iddiaları var. Bunun denetlendiği soruşturulduğu bu kadar önemli iddia ortada dolaşırken, efendim borsa yöneticilerinin daha doğrusu bununla ilgili düzenleyici kurumun yöneticilerinin servetleriyle ilgili bir sürü şey açığa çıkmışken bir tane soruşturma görmüyoruz.

İşin bu kısmı şimdi tabii küresel konjonktüre bakıyorsunuz. Önümüzdeki dönemde Türkiye'ye yardımcı olacak küresel konjonktür de yok. Buradan kaynaklanan birtakım sıkıntıları da daha fazla hissedeceğiz.

Böyle bir ortamda bu kadar sıkıntıların olduğu, enflasyonda dünyada dördüncü, beşinci sıradayız. Enflasyonun bir yılda TÜİK rakamına göre bile 66 puan arttığı başka dünyada ekonomi yok. Bu kadar kötü hakikaten.

"BİLİMSEL OLMAYAN EKONOMİ PROGRAMI İNŞA ETTİLER"

Fakat bunları yönetecek ve bunları aşağıya çekecek, ekonomiye istikrar kazandıracak, bir program yok. 'Türkiye Ekonomi Modeli' diye bir model ortaya atıldı. Model falan değil hiçbir fikri temeli, bilimsel yanı olmayan ve temelinde Türkiye'nin cari fazlası vermesine dayalı bir program inşa ettiler.

Geçen yılın ağustos, eylül, ekim aylarında üç ay cari fazla verince Türkiye ekonomisi sürekli cari fazla verecek sandılar. Geçen yıl plan bütçe komisyonu üyesiydim. Orada da söyledim; bakın bu bir krizden kaynaklanan durumu kalıcı sanmayın.

erhan-usta-aslen-nereli.jpg

"YANLIŞ PARA POLİTİKASI NEDENİYLE TOPLUM AĞIR BEDELLER ÖDÜYOR"

Türkiye'nin cari fazla vermesi için sanayisinde tarımda yapısal dönüşüm yapmayan bir ekonominin cari fazla vermesi mümkün değil dedik. İnanmadılar, cari fazla verecek zannettiler. Sonra kasım ayından itibaren Türkiye çok ciddi cari açıklar verdi, yılın ilk sekiz ayı cari açık 40 milyar dolar.

Zaten hiçbir şekilde model diyemeyeceğimiz bir şeyin temel kurgusu çöktü buna rağmen başka bir model ortada yok yanlış politikalar uygulanıyor özellikle geçen eylül ayından itibaren para politikası yanlıştı. Bunu da toplum ağır bedellerle ödüyor. Fakirleşme olarak ödüyor."

"TÜRKİYE'NİN SORUNLARINI BİZ KISA SÜREDE ÇÖZERİZ"

"Bu yapı sürdürülebilir bir yapı değil" diyen Usta, şunları ekledi:

"Altılı masa olarak bunların düzeltilmesi için gayretler sarf ediyoruz. Bütün bu olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin sorunları çözülebilir. Yeter ki iyi niyetli güçlü bir iktidar iş başına gelsin akıllı kadrolarla liyakatli kadrolarla...

Buradan sizlere ifade etmek istiyorum ki biz siyasetçiyiz karamsarlık değil ümit aşılamak zorundayız. Ben çözüleceğine inanıyorum. Milletimiz bu ruhsatı bize verirse; Türkiye'nin sorunlarını biz kısa sürede çözeriz diyorum."

erhan-usta-ne-mezunu.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN