Kriz büyüyor: Şeker yine karaborsada

Kriz büyüyor: Şeker yine karaborsada

Uşak'ta vatandaş ve esnafla bir araya gelen CHP Ekonomi Masası; Türkiye'deki ilk şeker fabrikasının kurulduğu ilde şu anda Uşaklıların kendi ürettikleri şekere ulaşamadığını ve ilde karaborsa yaratıldığını ifade etti.

CHP'nin ekonomi kurmayları, 44 il ziyaretinin arkasından Uşak'ta sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarla bir araya geldi. Heyette, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Ahmet Akın ve milletvekilleri Tahsin Tarhan, Mehmet Güzelmansur, Bedri Serter, Özkan Yalım, Akif Hamzaçebi, İlhami Özcan Aygun ile Rahmi Aşkın Türeli yer aldı.

'KARABORSA YARATILMIŞ DURUMDA'

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre; ekonomi masası koordinasyonunu yürüten CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Uşak halkının kendi ürettiği şekere ulaşamayıp yaşadığı sıkıntıları ifade ettiği ziyaretleri ile ilgili şöyle konuştu:

"Türkiye'nin ilk şeker fabrikası Uşak'ta kuruldu. Uşak halkı kendi ürettiği şekere ulaşamıyor ve karaborsa yaratılmış durumda. Uşak esnafı, Türk Şeker'in anlaşmalı olduğu bayilerden şeker alabilirse fiyatlar aşağı düşüyor. Tedarik sağlayanların ekim ayı itibarıyla sözleşmeleri bittiği için de şeker temin edemiyorlar. Fabrikadan şeker alınırken kilosu 19-20 lira olan şeker, şu anda 28-30 liraya çıktı.

Geçen yıla göre üç kat artan maliyetlerden dolayı süt üreticisi de çıkmaza girdi. Bir sağman hayvan günlük 150 lira yem yiyor. Bir çiftçi geçen yıl 50 bin liralık tohum-gübre yatırımı yaparken bu yılın yarısında maliyet 150 bin lira oldu."

'HEM SOSYAL HEM EKONOMİK YAPI BOZULUYOR'

CHP'li Budak, hayvancılık kooperatiflerinin yüzde 90'ının iktidarın yanlış politikaları yüzünden batma noktasına geldiğini belirterek, vatandaşın hayvanını besleyemediği için borçlandığını ifade etti. Durumun oldukça vahim bir boyuta ulaştığını söyleyen Budak, “Vatandaş borcunu ödeyemediği için de hayvanını satıyor. Gittiğimiz her ilde esnaf, zincir marketlerden de şikayetçi. Her köşe başında, köylerde bile zincir marketler var. Hem sosyal hem de ekonomik yapı bozuluyor” dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR (2)
2 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN