Merkez Bankası'ndan bankalara talimat: Müşterilerinize döviz aldırmayın

Merkez Bankası'ndan bankalara talimat: Müşterilerinize döviz aldırmayın

Merkez Bankası'nın, bankalardan, hafta başına kadar şirket müşterileri adına büyük dolar alımları yapmamalarını istediği iddiası gündem oldu. Söylenene göre Merkez, firmaların yıl sonunda döviz biriktirme çabalarından kaynaklanan baskıyı azaltmaya gayret ediyor çünkü TL'nin istikrarını, tüketici fiyatlarını dizginlemenin anahtarı olarak görüyor.

Bloomberg, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) bankalardan şirket müşterileri adına büyük dolar alımları yapmaktan pazartesi gününe kadar kaçınmalarını istediğini iddia etti.

Bloomberg’in ismini açıklamayan iki kişiye dayandırdığı habere göre, düzenleyiciler (TCMB) firmaların yıl sonunda döviz biriktirme çabalarından kaynaklanan baskıyı hafifletmeye çalışıyor. Haberde TCMB’nın konuyla ilgili açıklama yapmayı reddettiği bilgisi yer alırken, haber kaynakları verdikleri bilgilerin kamuya açık olamaması nedeniyle kimliklerinin açıklanmamasını istedi.

Bu yıl yüzde 29 değer kaybeden Türk Lirası, gelişmekte olan ülkeler arasında Arjantin pesosundan sonra en kötü performansı gösteriyor.

'TÜKETİCİ FİYATLARINI DİZGİNLEMENİN ANAHTARI'

Bloomberg’e göre ekonominin karar vericileri, enflasyonun yüzde 85'in üzerine çıkmasının ardından liranın istikrarını tüketici fiyatlarını dizginlemenin anahtarı olarak görüyor. Son iki yılda verilen politika faizi indirimi kararları nedeniyle TL’nin değer kaybetmesi, enflasyonu artırıyor.

TCMB, yüzde 85’lik enflasyon oranının rağmen, Kasım ayında sona eren dört aylık bir gevşeme döngüsünde politika faizini 500 baz puan düşürerek yüzde 9'a düşürdü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üretimi ve ihracatı artıracağını ileri sürerek yüksek enflasyona rağmen düşük politika faizinde ısrar ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN