Otomotivde nabız düzelecek vites yükselecek

Otomotivde nabız düzelecek vites yükselecek

2019’u büyük bir daralmayla kapatan otomotiv sektörü 2020 için umutlu. Otomotiv pazarının 2018 yılında kalp krizi geçirdiğini söyleyen PSA Türkiye Başkanı Cornuaille, 2020 yılı için oldukça iyimser olduklarını dile getirdi. Pazarın 2017 yılında 1 milyona ulaştığında faizlerin yüzde 15 seviyesinde olduğunu hatırlatan Cornuaille “2018 yılında faizler yüzde 18,7 seviyelerinden yüzde 28’lere çıkınca düşüş başladı. Şu an yüzde 13 seviyelerinde, o yüzden 600 bin adet kesin” dedi.

ALİ YILDIRIM

Tüm dünyada 3.5 milyon araç satan PSA’nın Türkiye’de de keyfi yerinde. Pazara Mart 2019’da tam olarak adımını atan PSA Türkiye, geçen yıla ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. Oldukça sert bir seneyi geride bırakan iç pazar geçen yıl yüzde 23’lük daralmaya imza attı. Kan kaybeden pazar karşısında PSA Türkiye, satışlarını yüzde 12,4 yükseltti. Binek araç pazarında payını yüzde 12,6’ya çıkartan şirket, hafif ticari araç pazarında ise yüzde 11,3 pazar payı elde etti. Böylece PSA, Türkiye’nin üçüncü büyük distribütörü olarak yılı tamamladı. PSA Türkiye Başkanı Olivier Cornuaille, SUV segmentinin hızlı gelişimine değinerek “Her 5 SUV’den biri PSA logolu oldu” dedi. Cornuaille, SUV pazarından yüzde 22’lik pay aldıklarını ifade ederek, 2019 yılında 6 yeni modeli pazara kazandırdıklarını belirtti. Cornuaille, 2019 değerlendirmesini yaparken aynı zamanda 2020 beklentilerini de sıraladı. Başkan Cornuaille sözlerine şöyle devam etti: “2020 yılı için çok iyimserim. 2019 için ise son tahminler 520 bin adet seviyelerindeydi. Açık konuşmak gerekirse biz grup olarak hata yaptık. Temmuz ayında adetleri düşürdük. Bu yüzden sınırlı sayıda araç aldık. Eğer düşürmeseydik daha fazla satardık. Bu yıl için ise tahminlerimiz oldukça oturaklı. 600 bin adetlere kesin olarak ulaşırız.

20-01/19/a2.jpg
Olivier Cornuaille

2017 yılında faizler yüzde 15,5 seviyesinde idi. Pazar 1 milyon seviyesine yaklaştı. 2018 yılında ise sektör büyük bir kalp krizi yaşadı. Faizler bir anda yüzde 18,7 seviyelerinden yüzde 28’lerin üzerine çıktı. Zaten düşüşte böylece başlamış oldu. Eğer 2019’da faiz indirimleri gerçekleşmeseydi 480 bin seviyesi zor görülürdü.” 2020 yılında da faizlerdeki düşük seyrin devam edeceğini tahmin ettiklerini söyleyen Cornuaille “Faizler şu an yüzde 13 seviyelerinde dolayısıyla potansiyel için iyi bir oran sayılır. O yüzden 2020’de 600 bin adetlik satışa kesin gözüyle bakıyoruz. Faiz oranları 2017’den bile iyi görünüyor. Ayrıca geçen yıl 800 bin potansiyel müşteri verilerimize göre araç almadı. Onları da hesaba katarsak bahsettiğimiz adetler kaçınılmaz. Biz haziran ayına kadar satışlarımızı 2 kat arttırmayı hedefliyoruz” diye konuştu. PSA Türkiye’nin 2020’de 8 yeni modeli pazara sunacağını ifade eden Cornuaille, 23 yeni hizmet noktası açacaklarına da değindi. 

PSA FABRİKALARI YÜZDE 100 DOLU TÜRKİYE BİZİM İÇİN FIRSAT

PSA ve Fiat Chrysler Automobiles grubunun birleşmesiyle ilgili mesajlar aktaran PSA Başkanı Olivier Cornuaille, Fiat’ın Bursa’daki tesislerinde üretim olabilmesine yönelik ipucu verdi. Kesin konuşmayan Cornuaille “PSA fabrikaları yüzde 100 dolu. Bu yüzden Türkiye bizim için büyük bir fırsat olacak” dedi. Böylece Cornuaille, üretim tarafında da yeni bir ortaklık olacağına dair ufak mesajlar iletti. “Evlilik yapacağız” diyen Cornuaille “Ama daha çocuk sayımız belli değil. Ayrıca 45 ülkenin ‘Rekabet Kurumu’ndan bu evlilik için onay alınması gerekiyor. Buna Türkiye’de dahil. Biz imzaları zaten attık ama o ülkelerin de onay vermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

20-01/19/a1.jpg
Selen Alkım

CITROEN TÜRKİYE’DE C5 AIRCROSS İLE YÜKSELDİ

Geçen yılın Mart ayında PSA Türkiye çatısı altında hizmet vermeye başlayan Citroen, pozitif büyümeye devam etti. 2019 sonunda 12 bin 033 adet satış ile pazar payını yüzde 2,5’e çıkaran markanın yeni çatısı oldukça iyi geldi. Marka aynı dönemde yüzde 16 daralan binek otomobil pazarında ise satışlarını yüzde 42 arttırdı. Mayıs ayında yeni Berlingo ile hafif ticari araç segmentinde dikkat çeken marka, C5 Aircross ile yükselişe geçti. SUV modellerine olan ilginin meyvelerini toplayan marka, C5 Aircross modelini yılın son 4 ayında pazara sunmasına rağmen ilk 10 içine girdi. Bu dönemde model segmentinden yüzde 6,5 pay aldı. Citroen Türkiye Pazarlama Direktörü Selen Alkım, 2020 yılı Türkiye pazarı için öngörülerini aktardı. Alkım “2020 yılında pazarın 600 bin adetlerde gerçekleşeceğini ön görsek de planlarımızı 700 bin adete göre yaparak pazara olan inancımızı yüksek tutuyoruz. Citroen olarak 2020’de 19 bin 100 adet satış ile pazar payımızı yüzde 3,2’ye çıkartarak büyümemizi sürdüreceğiz. Bugün itibariyle 18’i çok markalı olmak üzere 38 adet yatırımcımız bulunuyor. Asıl önceliğimiz müşteri, hedefimiz ise en kısa sürede en çok tavsiye edilen marka olmak. Bu hedeflere, güçlenen bayi teşkilatımız ve sağlam ürün stratejimiz ile ulaşacağımıza inanıyorum” açıklamalarını yaptı. Alkım, Berlingo modelinin otomatik vites seçeneğini de Şubat 2020 itibarıyla pazara sunacaklarını aktardı.

20-01/19/a3.jpg
İbrahim Anaç

‘PLANLARIMIZI 700 BİNE GÖRE YAPTIK’

PSA’nın 2020’de Türkiye’deki ilk ürününü Peugeot verdi. 2008 modelini tanıtan marka, yurtdışından sonra Türkiye’de de lansman yaptı. 29 Ocak itibarıyla yollara çıkacak olan model, benzinli ve dizel motor seçenekleriyle dikkat çekecek. Aracın fiyatı hakkında ise bir bilgi şimdilik paylaşılmadı. Marka yılın son çeyreğinde de yeni 208’i tüketicilerle buluşturmayı planlıyor. Peugeot Türkiye Genel Müdürü İbrahim Anaç “2019 yılı otomotiv sektörü için oldukça zorlu geçti. Pazardaki tüm olumsuzluklara rağmen, temkinli iyimserliğimizi koruduk. Gösterdiğimiz performansla pazar payımızı bir önceki yıla göre 1,2 puan artırdık. Müşteri memnuniyetini tüm süreçlerin merkezinde tuttuk. Operasyonel verimliliğe odaklandık, bayi teşkilatımızı güçlendirmeye ve geliştirmeye devam ettik. Etkin planlama ve yenilenen ürün gamı başarımızda önemli rol oynadı” dedi. 2020 yılında toplam pazarın 600 bin olacağını öngördüklerini ancak 700 binlik pazar talebine cevap verecek planlamaları bulunduğunu aktaran Anaç “Müşteri deneyimi, bayi ağının gelişimi, stratejik ürün planlama ve operasyonel mükemmeliyet bu sene de en çok önem verdiğimiz konular olacak” diye konuştu. Peugeot Türkiye, 2019 yılında 23 bin 57’si binek, 5 bin 804’ü hafif ticari olmak üzere toplam 28 bin 861 araç satışı gerçekleştirdi. Marka yüzde 6 pazar payı elde etti. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN