Ekonomistler 'faiz artırımı yeterli değil' dedi: Ekonomiyi toparlamak mümkün olmaz

Ekonomistler 'faiz artırımı yeterli değil' dedi: Ekonomiyi toparlamak mümkün olmaz

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası, Mart 2021'den sonra ilk kez politika faizini artırdı. Yüzde 8,5 seviyesindeki faiz yüzde 15'e yükseltildi. Böylece TCMB, Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığındaki ilk toplantıda 650 baz puanlık faiz artırımına gitti. Ekonomistlerden gelen ilk yorumlar ise şöyle...

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Mart 2021'den sonra ilk kez politika faizini artırdı. Yüzde 8,5 seviyesindeki faiz yüzde 15'e yükseltildi. Ekonomistler kararı değerlendirdi.

'EKONOMİYİ TOPARLAMAK MÜMKÜN OLMAZ'

Mahfi Eğilmez, "TCMB Politika faizini yüzde 15'e çıkardı. An itibarıyla ikinci senaryodayız. Faiz artışını yapısal reformlar izlemezse ikinci senaryoda kalırız ve ekonomiyi toparlamak mümkün olmaz." ifadelerine yer verdi. Eğilmez sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımında da, "Nas ne oldu diye soranlar var. Bana niye soruyorlar bilmiyorum. Bildiğim şey bu durumları açıklayan bir Türk sözünün varlığı: "Zor, oyunu bozar." ifadelerine yer verdi.

'BEKLENTİLERİNİN ALTINDA BİR FAİZ ARTIŞI'

Gizem Öztok Altınsaç yüzde 15 olarak açıklanan faiz kararına sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda şöyle dedi: Piyasa beklentilerinin altında bir faiz artışı. Bu ilk adım çok önemli bir fırsattı. CDS 510 bps e yükselmiş durumda.

'FARE' BENZETMESİ SÖNMEZ'DEN GELDİ

İktisatçı Mustafa Sönmez, "Dağ fare doğurdu %15 politika faizi!" yorumunu yaptı.

'BEKLENTİLERİN EN DİBİ GERÇEKLEŞTİ'

İris Cibre, "Nas şimdilik iptal fakat "izne ihtiyacımız yok" denecek boyutta bir karar da değil, tam tersi imaj oluştu "bu kadarına izin aldık" Heyecan yarım kaldı, beklentilerin en dibi gerçekleşti... USDTRY de kamular çalışıyor, peh..." yorumunu yaptı.

Ali Çufadar, "TCMB faiz kararı? Temkinli-ürkek; ama sıkılaşma! Kendisinden ziyade; mevduat ve kredi faizlerine etkisine bakacağız. Bardağın dolu tarafı: Aslında belirgin sıkılaşma var! İlk anlamı: Sıkılaşacağız ama düşük enflasyon konusunda aceleci de değiliz. Devamına bakılacak." ifadelerine yer vererek faiz kararını değerlendirdi.

'BELİRGİN İYİLEŞME SAĞLANANA KADAR...'

Ekonomi yazarı Uğur Gürses sosyal medya hesabından paylaştığı mesajla faiz kararını şöyle değerlendirdi: "Enflasyonu, bunu patlatana temizletmeye kalkarsanız olacağı bu. Yetersiz faiz artışına karşılık, sıkılaşmanın devamı için kuvvetli bir işaret de yok: "belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir"

'ÇOK AZ ÇOK GEÇ'

Ekonomi ve Finans Piyasaları konusunda uzman olan Ömer Rıfat Gencal "Too little too late" "Çok az, çok geç" yorumunda bulundu.

'YÜZDE 15 FAİZLE ENFLASYONLA MÜCADELE EDEMEZSİNİZ'

Tunç Şatıroğlu yapılan faizi 'geçmiş olsun' vurgusu yaparak şöyle yorumladı:"Faiz oranlarına ilişkin basın açıklamasında geçen aya göre hangi verinin nasıl değiştiği nedeniyle 650 baz puan faiz artışı yapıldığına dair tatminkar bir açıklama göremedim. Bu yüzden metinden ziyade faiz oranına odaklanmanın doğru olduğunu düşünüyorum. Beklentinin altında kaldı. Beklentinin altında kalındığı sürece doğru yola girildiğinden bahsetmek mümkün değildir. Yüzde 15 faizle enflasyonla mücadele edemezsiniz. Geçmiş olsun."

'HEM ŞİŞ YANDI HEM KEBAP'

İktisatçı Hayri Kozanoğlu faiz kararına yönelik 'enflasyon' vurgusu yaptı. Kozanoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şöyle konuştu:

"Hem şiş yandı hem kebap! %15 piyasaları tatmin etmez,yabancıları cezbetmez! Buna karşı nas filan da tarihe karıştı! PPK metni öncekilerden farklı olarak çok açık ve net. Ülkede enflasyonun dolu dizgin yükseliş içinde olduğunu itiraf ediyor. Bu nedenle faiz artırımlarının devam edeceği mesajını veriyor. Makroihyati düzenlemelerin basitleştirilmesi gereğini kabul ediyor. Yabancılar PPK metninden duruma hakim,sorunları doğru saptayan bir Merkez Bankası izlenimi edinirler. Ama yoğun giriş yapmak için faizlerin daha da yükselmesini, karışık regülasyonların sadeleştirilmesini beklerler."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN