Memur ve memur emeklilerinin maaşı yanlış hesaplanıyor: Yüzde 5'lik bir kayıp var

Memur ve memur emeklilerinin maaşı yanlış hesaplanıyor: Yüzde 5'lik bir kayıp var

Katlanan enflasyon sonrası hükümet yılın ikinci yarısında asgari ücrete zam yapmak zorunda kaldı. Ancak yapılan zammın açlık sınırının altında kalması tepkileri de beraberinde getirdi. Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik ise memur ve emekli maaş zamlarının hatalı yapıldığını söyledi. Çelik “Memurlar ve memur emeklileri yüzde 5 kayıpla yüz yüze. Memura ve memur emeklisine yapılması gereken zam yüzde 47’dir. Yüzde 41.7 yanlış hesap. Yüzde 5 kayıp demek. Bu hesap hatalı” dedi.

Enflasyonda yaşanan katlanma sonrası hükümet yılın ikinci yarısı için asgari ücrette revizyona gitti. Asgari ücrette yüzde 30'luk bir zam yapılsa da artışa rağmen asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Memur ve memur emeklisine de yapılan artış beklentinin altında kaldı. Uzmanlara göre yüzde 47 olması gereken zam 41.7 olarak gerçekleşmesi memur ve memur emeklisinin yüzde 5'lik bir kayıp yaşamasına neden oluyor.

Yapılan yanlış hesaplamaya Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik dikkat çekti. “Kamuoyuna duyuru ve uyarı” notuyla bir yazı paylaşan Çelik "Maliye yanlış hesaplıyor. Sendikalar itiraz etmeli" dedi.

TÜİK ENFLASYONU YÜZDE 78.62 OLARAK AÇIKLADI

TÜİK verilerine göre, haziran ayında enflasyon yüzde 4.95 artarken, yıllık bazda 78,62 seviyesine yükseldi.

Buna göre, temmuzdan geçerli olmak üzere kamu görevlileri ile memur emeklilerinin tamamının aylık ve ücretlerinde yüzde 7 artış öngörülmüştü. Bu yılın birinci 6 aylık döneminde enflasyon yüzde 42.35 oldu. Gerçekleşen bu enflasyon oranından kaynaklı olarak ilave yüzde 34,69 artışla birlikte kamu görevlileri ile memur emeklilerinin aylık ve ücretlerinde bu aydan geçerli olmak üzere toplamda yüzde 41.69 artış yapıldı.

"MALİYE YANLIŞ HESAPLIYOR"

Emekli ve memur maaşlarına yapılan zammın yanlış hesaplandığını söyleyen Prof. Dr. Aziz Çelik, "Memur ve emeklinin Temmuz maaş ve aylık artışı toplam yüzde 47 olmalı. Yüzde 41.7'lik hesap toplu sözleşmeye aykırı, anayasaya aykırı, çalışan lehine yorum ilkesine aykırı. Memur ve emekli 5.3 puan kaybedecek. Maliye yanlış hesaplıyor. Sendikalar itiraz etmeli" dedi.

“EN DÜŞÜK MAAŞLI MEMUR 330 LİRA DAHA AZ ALACAK”

Sözlerine devam eden Çelik “Örneğim maaşı 10 bin lira olan bir mamur ayda 530 TL kayba uğrayacaktır” vurgusu da yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN