Mevduat faizleri 20 yılın zirvesinde: Yüzde 30’un üzerini gördü

Mevduat faizleri 20 yılın zirvesinde: Yüzde 30’un üzerini gördü

İktidarın son 1, senedir izlediği ekonomi politikasının bedelini vatandaş ödüyor. Türkiye'de son dönemde döviz talebinin kur korumalı mevduatlara yönelmesiyle gün içerisinde dolar 20 TL'yi euro ise 22 seviyesini aştı. Mevduatların önemli kısmını oluşturan 1-3 ay arası vadeli mevduatlarda faiz 2003’ten bu yana ilk kez yüzde 30’un üzerine çıktı.

Türk Lirasındaki değer kaybını önlemek amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Hazine Bakanlığı'nın uygulamaya aldığı yeni ekonomi modeliyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faizleri indirmesiyle enflasyonun düşmesi, TL'nin değer kazanacağı öngörülüyordu. Ekonomistlerse aksinin yaşanacağı konusunda uyarılar yapsa da iktidar ekonomi politikasını sürdürüyor.

Uzmanların uyarıları doğru çıktı, enflasyon rekor seviyeleri görürken, piyasa faizleri düşmedi, TL’deki değer kaybı da sürdü.

Ekonomi yönetimi de TL’deki değer kaybını ‘arka kapıdan’ döviz satışları ve çeşitli piyasa dışı düzenlemelerle tutmaya çalışıyor. Seçim döneminde de TL’deki değer kaybını yavaşlatmak için bankalara da sürekli yeni düzenlemeler getiriliyor.

KKM’DE REKOR ARTIŞ

Son dönemde düzenlemelerle cazibesi artırılan kur korumalı mevduatta (KKM) da haftalık rekor artışlar sürüyor. 12 Mayıs haftasında KKM hesapları 2,34 trilyon TL’ye çıktı.

MEVDUAT FAİZLERİ ZİRVEDE

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre mevduatta ağırlıklı bölümü oluşturan 1-3 ay arası mevduatlarda faiz 12 Mayıs haftası itibariyle yüzde 30'un üzerine çıktı. Böylelikle Ekim 2003'ten bu yana 1-3 ay vadeli mevduatlarda ilk kez yüzde 30 seviyesinin üzeri görüldü.

İktidar, bankalarda toplam mevduatın yüzde 60’ın TL’de olmasını istiyor, bunu yapmayan bankalaraysa ‘ceza’ uyguluyor. Bankalar da dolarlaşmanın yüksek olduğu piyasada mevduat faizini yüksek tutarak TL çekmeye çalışıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN