Milyonlarca EYT'li bu açıklamayı bekliyordu! Askerlik ve doğum borçlanması sigorta tarihini geri çeker mi? Ali Duman anlattı

Milyonlarca EYT'li bu açıklamayı bekliyordu! Askerlik ve doğum borçlanması sigorta tarihini geri çeker mi? Ali Duman anlattı

Son dakika haberi... Milyonlarca kişinin dört gözle beklediği emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinde detaylar belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in EYT'liler askerlik borçlanması, prim ödemesi, kıdem tazminatı ve tazminat kredi desteğiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Açıklamanın ardından 'Askerlik ve doğum borçlanması sigorta tarihini geri çeker mi?' sorusu gündeme taşındı. Milyonların beklediği haber ise geldi, herkes bu açıklamayı bekliyordu!

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinde sona gelindi! Yapılan düzenleme üzerinde çalışmalar devam ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT'liler askerlik borçlanması, prim ödemesi, kıdem tazminatı ve tazminat kredi desteğiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamanın ardından milyonlarca kişi 'Askerlik ve doğum borçlanması sigorta tarihini geri çeker mi?' sorusunu araştırmaya başladı. Merak edilen soru cevap buldu, emeklilere büyük müjde. İşte son dakika EYT haberinin detayları...

SON DAKİKA: EYT'DE FLAŞ GELİŞME

EYT düzenlemesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "EYT için net tarih 8 Eylül 1999. Yıpranma hakkı, doğum ve askerlik borçlanmaları olsa bile işe başlangıç tarihi geriye çekilemez. Bunlar ancak eksik prim gün sayısını tamamlamak üzere yapılır. Yani o eksik kalan prim gün sayısını telafi eder. Ama işe başlangıcı geri çekmez. Öyle bir şey yok." demişti.

kmfggff.jpg

5 PUAN FORMÜLÜ

Emekli olanların işe devam etmesi durumunda, normal çalışanlara göre primlerinin 5 puan yükseldiğini ve işverenlerin EYT düzenlemesinin hayata geçmesi sonrasında, bu farkın kaldırılmasını istediğini vurgulayan, Bilgin, “Buna çözüm olarak işveren emekli olan kişiyi çalıştırıyorsa devlete normal çalışandan daha fazla prim ödüyor. Oradaki primi aşağı çekerek eşit seviyeye getireceğiz. Yani işverene sen EYT’li olan bu çalışanını atma, çalıştır. Biz sana sosyal güvenlik destek primi vereceğiz.” dedi.

5 PUAN FORMÜLÜ NEYİ HEDEFLİYOR?

Bakan Bilgin'nin açıklamalarının ardından 'Askerlik ve doğum borçlanması sigorta tarihini geri çeker mi?' sorusu gündeme taşındı. Konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman şu ifadeleri kullandı:

kmhghggh.jpg

İşveren sigortaya bir prim ödüyor. Her ay düzenli prim ödeyenlere 5 puanlık indirim yapıyor. Yani yüzde 22,5 olan prim yüzde 17,5'a düşüyor. Emeklilerde ödenen prim ise daha yüksek ve yüzde 24,5 oranında. İşveren diyor ki yılbaşından sonra emekli olsa dahi çalışanım onunla çalışmaya devam edeyim. Devam etmek isteyen emeklilere normal şartlardaki gibi yüzde 5'lik kesintiyi uygulayın.

DOĞUM ASKERLİK BORÇLANMASI SİGORTA BAŞLANGICI SAYILIR MI?

Askerlik borçlanması askerlik yapıldığı tarihe çekilemez 95 yılında askerlik yapmış birisinin sigorta girişi 2000 yılı ise, sigorta tarihi 95'e geri çekilemez. Doğum borçlanması da aynı şekilde. Doğum ve askerlik borçlanması sadece kişinin emeklilik tarihini geri çekmek kullanılabiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (22)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
22 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN