FED'in faiz kararı piyasaları karıştırdı: Dolar tüm zamanların rekorunu kırdı

FED'in faiz kararı piyasaları karıştırdı: Dolar tüm zamanların rekorunu kırdı

ABD Merkez Bankası (FED), tüm dünyanın merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Üçüncü kez üst üste faizi 75 baz puan artıran FED'in kararının ardından piyasalarda dalgalanma yaşandı. Gittikçe güçlenen dolar, 18,38 liraya yükselerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Öte yandan bugün Merkez Bankası’nın (TCMB) faizi indirmesi dolar kurundaki yükselişin hızlanmasına yol açabilir.

ABD Merkez Bankası (FED) gösterge faizleri beklentilere paralel olarak 75 baz puan artırarak yüzde 3 – 3,25 aralığına yükseltti. Fed üst üste 3’üncü toplantısında da faizleri 75 baz puan gibi yüksek bir oranda artırarak durgunluk endişelerine rağmen enflasyonu aşağı çekme konusunda kararlı olduğunu gösterdi. Fed Başkanı Jerome Powell, “Faizleri indirmeden önce enflasyonun yüzde 2’ye gerilediğinden emin olmalıyız. Enflasyonun yüzde 2’ye doğru gittiğinden emin olduğumuzda faiz artırımı hızını yavaşlatacağız” dedi.

18,3809'İ TEST ETTİ

FED’in bu hamlesi doların çok güçlenmesine neden oldu. Geçen yıl aralık ayında görülen 18.3674 liralık rekoru zorlamaya başlayan dolar/TL kuru, 18,3809 lirayı test etti. Bugün Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirmesi dolar kurundaki yükselişin hızlanmasına yol açabilir.

TCMB, geçen yıl eylülde başlanan faiz indirimine bu yıl ara verilmişti, ancak yüzde 80’lik enflasyona rağmen ağustosta faiz indirimine devam kararı aldı. Fitch, TCMB’nin Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasına kadar faizleri sabit tutmasını bekliyor. ABD ve Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye uygulanabilecek olası yaptırımların da döviz piyasalarında 2’inci 21 Aralık şokuna yol açabileceği öngörülüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN