Kredi kartlarına sınırlama sinyaline uzmanlardan tepki: Büyük hata

Kredi kartlarına sınırlama sinyaline uzmanlardan tepki: Büyük hata

Enflasyonun artması, düşük maaşlar sebebiyle alım gücü azalan vatandaşlar çözümü kredi kartlarında buluyor. Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Fatih Karahan'ın dün enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında kredi kartında düzenleme yapılacağı mesajı dikkat çekmişti. Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin kredi kartı harcamalarındaki artışın sebebinin yükselen fiyatlar olduğunu belirtti ve müdahalenin büyük bir hata olacağını söyledi.

Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin, Merkez Bankası'nın (MB) kredi kartlarına yönelik müdahalelerinin büyük bir hata olacağını belirtti. Alkin, bu tür müdahalelerin yükselen fiyatlar ve artan maliyetler karşısında vatandaşların zorunlu ihtiyaçlarını kredi kartları ile karşılamasının bir sonucu olduğunu vurgulayarak, talep kaynaklı enflasyonla mücadelede bu yöntemin yanlış bir adım olacağını ifade etti.

Prof. Dr. Alkin, Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Fatih Karahan'ın enflasyon raporu bilgilendirme toplantısındaki açıklamalarını değerlendirirken, toplantıda başkan yardımcılarının da söz almasının olumlu bir ekip görüntüsü oluşturduğunu belirtti. Ancak, Alkin MB'nin kredi kartı harcamalarına müdahalesinin, yükselen fiyatlar karşısında vatandaşların zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için kredi kartlarını kullanmasının doğal bir sonucu olduğunu ve bu tür müdahalelerin büyük hata olacağını ifade etti.

'PİYASADA RİSK ALGISI ARTTI'

Kamu harcamaları ve para arzındaki rekor artışlar karşısında MB'nin sterilizasyon politikası uygulamasının zor olduğunu belirten Alkin, kredilerdeki yavaşlamanın MB'nin başarısı değil, piyasadaki risk algısının artması sonucu olduğunu söyledi. Alkin, kredi kartlarına yapılacak herhangi bir müdahalenin büyük hoşnutsuzluk yaratacağını ve gelirler ile hayat pahalılığı arasındaki dengeyi kuramadan atılacak adımların hatalı olacağını vurguladı.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI KARAHAN NE DEMİŞTİ?

Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Fatih Karahan dün düzenlenen yılın ilk enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında kredi kartı harcamalarına yönelik soruya da yanıt veren Karahan "Aralık ayında kredi kartı harcamalarında yükselme oldu. Bunu not ettik, farkındayız. Bunun geçici olup olmadığı henüz çok net değil. Asgari ücretin artacağı bekleniyordu. Bu nedenle bazı harcamalar öne çekilmiş olabilir ama bundan bağımsız olarak kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda birkaç fikrimiz var, çalışmalarımız sürüyor. Belirli bir aşamaya geldiğinde kamuoyuyla paylaşacağız" demişti.

Öte yandan, Bankalararası Kart Merkezi (BKM)'nin yaptığı son açıklamaya göre Türkiye'de kredi kartı sayısı 108,3 milyona ulaşarak iki yılda 28,5 milyon artış gösterdi ve artmaya da devam ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN