Mehmet Ali Yıldırımtürk ve İslam Memiş açıkladı! Altın düşüşleri devam edecek mi? 2024'te altın ne kadar olacak rakam verdi

Mehmet Ali Yıldırımtürk ve İslam Memiş açıkladı! Altın düşüşleri devam edecek mi? 2024'te altın ne kadar olacak rakam verdi

Altın yatırımı yapmayı düşünenler için Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ve İslam Memiş gelecek tahminlerini açıkladı. Altın sahipleri altının düşüşünden tedirgin olmaya başladı. Peki altın düşüşleri devam edecek mi? 2024'te altın ne kadar olacak rakam verip duyurdu...

Ons altın, geçtiğimiz haftalarda yaşanan rekor yükselişlerin ardından 2000 doların altına gerileyerek piyasada dikkat çekici bir dalgalanmaya neden oldu. Gram altın da ons fiyatındaki bu düşüşe paralel olarak rekor seviyelerden uzaklaştı. Uzman isimlerden olan Altın ve para piyasaları uzmanları Mehmet Ali Yıldırımtürk ve İslam Memiş, altın piyasasında yaşanan bu hareketlerin ardında ABD enflasyon verileri ve Fed faiz kararı gibi faktörler bulunduğunu söyledi.

FED FAİZ ORANINI SABİT TUTMASI BEKLENİYOR

altin-2024-te-ne-olacak-2-001.webp

Yarın açıklanacak olan ABD enflasyon verisinin beklentilere paralel şekilde gerçekleşmesi durumunda, Fed'in faizleri değiştirmemesi,5.5 seviyesinde tutması bekleniyor. Özellikle ekonomideki enflasyonun yüzde 3.1 olarak gerçekleşmesi ve çekirdek enflasyonunun yüzde 4.0 seviyesinde sabit kalması bekleniyor.

Diğer yandan, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı da piyasalarda yakından takip edilecek. AMB'nin faizleri yüzde 4.5 seviyesinde sabit tutması bekleniyor. Uzmanlar, Avrupa'daki ekonomik zayıflığın AMB'nin yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşmasına yardımcı olabileceğini belirtti.

ALTIN ALIMLARI ARTABİLİR altin-2024-te-ne-olacak-001.webp

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk'ün altın fiyatlarına dair yaptığı değerlendirmede, iç piyasadaki dolar/TL etkisinin belirleyici olduğunu vurguladı. Yıldırımtürk, yıl sonunda gram altının 2000 TL seviyesine ulaşabileceğini ifade ederek, altın fiyatlarının yeni bir dengelenme döneminde olduğuna dikkat çekti. Uzman, yatırımcı ilgisinin devam ettiğini, ancak geçen seneye göre bu ilginin biraz azaldığını belirtti.

Ayrıca, emekli ikramiyesi gibi mali desteklerin altın alımlarını artırabileceğine işaret eden Yıldırımtürk, Türk Lirası mevduat faizlerinin yükselmesi sebebiyle birçok kişinin birden fazla evini satışa çıkardığını ve alıcıların bu satışlar için ellerindeki altın ve dövizi bozdurduklarını ifade ederek fiyatlardaki dengelemelerin bu dinamiklerden kaynaklandığını belirtti.

ALTIN 2350 DOLARA ÇIKABİLİR

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ise altın fiyatlarında kısa vadeli dalgalanmaların beklendiğini ve uzun vadede 2350 dolara kadar yükseliş olasılığının güçlü olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Aralık ayı ABD verileri için önemli. Cuma günü Tarım dışı istihdam verileri açıklanmıştı. Veri etkisiyle tekrar 2 bin dolar seviyesine gerileyen ONS altın gördük. Bu geri çekilmeler normal. Çok hızlı yükselişler vardı. Beraberinde kar satışlarının gelmesi normal. Enflasyon verisinden sonra yine bir dalgalanma olabilir altın fiyatlarında. Yani 1980-2080 dolar aralığında kısa vade için takip etmeyi sürdüreceğiz. ABD Merkez Bankası Fed'in faiz kararı var. Fed'in pas geçmesi bekleniyor. Tekrar faizleri 2024 yılının ilk çeyreğinde 25 baz puan faiz indirimi yapması bekleniyor. Piyasanın genel kanısı bu yönde. 1980-2080 dolar aralığını takip edeceğiz ama 2024 yılı içerisinde 2350 dolar seviyesine kadar bu yükselişlerin olma olasılığı güçlü. Altın fiyatlarını yükselten bütün şartlar oluşmaya başladı. Yine dünyadaki Merkez Bankaları'nın faiz artırımını bitirdiği faiz indirimlerine başlayacağı jeopolitik gerilimlerinin devam ettiği bir süreç var karşımızda. Aralık ayı çok güzel bir geri çekilmeyle birlikte bir fırsat oluşumunda. Bu düşüşler kalıcı değil tekrar 1900-2000 arasında yılı tamamlarız TL fiyatında”

2024 için gram altın tahminini paylaşan Memiş, “Hedef 2000 TL seviyesi ve 2024 yılının ilk çeyreğinde 2000-2250 TL seviyesinde görmeye devam edeceğiz ve 2024 yılının tamamına baktığımızda özellikle yaz aylarına baktığımız zaman bu yükselişlerin 2500 TL devamında 2700 lira seviyesine yükselme ihtimali var. Hem döviz kuru seviyesinde hem ons altın gram altını pozitif yönde destekleyeceğini söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN