Merakla bekleniyordu! Fed faiz oranını artırdı

Merakla bekleniyordu! Fed faiz oranını artırdı

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (FED), faiz oranını 75 baz puan artırdı. FED böylelikle 5. kez faiz artışı gerçekleştirmiş oldu. Fed Başkanı Jerome Powell, üçüncü kez yapılan faiz artışından sonra yaptığı konuşmada, "Faizleri indirmeden önce enflasyonun yüzde 2'ye gerilediğinden emin olmalıyız. Enflasyonun yüzde 2'ye doğru gittiğinden emin olduğumuzda faiz artırımı hızını yavaşlatacağız." dedi.

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 3-3,25 aralığına yükseltti. Kararın oybirliği ile alındığı açıklandı. Karar metninde önümüzdeki toplantılarda faiz artışlarının devam etmesinin uygun olacağı yönündeki yönlendirme yeniden kullanıldı. Metinde, yüzde 2 hedefine dönme kararlılığı da vurgulandı.

Fed yetkililerinin bu yıl için faiz beklentisi yüzde 4,4; 2023 sonu için ise yüzde 4,6 olarak kaydedildi. Bu beklenti, Kasım ayındaki toplantıda da 75 baz puanlık faiz artışının masada olduğuna işaret etti.

Faiz kararıyla birlikte Fed'in ekonomik verilere yönelik projeksiyonları da yayımlandı. Buna göre, Fed'in takip ettiği enflasyon göstergesi olan PCE enflasyonu beklentisi 2022 için yüzde 5,2'den yüzde 5,4'e yükseltildi. Bu veriye ilişkin 2023 beklentisi de yüzde 2,6'dan yüzde 2,8'e çıkarıldı.

Fed işsizlik ile ilgili beklentilerini de yukarı çekti. Fed'in projeksiyonlarında 2022 yılında ABD'de işsizlik beklentisi Haziran ayında yapılan öngörülere göre yüzde 3,7'den yüzde 3,8'e çıktı. 2023 için işsizlik beklentisi ise yüzde 3,9'dan yüzde 4,4'e yükseltildi.

Büyüme beklentilerinde ise bu yıl için aşağı yönlü sert bir revizyon yapıldı. 2022 için Haziran ayında yaptığı projeksiyonlarda ABD ekonomisinin yüzde 1,7 büyüyeceğini öngören Fed, bu beklentisini yüzde 0,2'ye çekti. 2023 büyüme beklentisi ise yüzde 1,7'den yüzde 1,2'ye indirildi.

FED BAŞKANI: ENFLASYON YÜZDE 2'YE GİTTİĞİNDE FAİZİ YAVAŞLATACAĞIZ

Fed Başkanı Jerome Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Ağustos ayı toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Enflasyonu yüzde 2’lik hedefe getirmeye kararlıyız. İhtiyacımız olan araçlarımız var. Fiyat istikrarı ABD Merkez Bankası’nın sorumluluğudur. Bilhassa da fiyat istikrarı olmadan hepimizin faydalanabileceği sürdürülebilir bir güçlü iş piyasası koşulları elde edemeyiz. FOMC, politika faizini 75 puan artırdı ve süregelen artışların uygun olacağını düşünüyoruz. Bilançoyu yine daraltmaya devam ediyoruz.

Tüketici harcamalarındaki büyüme hızı biraz yavaşladı ve şu an insanların gelirlerinde azalma oldu. Emlak sektöründeki aktiviteler çok büyük oranda zayıfladı. Yüksek faizler ile yavaşlayan büyüme, yatırımları da baskılıyor. Büyümedeki yavaşlamaya rağmen iş piyasası inanılmaz bir şekilde sıkı kalmaya devam etti. İşsizlik oranı yine düşük seyretti. İstihdam artışlarının güçlü kaldığını görüyoruz. Son 3 ayda gerçekten iyi bir istihdam artışı oldu.

Enflasyon yüzde 2’lik hedefimizin çok üzerinde. Fiyat baskısı çok fazla mal ve hizmetlerde şu an görülebilir. Akaryakıt fiyatları son aylarda düşüş gösterse bile bir önceki yıl ki seviyelerden çok yüksek olduğunu görüyoruz. Gıda ve enerji fiyatlarında çok artış var. Katılımcılar enflasyon risklerinin yukarı yönlü olduğunu düşünüyor.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN