Merkez Bankası ocak ayı anket sonuçlarını açıkladı: Dolar, faiz yükseldi enflasyon düştü

Merkez Bankası ocak ayı anket sonuçlarını açıkladı: Dolar, faiz yükseldi enflasyon düştü

Merkez Bankası, rutin olarak hazırladığı aylık dolar, faiz, enflasyon ve büyüme beklentilerini kapsayan anket sonuçlarını duyurdu. Yayımlanan rapora göre; 2024 yıl sonu için dolar/TL beklentisi 40 liraya çıktı. Cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 42,47 iken, bu anket döneminde yüzde 45 oldu. TÜFE beklentisi yüzde 42,04 olarak belirlendi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ocak ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketi sonuçlarını açıkladı. Bu sonuçlara göre, 2024 yıl sonu için dolar/TL beklentisi 40,00 TL olarak belirlendi. Önceki ay yapılan Aralık anketinde ise 12 ay sonrası için beklenen dolar kuru 39,46 TL iken, ocak ayı anketinde bu beklenti 40,64 TL'ye yükseldi.

GECELİK FAİZ ORANINDA BEKLENTİ ARTTI

Faiz oranlarına yönelik beklentilerde de artış görüldü. Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı'nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 42,47 iken, bu anket döneminde yüzde 45'e çıktı. Aynı şekilde, TCMB'nin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı için cari ay sonu beklentisi de bir önceki anket döneminde yüzde 42,50 iken, bu anket döneminde yüzde 45 olarak kaydedildi.

TÜFE'DE BEKLENTİ DÜŞTÜ

Enflasyon beklentilerinde ise bir düşüş söz konusu. Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi yüzde 42,04 olarak belirlendi. Bir önceki anket döneminde 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 41,23 iken, bu anket döneminde yüzde 39,09'a düştü. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi de önceki anket döneminde yüzde 24,82 iken, bu anket döneminde yüzde 23,69 olarak gerçekleşti. Bu veriler, piyasa katılımcılarının uzun vadede enflasyonun düşeceği yönünde bir beklenti içerisinde olduğunu gösteriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN